Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Конституция и правото на заснетия - въпрос
Автор: robi-bobi   
Дата:   07-02-06 14:54

цитирам Коцето който цитира Конституцията
Чл. 32 (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

С други думи ако аз снимам някого след като той е видял че насочвам апарата към него и с (поглед примерно) го питам "може ли" - то дори неговото мълчание се приема за съгласие?

Доколкото разбирам, това е значението.
Друг въпрос имам, въпреки че съм заснел човека (и не нарушавам правата му), предполагам че нямам правото да показвам негова снимка (в нета примерно), нали?

хм, не знам дали съм ясен, ако трябва ще дообяснявам [smilie3]

П.П. Моля, да не разводяваме темата

Отговори на това съобщение
 Re: Конституция и правото на заснетия - въпрос
Автор: nrk   
Дата:   07-02-06 14:57

Ай стига го подмятахте този текст ве... той се отнася за случаи на следене и подслушване от полиция е спецслужби и няма нищо общо с фотографията...

Автор: n1x0n   
Дата:   07-02-06 15:07

Дори в държави с много по-деспотични законодателства от българското, снимането на хора на обществени места не се води за намеса в личния им живот.

Този член от конституцията просто касае една малко по-различна интерпретация на "фотографиране" от тази при любителската/художествената фотография. [smilie5]

Въпросът в случая е много повече свързан с личния ти морал, отколкото с държавното законодателство.

Автор: robi-bobi   
Дата:   07-02-06 15:12

нрк, аз не знам и питам

никсън, умно говориш, но ме интересуват как стоят правата "на хартия"

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   07-02-06 15:15

Чл. 32 (2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.

предвидените от закона случаи са точно СРС - само тогава няма да те питат - има си кои да се пита за това (по закон)

Не можете ли да интерпретирате толкова ясен текст !![smilie8]

Добър или лош - това е конституцията, и още деиства.

Автор: Todd   
Дата:   07-02-06 15:27

Хе , и по тоя закон по улиците не трябва да се среща не фотоапарат , не камера а за телевизиите да не говорим .
Който не иска да го снимат да си седи у тях !!!!
Или да ходи с фередже .
Аз ги снимам наред - който иска да иде да се оплаче на арменския поп .
Той не там дето аз снимам .

Автор: Prakticar   
Дата:   07-02-06 15:28

Ама хора, ако законите бяха толкова ясни и еднозначни, то адвокатите щяха да умрат от глад бе [smilie5] [smilie5] [smilie5]
Снимайте гъби и бръмбари, тях засега ги няма в конституцията.[smilie5]

Автор: nyx40   
Дата:   07-02-06 15:30

Без изричното съгласие на човека на снимката, поне според мен нямаш право да я публикуваш в нет-а, незнам дали има такъв член на закона, но морално не смятам че е уместно!Все пак ти може съвсем добронамерено да я публикуваш,а някой да си я хареса и да монтира такива неща,че...

...после да не ти останат очи да погледнеш човека от снимката в очите и да му кажеш не бях аз...как да не си бил ти, като точно ти си създал предпоставка това да се случи?

ВЪПРОС НА ЛИЧЕН ИЗБОР, НА МОРАЛ, както каза n1x0n[beer] [shtrak] [smilie5]

За допълнително инфо, може да питаш личния си адвокат, а ако нямаш такъв, просто някой юрист![smilie24] УСПЕХХ[smilie24] [smilie7]

P.S:Дядо Поп защо яде пържола, когато трябва да се пости? Защотото, ти питаш "Дядо Попе, може ли да ям месо?",а той не пита и яде...така че[smilie7]

Автор: stoyan_5   
Дата:   07-02-06 15:35

Логиката е друга.
На обществено място всеки може да бъде филмиран и фотографиран явно, т.е. без използване на специални разузнавателни средства /скришом и тайно/ с цел да бъде документирано негово деяние.
Излизаш с апарата на площада, насочваш го към някого и го снимаш.
Ако той не е съгласен ще сложи рака пред лицето си или пред обектива.
Това е.

Дата:   07-02-06 15:40

Тъи, като "личния морал" е едно разтегливо понятие, неподлежащо на озаконяване..затова са направили така.

Ако те пракнат на Варна на плажа с някоя мацка, и те постнат...а жена ти мисли, че си на заседание?

Ако те праснат гол на плаж...или на обикновен, или някъде закътан - и лесно дорисуват? [smilie3] ..могат да ти объркат живота.

Ако те пракнат, докато си чистиш носа, или правиш някакъв недвусмислен намек на шефа си[smilie5]

Ако те пракнат, и сложат в сладур.ком например, със странно инфо отдолу?

Аре да не изброявам.

Всеки си носи отговорността. Ако сам смята, че модела му няма да има основания, или причина...да му потърси отговорност - да снима без да пита.

Аз често снимам без да питам (често без да ме виждат дори)...но после питам, и уважавам правото на избор на модела.(ако е главен обект, или се вижда достатъчно ясно). Обяснявам му за какво точно го снимам и как точно смятам да използвам снимката. Обикновено това ми коства изпращане на снимките после я по мрежата, я на хартия . Ако е от малцинството - ми коства и по някоя друга монета[smilie5]
Случвало се е, да ми откажат - тогава забравям за тази снимка.
Там, дето не съм могъл да питам по някаква причина....оставям голяма давност от време, преди да я пусна, по моя преценка.
Ако ситуацията е такава, че обекта ми прави явно нарушение на правила, а аз го снимам - тогава имам основателна причина да съм му нарушил правото,и пак зависи - за какво се използва снимката конкретно.
Консултирайте се с юрист по въпроса.[smilie7]

В западните сток-сайтове до един има огромни бланки, дето трябва да ти е попълнил модела, и да им изпратиш придружаващи снимката - за да я публикуват. Свалил съм си такива , и колкото и да е отегчително...трябва да ти го попълни модела, за да можеш да ПРАТИШ ТАМ снимката.

Автор: Marillion   
Дата:   07-02-06 16:04

Интересно... колко юристи има тук?

Дата:   07-02-06 16:08

[smilie5]

Автор: nyx40   
Дата:   07-02-06 16:27

[smilie5] Marillion не познавам ни един [smilie24] [smilie7]

Автор: n1x0n   
Дата:   07-02-06 16:39

Има поне 4 човека юристи тука, но може да не се чувстват специалисти по Конституционно право [smile]

Публикацията е редактирана (07-02-06 16:39)

Автор: P_H_V   
Дата:   07-02-06 16:53

хора не трябва да се снимат, освен като неясни силуети[smile]

Дата:   07-02-06 16:55

Извода е, че който не иска да го снимат да си сложи фередже или да си стои в къщи!

Автор: Julius   
Дата:   07-02-06 17:16

Без никакво лошо чувство, но ето ви един неясен силует - [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] Y E A H _ B A B Y
https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/cesm1352.JPG
https://photo-forum.net/img/136/E_1110635500_CRW_911.jpg

https://photo-forum.net/images/E_1110635500_CRW_911.jpg

Автора мисля, че е ясен на всички! [smilie7] [smilie5] [smilie19]
[beer] [ezik] [beer] [ezik] [beer] [ezik] [beer] [ezik] [beer] [ezik] [beer] [ezik] [beer] [ezik] [beer] [ezik] [beer]

Автор: P_H_V   
Дата:   07-02-06 17:26

Тези отзад са ок. Но лелката се е изпречкала нарочно, за да развали снимката. Ето затова в някой страни на лелките им слагат фереджета.[beer]

Автор: koceto   
Дата:   07-02-06 17:28

[smilie5]

Автор: Mimic   
Дата:   07-02-06 17:34

Вие явно не чете добре:

Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи

Да обобщим - ако си вървиш по улицата и цъкнеш някой и той те види докато го цъкаш, значи не е незаконно ... [smilie5]

Автор: lukcheto   
Дата:   07-02-06 21:31

Никсън, тц не е вярно това
"Дори в държави с много по-деспотични законодателства от българското, снимането на хора на обществени места не се води за намеса в личния им живот."

Ако в USA снимаш човек на публично място, нямаш неговото писмено съгласие обективирано в Model Releasе и публикуваш снимката някъде, ще бъдеш осъден безусловно. Има прецедент по въпроса така, че място за ливиране в съда няма. Поради тази причина няма и една галерия която да не се застрахова да не изиска Model Release заедно със снимките (ако са портрети), за случая Нешънъл Георгафик нещата са малко по-ралични защото портретите биват заснети да територията на други юросдикции и специфични законови особености, но дори и тогава фотографите пак гледат да се застраховат по някакъв начин (твърде често проучват законодателството)... Един симпатичен пример имам аз от фотограф практик: В Мароко, страната където хората са с особено чувство за за размяна на блага/търговия, срещу $2-$3 и съгласие на "модела" е абсурд да се претендира нещо в последствие... Според морала там дадената дума е "закон" [smile]

Донякъде изключение е ситуацията с Холивудските звезди, но там легалната дефиниция дава един малко по-особен статус на "личния им живот", затова има и папарашки снимки, но това не значи, че списанията не водят постоянни дела в тази връзка...

Единственото спасение e подобни снимки (без Model Release)да не се публикуват, а да се ползват само за лично портфолио.

Публикацията е редактирана (07-02-06 22:18)

Дата:   07-02-06 21:39

За да се разбере смисъла на Конституционния текст ключови са без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен

Това което теб те интересува е отговор на въпроса:
С други думи ако аз снимам някого след като той е видял че насочвам апарата към него и с (поглед примерно) го питам "може ли" - то дори неговото мълчание се приема за съгласие?

В конкретния случай ДА мълчанието се приема за съгласие, при положение, че отсрещната страна не е изразила изрично несъгласие или не е показала ЯСНО, че не желае да бъде снимана.

ПП Аз съм юрист/адвокат и само да кажа, че в допълнителни полемики няма да влизам.[smile]

Публикацията е редактирана (07-02-06 23:50)

Автор: onlineivo   
Дата:   07-02-06 21:42

Лукче, а как ще докажеш после в съда това? Иначе не споря с теб, звучи логично!

Дата:   07-02-06 21:50

Нали знаеш приказката за Хитър Петър който карал каруца пълна с дърва и крещял "Пази се дърваа", а Настрадин Ходжа напук не се отместил от пътя и бил бутнат, а след това в съда се преструвал на глух, а Хитър Петър пък на ням :) Накрая Настрадин Ходжа не издържал и сам казал" как ще е ням Петър като с пълня сила крещеше на улицата "Пази се дървааааа"[smile] [smile]

Дата:   07-02-06 23:41

АНРИ КАРТИЕ - БРЕСОН

Когато през 1998 го интервюирах за в. “Таймс” във връзка с неговата деветдесетгодишнина, той ме предупреди: “Тъй като самият аз се чувствам неловко пред обектива, навярно ще разберете защо записващите устройства ме разтреперват. Затова бъдете любезен да не правите с мен това, което аз правя с другите! (Не съм в достатъчна степен французин, за да бъда картезианец )“. В своя живот и изкуство Картие-Бресон винаги се е стремял да осъществява единството между мисъл и тяло.

Човекът без лице

Парадокс: за тълпата свои почитатели Анри Картие-Бресон няма лице, дотолкова е успял още приживе да изчезне зад своето творчество.

https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/dpor2562.JPG
http://www.bta.bg/lik/new/inissue/theme2.jpg

Снимка от анонимен автор, красноречиво свидетелство за нежеланието на фотографа да застава пред камерата

Става дума за публичната личност, за знаменитостта, направила от репортажа свое дело, в замяна на което се е съгласила на свой ред да бъде снимана от приятели и познати от времето преди войната и на най-голямата му известност.

(всичко горе е цитати от статията)

първа  назад  1  2     всички  напред  последна