Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 SLR - DSLR
Автор: ksuhorukov   
Дата:   26-01-06 12:40

Имам един въпрос. На някой може да му се стори глупав,но съм сравнително нов във фотографията и имам неясни моменти. Скоро научих, че при ДСЛР неможе да се наблюдава изображението на дисплея както при обикновените цифраци. Т.е наблюдава се само през окуляра - оптично изображение минало през обектива. Каква тогава е точно разликата при преценяването на ситуацията при заснемане между лентовия и дигиталния. Нали и при двата ползваме само визьора? Не искам да се коментират предимствата на готовото дигитализирано изображение а принципа на работа. Не е ли еднакво и какви точно са предимствата на ДСЛР в такъв случай. Практично ли е в такъв случай да взема като за начало лентов СЛР, да се науча и хем като мина на цифра ще си ползвам обективите?

Отговори на това съобщение
 Re: SLR - DSLR
Автор: stoyan_5   
Дата:   26-01-06 13:07

Като ти гледам профила, особено последната снимка, се чудя на въпросите дето ги задаваш!?!?!?
Както и да е!
СЛР е много по-добър от всеки цифров апарат, каквото и да казват някои.
Проблема е, че трябва да се купуват филми, промиват, ....
ДСЛР също има екранче отзад и може да се гледа какво заснемаш.
Идеята да гледаш през призмата е да можеш да фокусираш ръчно по-прецизно. В техните призми има вградени клинове и др мантрахуйки за улесняване на фокусирането.
Имай предвид, че автоматичното фокусиране при ДСЛР е винаги по-точно от ръчното.
Надявам се да съм бил полезен.
Успех!

Публикацията е редактирана (26-01-06 13:08)

Автор: dau   
Дата:   26-01-06 13:32

stoyan_5 не си много прав! Има ситуации в които автофокуса се лъже а на ръчен без проблеми!
Има и обратното. Просто по различен път минава светлината.

Дата:   26-01-06 13:46

dau,
Абсолютно вярно е това което казваш!
Всяко правило си има изключения.
Лично аз ползвам ръчния фокус в случаи, когато автофокуса не може да фокусира желаната част от композицията.

Дата:   26-01-06 14:03

Стоян, смятам че винаги е по-добре да се обърнеш към хора, които разбират повече от теб, когато нещо не ти е ясно. Не гледай снимките които съм правил. Никога не съм се докосвал до огледалнорефлексно нещо и затова питам. Въпроса беше за принципа на работа и като изключим предимството на дигитала (няма ленти, директно цифрово изображение) има ли разлика във преценката на ситуацията преди на натиснем бутончето на затвора. Това ме интересува.

Автор: neuromancer   
Дата:   26-01-06 14:09

ksuhorukov , няма друга разлика, освен че можеш да виждаш какво си снимал още на място и да повториш, ако нещо не ти хареса. С лентовия трябва да чакаш докато проявиш лентата. Не е малко предимство, но дали си заслужава 3 пъти цената на лентов апарат ти си решаваш

Дата:   26-01-06 14:13

Ей точно тоя отговор ми трябваше. Мерси много. Ще се сдобия с един Канон 300V и ще пощракам. Хем евтин, хем ще понауча някой пинизи.

Автор: jiff   
Дата:   26-01-06 14:15

stoyan_5 има още едно нещо за което не си много прав, филмите се проявяват не се промиват...[smilie8] [shtrak]

Дата:   26-01-06 14:25

jiff [smilie19]
Когато човек няма какво друго да каже се лови за думите!
Ако щеш и снимките се проявяват, но хората са свикнали да казват /жаргон/ на целия процес - промиване.
[ezik]
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/zruq5437.JPG
https://photo-forum.net/img/105/i_1133098967_ae.jpg

https://photo-forum.net/images/i_1133098967_ae.jpg

Публикацията е редактирана (26-01-06 14:30)

Автор: vladod   
Дата:   26-01-06 14:30

Снимките се "изчукват" и то "по един екземпляр" само след като са ти "промили" добре лентата.......

Автор: n1x0n   
Дата:   26-01-06 14:31

Стояне, Стояне... в 10 реда що глупости наприказва, просто не е истина. [smilie5]

Дата:   26-01-06 14:32

Хайде коригирай ме!
https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/vfcq5381.JPG
https://photo-forum.net/img/111/o_1122374892_volen.jpg

https://photo-forum.net/images/o_1122374892_volen.jpg

Публикацията е редактирана (26-01-06 14:36)

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   26-01-06 14:39

Има огромна разлика от SLR до друг SLR (дори и само в призмата - като изработка, яркост, фокусиращи елементи)
DSLR са предназначени само за AF обективи за съответната марка ! Визьорите им отстъпват в пъти пред тези на добър SLR!
-по-тъмни
-без фокусиращи елементи като микропризмен разстер, френелови лещи в разни модификации.

Визьорите на SLR AF и DSLR за мен са неприложими за външни по спецификация обективи (ако оперативността на работата е от значение за вас). Това си е търговска политика.

Визьорите на SLR AF дори и на много скъпи модели не покриват 100% кадъра! Ако не си копирате снимките сам, а в минилаб, или скенер в минилаб - то и там режат от кадъра 35мм, та това май ще ви е улеснение [smilie5]

Най-добрият начин да видиш и да се научиш да снимаш през SLR, е ако си вземеш хубав механичен модел камера., например:
Canon F1/F1 new
-100% образ в призмата.
-Максимално възможен светъл образ от добра СТЪКЛЕНА и тежка призма!
-сменяеми призми и шахти.
-голямо разнообразие от фокусиращи стъкла - за всяка фотографска задача, и за различни дългини и светлосила обективи!
-показване във визьора на пълната актуална информация - нито повече, нито по-малко(според режима на снимане)
-странична или долна скала - според режима на снимане.
-данните се показват в механична скала, а не като светещи и пречещи на тъмно цифри от LCD
-осветяване на тази скала в по-тъмни условия, автоматично или ръчно [smilie3]
-прозорче на окуляра за предпазване от "обратна" светлина при бавни експозиции от статив.

Аз снимам с такива филмови апарати, както и с ЕОС. Не си и мисля да им "менкам" обективите, или да ми се налага да фокусирам ръчно с ЕОС - не си е работа, особено с по-дълги или тъмни обективи. АФ на дълги обективи е в пъти по-бавен от фокусирането ми с аналогичен обектив на F1 !
Nikon имат (за други незнам), дълги обективи със заключване на диапазона на АФ в определен "работен" отрязък. Това е частично решение, и помага при определени ситуации, като повишава бързината на АФ (да не блуждае по целия диапазон). Не съм го пробвал лично.
Дали е по-точен АФ или окото на фотографа - зависи от опита му, както и от конкретния апарат/обектив. При много ситуации АФ "увисва", а с това и кадъра ви (апарата дори няма да експонира)[smilie3] .
В студено време и дълъг АФ обектив фокусът се бърка, а работата на мотора затруднява и бави!!
АФ се бърка от равни обекти!
Точките на АФ не винаги са достатъчни или практично разположени - обикновено и 5 да са - са в средата! Интерполацията между тях е авто! Функцията ДОФ чрез замерване по две точки и интерполиране - бавна и неудобна, смешна направо за по-бързи ситуации.
Не винаги искате да заковете центъра на фокуса точно в главния обект! Ако имате опит - с такъв аванс за ДОФ ще се справите много по-добре при ръчен фокус с добра камера!
АФ е много полезен за масата фотографи, и за много снимачни ситуации...но не е панацея!
Легенди като Leica не прилагат AF в професионалните си модели! Това е свързано както и с ориентацията на пазара им извън масовият сектор, така и със здравината и дълготрайността на скъпите конструкции.
Ако нося само ЕОС и външен на фирмата Канон обектив, тогава обектива е 20 до 35 мм. твърд, където имам голям толеранс в ДОФ! Не предпочитам да слагам дълги обективи М42 или ФД на ЕОС, защото същите са много по-функционални на съответните си апарати (взимам подходящия апарат)[smilie3]

Ако трябва да сравня DSLR и работата им с "външни" обективи...то по-полезна функция е потвърждаването на фокуса на Nikon, отколкото автомеренето и при тях при Canon. Така и така много проф.фотографи снимащи с EOS 1 предпочитат да мерят светлината с външен светломер (и то при работа с ЕОС обективи). Мериш, и обикновено до минути светлината не се променя....а ти включваш малко в работа и мозъка си[smilie3]
Pentax са най-напред в това отношение - работа с външни обективи. Въпреки всичко, това е едно безмислено занимание за лъбители - всяка фирма е достатъчно умна, че да направи така, че работата да си заслужава само с нейни стъкла върху нейно тяло - останалото е поле за откриватели на велосипеда, бедни българи с големи изисквания и малко пари, или за чесане на езици.[smilie5]

Дата:   26-01-06 14:48

Mobby_Dick [smilie24]

Дата:   26-01-06 14:52

СЛР е много по-добър от всеки цифров апарат, каквото и да казват някои.
Тука няма какво да ти обяснявам, защото или си твърде незапознат по въпроса или твърде фанатизиран, че да си струва усилието.

ДСЛР също има екранче отзад и може да се гледа какво заснемаш.
"също има екранче отзад", също като кое, като СЛР-а ли?! [smilie5]

Идеята да гледаш през призмата е да можеш да фокусираш ръчно по-прецизно.
Гледаш през призмата за да виждаш реално това което и обектива вижда, да нямаш паралакс, да виждаш реално ефекта от разни ефектни/градиентни/поларизационни и т.н. филтри, както и куп други неща, НО не и за по-прецизен ръчен фокус. Добре юстирания телеметричен апарат е много по-добър в това отношение.

В техните призми има вградени клинове и др мантрахуйки за улесняване на фокусирането.
Е сигурно само моите СЛР-и, поради някаква причина нямат "мантрахуйки", ами само матови стъкла?!

Имай предвид, че автоматичното фокусиране при ДСЛР е винаги по-точно от ръчното.
Далеч не винаги е така, да не говорим за случаите в които изобщо е най-добре да спреш АФ-то.
Отделно да те питам каква точно фундаментална разлика виждаш между автофокуса на един филмов ЕОС и на 20Д примерно, че да го цитираш като разлика между SLR и DSLR?

Дата:   26-01-06 15:02

n1x0n,
Благодаря ти за отделеното внимание и разбирасе за уточненията.
Почти всичко е така, както казваш без две неща /и сега ще се окаже, че пак нещо не сме се разбрали.../.
1.Как е възможно да не си виждал СЛР с френелови лещи и клинове????[smilie11]
2.Кой е казал, че изтъквам автоматичното фокусиране като разлика между ДЛСР и СЛР????[smilie11]
Е, аз нямам познаниата и дар словото на МобиДик и много ме мързи да пиша.
Това не означава, че не съм прав!
[beer]

Дата:   26-01-06 15:12

1. Аз съм виждал и със и без, което значи че наличието на такива "мантрхуйки" не е отличителен белег и не може да се ползва за описване на разлика между SLR и DSLR. Отделно за твоя изненада има и DSLR-и които имат фокусировъчни екрани с "мантрахуйки".

2. Ми писал си "автоматичното фокусиране при ДСЛР е винаги по-точно от ръчното" в тема сравняваща SLR и DSLR. Това предполага че говориш за разлика.

Разбирам че нямаш дар слово, че те мързи, ама то изказването по всички теми, познати и непознати - не е задължително.

Дата:   26-01-06 15:15

А отговорите на подобни въпроси оставяй на хора като Моби, защото имат и опита и желанието и "дар словото" да отговорят правилно и изчерпателно.
Защото аз може и да "не меля брашно" с него, ама човека поне знае за какво говори.

Дата:   26-01-06 15:17

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/nkjd3048.JPG
https://photo-forum.net/img/116/1_1119432643_CRW_9996.jpg

https://photo-forum.net/images/1_1119432643_CRW_9996.jpg

Дата:   26-01-06 15:22

Ама и ти си от смелчаците дето "извинете, сбърках!" не им е в речника.

Дата:   26-01-06 15:25

Никсъне ИЗВИНЯВАЙ СБЪРКАХ!
Тук сме се събрали да си говорим и няма нищо лошо човек да иска да помогне.
Освен това обяснявах на човека общите предимства на СЛР и ДСЛР - това защо са направени и за какво се ползват призмите им.
[beer]

Дата:   26-01-06 15:27

То аз поправих не защото съм злобен, ами за да си добре информиран и ти.

[beer]

Публикацията е редактирана (26-01-06 15:28)

Дата:   26-01-06 15:30

stoyan_5 много се нервиш, споко ще ти стане нещо [smilie5] [shtrak]

Дата:   26-01-06 15:33

https://photo-forum.net/static/forum/2017-02/orni5819.JPG
https://photo-forum.net/res/author_photos/jiff.jpg

И ти ли Бруте!?[smilie8]

Публикацията е редактирана (26-01-06 15:38)

Дата:   26-01-06 15:39

убава съм а

първа  назад  1  2     всички  напред  последна