Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Проблем с авторски права в пресата
Автор: HORNISE   
Дата:   03-05-06 16:37

Попаднах в следната ситуация - миналата седмица във виден столичен всекидневник публикуваха две мои снимки. Днес случайно попадам на брой на същият вестник два дни след публикацията на въпросните снимки и виждам една от тях, вече цветна (предният път беше ч/б) само че подписана с друго име. Обадих се в редакцията на вестника и неособенно дружелюбно ми се отговори че снимката била хонорувана веднъж при първата публикация и след това вече не се плащало. Попитах защо не ми пише името като автор - обяснението беше че била в каре с друга снимка и по грешка били написали името на другият фотограф (който "случайно" е от щатните репортери на вестника). Също така ми се намекна че подобни снимки можело да се намерят и свободно в интернет...

Искам да попитам - има ли нещо вярно в твърдението, че веднъж хонорована снимката може да се ползва много пъти след това без да се плаща на автора и? И още нещо, щом е подписана с чуждо име, този човек със сигурност е взел пари за това че му пише името, как да процедирам в случая?
 Re: Проблем с авторски права в пресата
Автор: garry   
Дата:   03-05-06 16:42

въпрос: Може ли да си взема ябълка от пазара без да я плащам?
отговор: Може, ако не ме хванат!

Автор: Pehata   
Дата:   03-05-06 16:47

За съжаление не си първият случай, а както е тръгнало - и последният. Освен ако не ги осъдиш за една хубава сума и създадеш по този начин прецедент.
Автор: pmartinov   
Дата:   03-05-06 16:48

Само който не е имал работа с тях не е имал проблеми...

Автор: ALBIREO   
Дата:   03-05-06 17:46

Съд - крайно време е да се научат.
Проучил ли си въпроса да ги заведеш под съдебна отговорност?
Автор: ecobo   
Дата:   03-05-06 18:08

Можело да се намерят подобни снимки в Нета за без пари...
Пфу! Изроди!!![smilie23]
Автор: turin   
Дата:   03-05-06 18:09

Наистина как стои въпросът със съда? Аз си мисля, че можеш да ги осъдиш отмах - та нали негативът (или raw-файлът или просто по-големият jpeg) е у теб.
Тоест ако наистина пазиш оригиналната снимка, можеш да ги осъдиш. Поне на теория можеш, де.

По-добрият вариант е просто да ги заплашиш със съд сериозно (понеже имаш основание) и те да ти платят един хубав хонорар и ти да им кажеш "мерси, пичове" и да ги оставиш да пасат.

И ако пак публикуват - пак така. Само не знам кой у нас ще има нерви да се разправя с журналя толкова чак...
Дата:   03-05-06 18:19

Не! Трябва да се научат - съд без прошка!
С всеки ще постъпват така, щото знаят, че авторът няма да си играе "за една снимка" да ги съди.
Като има безплатни в нета, да си ползват тях, а не твоите!
Автор: turin   
Дата:   03-05-06 19:10

И аз казвам че са за съд, така си е. Просто съденето е скъпа дейност. Затова казвам, че ако човек намери бърз и ефективен начин да ги заплашва и те да пу цакат пари (примерно повечко отколкото биха платили на щатния си фотаджия за снимката), ще се научат.
Ще сработи пазарен принцип. Иначе да, прав си за съденето, но то е скъпо.

Абе дядо ми, лека му пръст, казваше, че човек трябва да има един приятел лекар и един приятел адвокат.
Е, приятелят адвокат е за те такива случаи...

Ако тук има прависти, може да помогнат на колегата по хоби [smilie24]
Автор: FlorentinoArissa   
Дата:   03-05-06 19:17

Vse pak sme v BG bratia,az sum za tova da se sberem i da hvurlime edin hubav boi na onia hubostnik ,psevdofotograf4e.o6te v "Da obi4a6 na inat" ni go kazaha.Ili si muj ili si laino.Bratle az sum na linia samo kaji 4e iska6:)
Дата:   03-05-06 19:19

A i na redaktora na vestnika.6te srane izvesten.A mejdu fdrugoto dora sesia na leti6teto HORNISE i az biah tam i az letiah:)
Автор: zed   
Дата:   03-05-06 19:22

В някои издания, ако ти хоноруват снимката веднъж /на по-висока цена/, тя автоматично става тяхна.
Сто пъти писах в такива теми:"ПОДПИСВА СЕ ДОГОВОР"!!! тогава няма ядове.
Колкото до това дали щатния фотограф е взел парите от снимката, която не е била негова, отговора е НЕ, просто са забравили името ти.
Дата:   03-05-06 19:30

Abe nie da mu hvurlim edin boi i na nego i na redaktor4eto puk te neka da ne sa vzeli i dali pari:)
Дата:   03-05-06 19:36

Не, боят не е решение... ;)
Това, че няма договор, означава ли, че имат право да правят каквото си искат със снимката? Нещо повече - това означава, че НИЩО не могат да правят с нея, защото нямат писмено доказателство за обратното :).
Аз бих ги съдил. Колкото и да е скъпо, като ги осъдиш, ще си платят разноските. Консултирай се с адвокат преди това.
Дата:   03-05-06 20:31

Abe az vikam da si gi otbiem i tova e:)))Te ubiicite nemogat da osudiat.6te prevurnat Irakli v nedostupen za bulgarite kurort ,vupreki 4e ima statut na rezervat.Te i tiah nemogat da osudiat.Az[smilie9] vikam da gi bieme tia i ot tam revoliucia.Daite da se organizirame 4e mi pisna.Onia den biah na snimki v edno BG selo v koeto kmeta be6e tur4in a policaia ciganin.Hu6ovski vremena sa bratia ,daite da se po4vame.A koito neiska da voiuva 6te stava voenen reporter,i 6te snima unikalni snimiki.
Автор: flashman   
Дата:   03-05-06 20:50

Нещо ми подсказва (премълчаваш кое е изданието), че нищо няма да направиш. Е, тогава и друг път ще те крадат!...

Дата:   03-05-06 20:56

Mda 500godini taka sme si mul4ali!Na orujie :)))))
Автор: NI   
Дата:   03-05-06 20:57

Абе във форума няма ли един адвокат който би се наел да започне дела срещу пресата за всичките откраднати снимки от ф-ф.нет . Заплатата ще бъде 1 голямо БЛАГОДАРЯ и няколко бири соленки (от Анчо) па може и друго!!!
Автор: predatel   
Дата:   03-05-06 21:13

С адвокати ще е скъпо и бавно ..... ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА само чакат такова нещо [smilie3] ! Пробвай - там поне е лесно [smile]

Автор: predatel   
Дата:   03-05-06 21:15

С адвокати ще е скъпо и бавно ..... ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА само чакат такова нещо [smilie3] ! Пробвай - там поне е лесно [smile]
Автор: NI   
Дата:   03-05-06 21:19

Това е до админите:
Няма ли начин да защитите снимките по някакъв начин?
Темите за крадени снимки почнаха да се появяват през месец-два!!!
Автор: Wildkid   
Дата:   03-05-06 22:21

Не съм станал адвокат още.....ако имате година-две търпение......
Автор: HORNISE   
Дата:   03-05-06 22:53

Благодаря на всички за подкрепата, още не съм решил какво да правя. За сега мисля да не прибягвам до съд, ще проуча въпроса по подробно, като междувременно ще говоря пак с редактора на фотоотдела и с журналистката с която контактувам във вестника.

Премълчал съм името на изданието, не защото няма да правя нищо. Вестникът е 24 часа, става въпрос за снимка на вертолет Ми-17.
Автор: boni   
Дата:   03-05-06 23:02

Ха, 24 часа? Каква изненада[smilie18]
Автор: Marillion   
Дата:   03-05-06 23:06

боклуци мръсни - ще кажеш, че си нямат фотографи с апарати за по 5000 лв....

пожелавам им съвсем откровенно да ги сполети гонорея!
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

Тази тема е затворена