Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Видове - малко светлина по въпроса
Автор: Frida   
Дата:   27-02-06 15:03

Живеем във време, в което визията е много силен механизъм, чрез който се задвижват изборите ни: какво купуваме, каква работа имаме, за какво мечтаем, с кого правим любов. За съжаление обаче визията ни, житейската ни философия, съзнанието ни изобщо се оформят от един фактор с огромно влияние – рекламата. Рекламата е определена като „приложно изкуство” от хората, които работят в тази област. В смисъла на това определение ударението пада върху изкуството, но на практика става дума само за изкусност, защото целта на рекламата е да продава. Да те накара да направиш избора, да кликнеш, да се обадиш, да пратиш смс, да платиш в рамките на няколко секунди, докато изтече рекламното време, докато се извърти банера или докато профучиш покрай билборда по магистралата. Ето защо рекламата залага на прости, общовалидни за целевата група, бързо действащи послания – розовобузи дечица, едрогърдести жени, мускулести мъже. В света на рекламата жените винаги са красиви по точно определен начин, мъжете са мултифункционални като пастата ни за зъби, майките са грижовни, децата са ангелчета. А нашият живот не е такъв. Но може да стане, ако изпратим смс на кратък номер ...

Рекламата е принудена да работи в кратки времеви периоди и поради това ползва силни, ярки, запомнящи се послания. Този висок интензитет на въздействие върху сетивността ни води до нейното загрубяване.Не можеш да усетиш тънкия аромат на виното, ако преди това си ударил голям гълток от дамаджаната с първак. По същия механизъм забелязвам, че хората харесват агент 007, а един невероятен артист и тънък познавач на човешката психика като Тарковски им лази по нервите. Това е така, защото след всички гилзи и голи гърли с мартинита, след всичките ламборджинита и смокинги сивото палто на един руски писател, мъглата, носталгията, тишината и самотата на Тарковски са много нисък праг за огрубената сетивност. Тя не усеща този тънък допир.

Видове е опит да се надскочи рекламната естетика. Надяваме се в галерията да се пускат и показват многопластови произведения, които имат нужда от време да узреят, да се усетят и преживеят от зрителя. Произведения, които показват и разказват за движения на съзнанието различни от яркото, бърборивото, бутафорно щастие на рекламното изкуство. Ще залагаме на тънки, трудно уловими послания, както и на дълбоки, ако щете трудни за преглъщане послания, които преминават като ботуш през нас и болят, защото ни променят. При всички случаи видовете като едни деца, талантливи, но с труден характер, ще имат нужда от вашето търпение, деликатна сетивност и усърден труд, за да бъдат възприети в тяхната цялост.

P.S. Отворени сме за дискусия по темата. Галерията си запазва правото да еволюира в идеите си с времето, било заради личното развитие на модераторите си (които и да са те в дадения момент), било заради предложения и идеи, възникнали във форума.

Отговори на това съобщение
 Re: Видове - малко светлина по въпроса
Автор: stoyan_5   
Дата:   27-02-06 15:04

От прочетеното дотук разбрах, че трябва да има светлина при снимане на разните видове.
В някои случаи може да се ползва и светкавица!
[smilie5] [smilie21] [smilie5]

Автор: designwerk   
Дата:   27-02-06 15:13

От прочетеното ..разбрах че stoyan_5..може и да си има проблеми !

Автор: ikeaboy   
Дата:   27-02-06 15:16

frida , primerite ti sa neudachni ( nai -malkoto neseriozni ). vuv vidove ima dosta malko interesni neshta (lichno mnenie ) i
kato cialo galeriata stoi kato niakakvo nedorazumenie .
iziasnete si purvo kriteriite za podbor !

Автор: tinman   
Дата:   27-02-06 15:17

Стига да имате очи да разпознаете и отсеете истинското от бездарните имитации.

Автор: gorbi   
Дата:   27-02-06 15:22

frida: .... мале колко нещо си написала, колко ли време е отнело.... ако галерията изглежда както бихте искали - ще е нещо хубаво... мога да пожелая успех само и да подкрепя насоката ...... [smilie24]

Дата:   27-02-06 15:25

икеабой, ако примерите ми са неудачни, очаквам разяснения, а не голи етикети. видове, не се ангажира с това да ти е интересно лично на теб. ако искаш да допринесеш с нещо пусни кадър или дай градивна критика. критерии (линия на пратията) няма да има, защото не смятаме да ограничаваме авторите със собствените си преноси.
тинмен, имаме очи, но не се кичим с обективност. :)

Автор: Brummaker   
Дата:   27-02-06 15:30

За съжаление, нещата от които ти бягаш като имитация, първично послание и т.н. - ти си ги изброила много добре, са валидни и за Видове ... [smilie2]

С още по - лошото нещо, че поради опита на повечето /не казвам всички/ да се правят на творци, или аз имам една любима дума : артЪ, то и изразните средства при Вас са специфични ... нищо друго .

Под специфични амам предвид, че понякога липсата на цвят или фокус се счита за нещо гениално, а е елементарно и смешно ... Разбира се има и такива снимки, но нека даден автор се докаже като майстор и тогава да си "позволи лукса на експериментатора" ...

Нека има детайл най-тъмното или да не му прегаря най-светлото, нека има и прегоряло, ако щете, но там където е наблегнато в кадъра да има и детайл и разработка, а не с баданарката отгоре ...

Стигна се до там, че на науката, защото това си е наука - ретуш-а, да се казва мазане ...

Ето такива ми ти неща ... Със здраве и само към по-добро ...

[beer] [shtrak] [beer] [shtrak]

Автор: dAsHrEnDaR   
Дата:   27-02-06 15:37

Гергана, написаното тук ми харесва и съм съгласен с него (макар че харесвам най-старите серии на 007), но пък то (написаното) не се връзва много със снимките (голяма част от тях) в галерията ВИДОВЕ (и мойте там). Казах ти, че ще качвам там ПВЛ-тата, не за друго (лишени от съдържание), а защото ПВЛ се "води" алтернативен начин на заснемане.

Публикацията е редактирана (27-02-06 15:41)

Дата:   27-02-06 15:37

Бруме, свободни сте да пишете под всяка от снимките във Видове. Стига да не е анонимна "критика" от сорта на "ти си супер тъпо парче", ще е полезна и за нас и най-вече за авторите. Досега все недоволните се изказват в много общ план. Идете там и си кажете конкретните забележки, както правите под снимките в другите галерии. Даже смятам, че понеже видовете са в една много спорна межда, точно там е мястото за полемика. Аз лично гласувам и за неща, които не съм почувствала или разбрала само за да могат да се видят и да станат предмет на някаква дискусия.

Дашрендар, знам, че си ги качил там поради алтернативния начин на осветяване. Аз съм гласувала за тях, защото според мен съвпадат с гореописаната идея. Мен лично ме засяга само съдържанието и дали е въздействащо. Хич не ме интересува дали си му светкал, мигал, дали си проспал цялата нощ в мазето да проявяваш или си го направил докато си се блещил 8 часа пред шопа. Важен е крайния резултат (поне за мен).

Публикацията е редактирана (27-02-06 15:46)

Автор: Brummaker   
Дата:   27-02-06 15:42

Да си ме видяла да да плюя ?!

Единствено от време на време са забавлявам с някои хора, които като гледам никак не са в час, ама то това е "чиста случайност", натрупване на много фактори на куп: елементарно възпитание, мания за величие, средни, до никакви технически фотографски познания и така... Но пък тези хора не знам дали ги имам във Видове ...

Защото нали разбираш, че под всяка глупост ако човек седне да пише....живота му ще мине много бързо [smilie6]

Автор: kali222   
Дата:   27-02-06 15:49

Frida, харесвам посоката на мислите в казаното от теб (с изключение на думата "визия") и съм съгласна, че сетивността ни е закърняла от чудовщната цветност и жизнерадостност на образите, които ни атакуват отвсякъде. В същото време, обаче не мога да се съглася и с поставянето на всичко красиво и приятно за окото в категорията кич и издигането на брутални, жестоки, отблъскващи и разтрисащи образи в изкуство, само защото са антипод на розовобузите дечица, когато те са просто самоцелен продукт на измъчените напъни на авторите си да родят нещо свръхконцептуално и дълбокомислено. Толкова дълбоко, че посланието им остава тайна за всички останали освен за автора им. Мисля, че границата е много тънка и трябва особено да се внимава да не се залита в самоцелието.
Личното ми мнение (без да ангажирам никого с него) е, че галерията "ВИДОВЕ" се показа в твърде високомерна светлина и много от авторите, които биха били полезни за нейното развитие нямат смелостта да публикуват кадри в нея, за да не станат обект на презрителни подигравки.

Автор: dau   
Дата:   27-02-06 15:50

А според правейки сравнения и оплювайки рекламата се прави реклама и на видове :)

Който не го кефи да не ходи там,
който се кефи нека се радва на артЪ [smilie19]

Дата:   27-02-06 15:57

Кали, благодаря за мнението. Високомерието, което си видяла е разбираемо. Първо, че още родени неродени бяхме построени до стената, оплюти, наречени хитлеристи, цензори, злодеи и всякакви :) По-острия тон предполагам е бил естествена защитна реакция. От друга страна съм забелязала, че хора с ниско самочувствие окачествяват спокойните и уверени личности като "надути". Истината е някъде по средата, както винаги :)
За страха от оплюване: никъде модераторите не са плюли в галерията. Ако кадри в галерията са обект на нападки и авторите се страхуват от това - жалко, значи сами не ценят нещата си и нямат куража да застанат зад тях и да ги защитават. Естествено, разбирам, че изразяването е деликатно нещо и не всеки може да работи спокойно и искрено, ако е обект на такова напрежение, на мен също ми е трудно. При всички случай имаме възможност да трием нецензурни коментари, но не и смислени критики. :)

От друга страна самоцелието е доста сложен въпрос. За мен лично така и не стана ясно какво е хаос и можем ли да наречем хаос едно нещо, само защото не можем да провидим реда в него. Според мен границата е в главата на автора и в тази на зрителя. Не е задължително да съвпадат. Тук сме виждали примери как автори остават неразбрани и обвинени в самоцелие и обратно - работи пуснати за подигравка "проговарят" в съзнанието на зрителя.

Публикацията е редактирана (27-02-06 16:02)

Автор: ikeaboy   
Дата:   27-02-06 16:02

разяснения -

da sravniavash bond s tarkovski [smilie11] i da izpolzvash tova sravnenie kato analogia m/u viziata vuv vidove i drugata - purvosignalna itn. ( ...i sled tova me uprekvash za slagane na etiketi[smilie18] ) . podobno izkazvane moje da mine na masa v kruchma ( nai -veche zaradi komichnata si impulsivnost ) , no pone az ne moga da go vzema naseriozno

p.s - kritikite sa v obsht plan zashtoto vednaga se nabiva v ochi neudachnia podbor , no po nachina po koito reagirash izgledite neshtata da evoluirat sa malki - imai predvid , che govoreiki ot tvoe ime vse pak predstavliavash galeriata , taka che ne priemai kritikite lichno . uspeh

Автор: kali222   
Дата:   27-02-06 16:11

Frida, аз не смятам модераторите за надути ли високомерни. Проблемът виждам по-скоро в начина, по който беше представена категорията (имаше голямо притеснение да не се задръсти с "боза"). Лично аз следя развитието й и споделям мнението си в опит да си обясня слабата активност в последно време.

Дата:   27-02-06 16:14

ре- разяснения (за икеабой)
Филмите за Бонд и филмите на Тарковски са еманция на два коренно различни типа сетивност в киното. Не смятам, че са толкова наивни, колкото пресилени до комизъм. Все пак текста е съобразен с аудиторията. Това е причината да бъде използван емоционален и по-свободен стил, лишен от претенция за обективност и авторитаризъм. Ако текста беше предназначен за литературно списание, сигурно щеше да е на по-високо ниво (а предполагам, че и автора щеше да е друг [smilie8] ). Предполагам, че ако бяха използвани примери от областта на кулинарията някой готвач с хоби фотография веднага щеше да скочи обиден от наивността на сравнението между кроасаните и ръчно месения хляб. Но във форум с такива многобройни и разнообразни посетители човек никога не знае кога ще стъпи на мина ;)

кали, права си, че нападките влияят върху желанието на хората да пускат в галерията. мисля, че подобно влияние имаше и липсата на формулирана идея. първото зависи от посетителите, а второто от модераторите. сега мисля, че ще има малко повече яснота поне по единия въпрос.

Публикацията е редактирана (27-02-06 16:20)

Автор: murnau   
Дата:   27-02-06 16:21

галерията е спорна и спорът е нарочно породен от желанието за спор на галеристите.

еволюцията е безспорна, но не и правопропорционално на желанието на аудиторията.

Автор: krassimire   
Дата:   27-02-06 16:22

Frida, а това става ли за Видове?
https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/chau2815.JPG
https://photo-forum.net/img/182/r_1112992819_DMC_0026_hn.jpg

https://photo-forum.net/imgs/182/r_1112992819_DMC_0026_hn.jpg

Автор: gorbi   
Дата:   27-02-06 16:24

..какво за аудиторията тук..... не разбрах..... нещо различно ли е от еманацията на аудиторията на литературните списания ...... [smilie18] [smilie18]

Дата:   27-02-06 16:25

красимире, моля, да не задръстваме темата с предложения за галерията. Ако имаш желание, пусни я там. Решението за всеки кадър е продукт на гласовете на трима души.

горби, ами има много хора с различни професии, повечето от които са тук за удоволствие.

Публикацията е редактирана (27-02-06 16:27)

Автор: luboar   
Дата:   27-02-06 16:30

хахаха[smile] :
"...Не можеш да усетиш тънкия аромат на виното, ако преди това си ударил голям гълток от дамаджаната с първак..."
...ето тук хептен си права Фрида:) https://photo-forum.net/joro/emoticons/A207.gif

Дата:   27-02-06 16:31

ма знам бе любооо, наиш колко академик неделчев и колко вино съм изпила ;)

Автор: luboar   
Дата:   27-02-06 16:41

темата ти е сериозна...да не я спамя [smile]
успех[smilie24]
https://photo-forum.net/joro/emoticons/trink26.gif

Автор: chukov   
Дата:   27-02-06 16:42

kali222 написа:

> Frida, харесвам посоката на мислите в казаното от теб (с
> изключение на думата "визия") и съм съгласна, че сетивността ни
> е закърняла от чудовщната цветност и жизнерадостност на
> образите, които ни атакуват отвсякъде. В същото време, обаче не
> мога да се съглася и с поставянето на всичко красиво и приятно
> за окото в категорията кич и издигането на брутални, жестоки,
> отблъскващи и разтрисащи образи в изкуство, само защото са
> антипод на розовобузите дечица, когато те са просто самоцелен
> продукт на измъчените напъни на авторите си да родят нещо
> свръхконцептуално и дълбокомислено. Толкова дълбоко, че
> посланието им остава тайна за всички останали освен за автора
> им. Мисля, че границата е много тънка и трябва особено да се
> внимава да не се залита в самоцелието.
>

Kali
ти говориш с моите уста и мислиш с моя мозък. Надали бих могъл по-ясно и точно да опиша галерията в момента (с малки изключения).

първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна