Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Рейтинг на авторите
Автор: Poshtarov   
Дата:   16-07-04 10:46

Какво мислите освен рейтинг на снимките, да има и такъв на авторите???

Оценката на даден автор да се получава като се съберат точките, събрани от неговите снимки, и полученото се раздели на броя на снимките.

Аз съм за! И то не за друго, ами защото така може много по-удобно да се следят новите снимки на редовните автори.

Очкавам мнението на всеки!

Отговори на това съобщение
 Re: Рейтинг на авторите
Автор: boyko   
Дата:   16-07-04 11:17

Това е добро предложение и по принцип го подкрепям. Струва ми се, че преди да се пристъпи към това е необходимо да се помисли, какво точно се цели.
Пример: В момента в моя профил съм качил 4 снимки - съответно с 58, 59, 170 и 76 точки. Когато сумирам тези точки и ги разделя на четири получавам 90,75 рейтингов коефициент /ако може така да се нарече/. Ако стремежът ми е да се придвижа по-напред в рейтинга на авторите за мен би било по-добре да оставя само снимката събрала 170 точки, а другите да премахна.
Струва ми се обаче, че към момента по една или друга причина собствениците на сайта държат повече на количествените, а не и на качествените измерения на фотографските изображения.
Критериите на голяма част от гласуващите поне за мен са доста озадачаващи и често показват не само непознаване на азбуката на фотографската изразност, но често и отсъствието на елементарен художествен вкус.

Автор: J0R0   
Дата:   16-07-04 11:20

Май такова нещо би породило излишно напрежение и излишен състезателен елемент да си по-напред в класацията.
Ами какво да кажем в такъв случай са много добри автори като MSLD и други, които не пускат снимките си за оценяване? На последно място ли да са?

Дата:   16-07-04 11:29

Ако възприемем такъв подход със сигурност ще имаме ясен резултат за нивото на гласуващите в сайта, а не толкова за нивото на публикуващите снимки. Забелязвам, че не винаги най-подготвените по отношение на оценяването на една снимка са най-активните в гласуването - даже напротив. Забелязвам, също,че повечето от доказалите се в сайта автори /а те явно имат изработен фотографски критерий и художествен вкус/ не коментират, а вероятно и не гласуват за други снимки. Те просто правят най-доброто - участват с добри снимки. В същия момент много активни са хора със "свободно време" за посредствени и ненужни коментари. Изглежда те са и най-активни при гласуването. Така погледнато - много добри снимки /и автори/ ще останат назад в рейтинга. Ще имаме правдива оценка за оценителите, но не и за авторите. Това не знам дали е необходимо на сайта.

Публикацията е редактирана (16-07-04 11:30)

Дата:   16-07-04 11:30

Съгласен съм с теб!
И аз се замислих за този въпрос. Може би все пак трябва да имаш някакъв минимален брой качени снимки, за да можеш да участваш в рейтинга. Мисля, че 10 снимки са достатъчни. Аз съм сигурен, че ти ще ги събереш дори 10 пъти по толкова.
Друг вариант, за който се сещам е към получената оценка да се прибавя и броя на снимките. Мисля, че така е най-справедливо.

Автор: junior   
Дата:   16-07-04 11:32

"брой" е различно от "качество"

Дата:   16-07-04 11:32

Ето както допълни и JORO преди аз да успея да го напиша - какво става с авторите, които не искат снимките им да бъдат оценявани?!

Дата:   16-07-04 11:36

А за авторите, които не пускат сниките си за оценяване, може да се измисли друго - броя на кометарите да се умножи по 3, след това това число да се раздели на броя на снимките и накрая да се прибави броя на снимките.
?

Публикацията е редактирана (16-07-04 11:37)

Автор: Canon   
Дата:   16-07-04 11:56

Темата за оценъчните системи е много дълбока и едва ли може да се обхване с постинги.
В реалния бизнес се прилагат подобни системи при оценка на подадени оферти. Събират се 5, махат се най-ниската и най-високата и от останалите се избира, като елементите от офертата се оценяват с т.н. тежест.
Примерно
"Цена" - тежест 30%
"Гаранции" - тежест 10%
"Поддръжка" тежест 50%
Логиката е пределно ясна. Цената се плаща еднократно, а поддръжката непрекъснато и в рамките на някакъв период от време може да оскъпи прекомерно изделието.
Според това обаче правилно е първо да се определи система в рамките на целта на сайта, защото такава оценяване го обслужва първо него и след това авторите.
Отделно между авторите има различни разбирания за стоиноста на творбите им.
примерно, кое е по-важно за автора - една максимална оценка на творба или три ниски (и в двата случая резултата е равен)?
или тенденцията...
Кой е по-добър фотограф ? (много тъп въпрос нали ...)
Този, които снима с дигитален апарат (с минимален разход), не губи време да скенира и всеки ден качва по 3 снимки, или другия които седмично прави 5 на филм, копира скенира и качва една на седмица?
Значи се оценява не фотографа, а техниката му?
като цяло, от сайта трябва да има възможност да се правят статистически сечения по различни критерии, както по снимки, така и по автори, по периоди и т.н.
Въобще темата трябва да се изясни на [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer] [beer], up, сори, да се дефинира първоначално като пълноценна статистическа система
и след това да се дискутира с постинги.

[shtrak]

Автор: behemoth   
Дата:   16-07-04 12:07

"Canon" взе ми го от устата [smile]

Автор: MITAKA   
Дата:   16-07-04 12:23

Абе,вие нямате ли си работа,че
само разлайвате кучетата?
Аман от промени!
Не винаги промяната води към по-добре.

Автор: MITAKA   
Дата:   16-07-04 12:27

По-добре да се помисли за нови теми.Това май е по належащо.

Автор: Krassy   
Дата:   16-07-04 12:37

Ем да, 1000 рейтинг-а...
Виждам че ви е интересен сайта и ви е гот да се занимавате в него не само като зрители, но според мен сайта трябва някак си да се опрости и да е по удобен за разглеждане.
В момента както е направен ако не го гледаш редовно има риск да 'пропуснеш' много неща, които си заслужават, не само на доказали се автори. И по този начин тези добри кадри може дори да не попаднат в първите страници на тридневния рейтинг... но май няма начин просто.
Относно промяната по сайта бих повторил желанието си всеки автор да изгражда някакъв статут на база участието си и оценките, които получава, и на база на този статут неговия глас да тежи повече, но не знам все още КАК се възприема тази идея [smilie7]

Автор: Ivan_A   
Дата:   16-07-04 12:55

Не желая нови рейтинги!

Защото едно от удоволствията за мен тук е,
че аз с ... години опит съм = на ххх с ... месеца/дни опит!

И той/тя прави по-добри неща!!!

Автор: Георги   
Дата:   16-07-04 16:04

[smilie23] [smilie23]

Автор: solo5   
Дата:   16-07-04 18:42

И какво се цели с такъв рейтинг [smilie11]
Ако искате рейтинга да не е с точки, а да е с чинове: [smilie5] [smilie5] [smilie5]
адмирал
капитан І ранг
капитан ІІ ранг
капитан ІІІ ранг
капитан лейтенант
старши лейтенант
лейтенант
мичман
главен старшина
старшина ІІІ степен
старшина ІІ степен
старши матрос
матрос
...................
цървул

[smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]
[shtrak] [beer] [beer] [shtrak] [shtrak]

Автор: Brummaker   
Дата:   16-07-04 19:25

гот звучи... [smilie5]

не е зле да започнеш от ...цървул , ха, ха, ха...

аре стига глупости с тия рейтинги ! [smilie23]

снимки, снимки требет на сайта...[smilie5]

Автор: Георги   
Дата:   16-07-04 19:36

цървул беше яко [smilie24] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: mravunko   
Дата:   17-07-04 18:24

ima li smisyl ot rating na potrebitelite? solo5 ne sme w battle.net da poluchwame razlichni rangowe kato ubiem poweche protivnici...

moje prosto da ima klasaciq po sybran broj tochki, taka moje chowek da ima mnoo snimki s malko tochki ili 2-3 snimki s mnoo tochki i sha e gore dolu porawno... ama twa e syshto tolkoz bezsmisleno, kolkoto i da prawish sredno aritmetichno (geometrichno, kwadratichno i t.n.) na tochkite...

Дата:   17-07-04 19:58

"mravunko" ако си прочел внимателно това, което съм написал би трябвало да си разбрал, че съм против рейтингите [beer]

Автор: msld   
Дата:   17-07-04 20:06

snimayte,snimayte i pak snimayte!tockite ne praviat snimkite,nito pak reytingat na avtora pravi kadara...lichno az publikuvam snimki tuk za udovolstvie i razvlechenie,tochkite i nagradite ne me valnuvat:-)

Дата:   18-07-04 06:42

[smilie24] Така трябва да бъде [beer]

Автор: Krassy   
Дата:   18-07-04 11:48

Ха, снимки ли трябват на сайта!
То от снимки като гледам по една на всеки 5 минути... аз трябва да ходя с лаптоп и мобилна връзка за да следя какво ново излиза, че да коментирам, че да оценявам.
Ако 3 дена не гледам сайта все едно го гледам наново баси!
Такава лавина от снимки има че просто нормалното им преглеждане е невъзможно.
Затова по заетите гледат рейтинг-а -> ето тука е смисъла на точките [smilie7]
Не да гониш 200 и после да се тупаш в гърдите, а да имаш ПОНЕ някакви 50 за да си в (цензуред) рейтинг, за да може тези които трябва да ти видят снимките и да изкоментирате нещо смислено!
Все още съм на мнение че ТРЯБВА да има някаква подредба и отсявка, но не знам каква, защото каквото и да се сетя все е срещу идеологията на сайта за всеобща популярност [smilie7]

Автор: junior   
Дата:   18-07-04 12:05

има трик за всичко...
представи си индивидуални настройки за всеки юзер - дали да му е включена кирилицата, дали да му е включен рейтингът по автор/тема/галерия/прочие (или филтър!!!) и т.н.

всеки си ги настройва както му харесва... админите са щастливи щото общата политика на сайта не се променя... всеки (и по-нов и по-стар) клубар е доволен по своему... сайтът става по готин (ерго по-популярен)...

май, а?

Автор: Brummaker   
Дата:   18-07-04 18:32

Krassy,
под снимки, аз имах впредвид СНИМКИ [smile]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна