Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Дисплей или Визьор???
Автор: vvlestat   
Дата:   20-01-06 14:55

Гледам си значи,че доста от фотографите наляво и нядясно гледат през визьорите, а не на дисплеите на апаратите. И питам защо??? Има ли визьора някакво предимство пред дисплея и какво е то (изклчая слънчевото време,когато на дисплея не можеш да метнеш нищо [smilie22] ). Особенно в моя случай, където визьора ми е дигитален, лично на мен ми е супер неудобно да снимам през него, дали не изпускам много важни неща така, като снимам чрез дисплея.[beer] [beer] [shtrak] [shtrak] [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: Дисплей или Визьор???
Автор: deyo   
Дата:   20-01-06 14:59

Ако са с ДСЛР - щат, нещат гледат през визьора. Иначе аз ползвам и дисплея, и визьора, зависи как ми е по-удобно. Според зависи...

Дата:   20-01-06 15:02

Защо точно ДСЛР, не се лови добре през дисплея или какво ?????? [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11] [smilie11]

Автор: gorbi   
Дата:   20-01-06 15:03

да, не кълве на дисплей ДСЛР-то....

Автор: Тани   
Дата:   20-01-06 15:09

Имаш ли ръчен фокус?

Дата:   20-01-06 15:11

Имам,ама не е с гривна а с тъпи бутончета - т.е. почти си нямам [smilie18]

Автор: samara   
Дата:   20-01-06 15:14

[smilie10] ...аз на 350-то си снимам на дисплей, кефи ме повече ...[smilie24]

Автор: ocb   
Дата:   20-01-06 15:18

някои от т.нар. сапунерки имат TFT дисплей и във визьора - "electronic viewfinder", който представлява умален дисплей. Предполагам, че идеята на производителя е да избегне големия паралакс, който се получава при снимане на близки обекти.
[thankyou] [thankyou] [thankyou]

Автор: джъмбо   
Дата:   20-01-06 15:19

така
защо дслр дисплея е само за готовата снимка???
елементарно защото пред сензора има затвор и огледало
едно време оли Е10 и 20 бяха хем огледални хем на дисплей се виждаше по простата причина че вместо игледало имаха полу прозрачна призма и дейставаха на отворен визьор...

но от това страда скороста на снимане поради файта че трябва да се изчисти ЦЦД елемента и да се пусне затвор пред него и чак тогава да снима.....

освен това ръчен фокус трудно се лови на дисплей
през визьор е по-лесно

сега има ново системи при които ръчен фокус може да се търси на дисплей защото се дава 10кратно увеличение на образа.....

може да е удобно ако не с в подходяща поза при която само ъглов визьор те спасява....

пък и хм дисплея има ли разделителната способност на чистия визьор???

както и да е двете технологии си имат предимства и недостатъци

аз съм свикнал с визьор
по младите фотографи минали само през сапунерки - с дисплей

въпрос на удобство

а да
при дисплейното гледане има още един момент (при снимка в студио) пускаш да се гледа на голям монитор и така клиента седи на монитор и зяпа а ти "гласиш" снимка[smilie8]

Дата:   20-01-06 15:24

ЕЕ стана ми ясно, но май в моя случай визьора само в силно слънце ще ми помогне, защото е electronic viewfinder и вместо хубав образ виждам доста приятни квадрати [smilie5] [smilie5] .

Автор: samara   
Дата:   20-01-06 15:29

ха, аз съм говорел за 530-то, дигимукса ...[beer] [shtrak] [ezik]

Дата:   20-01-06 15:33

аз говоря за истинки визьор.... не електронен [smilie21]

Дата:   20-01-06 15:36

джъмбо мерси за разясненията. Аз нямам изход с тоя ел, визьор и ше си цъкам през дисплейчето. Оптичен си имам само на Зоркий 6 ама нещо ми е много сложен тоя[shtrak] [smilie19] [smilie19] [beer]

Автор: Тани   
Дата:   20-01-06 15:37

и аз бях пропуснал ,че става въпрос за ЛСД визьор. Ами в такъв случай май и за фокуса няма да ти помогне много!

Автор: christoap   
Дата:   20-01-06 15:40

Единственото, за което би ти помогнал е да ти пести от батерията!

Автор: stoyan_5   
Дата:   20-01-06 15:41

Въпроса е доста интересен.
През визьора се гледа ако носиш очила за четене, тъй като той има оптична корекция и не ти се налага да слагаш очилата за да гледаш дисплея.
Дисплея се ползва когато нямаш статив - опъваш ремъка на врата с изпънати ръце доколкото може и донякъде правиш апарата по-устойчив.

Автор: ivo80   
Дата:   20-01-06 15:48

К'ви са тия глупости за изпънатите ръце и устойчивост

Автор: lrn   
Дата:   20-01-06 16:05

Зависи и колко пиксела е ЛСД-то във визьора за да е използваем. Едно е да е със 75000 друго е 230000 (това го пише по превютата).

И ако ми позволите и аз да допълня следното. През електронните визьори (и ЛСД-тата) се виждат събитията със закъснение заради обработката на софтуера и изпускаш момента, за разлика от ДСЛР-ите. Чудя се обаче ако се абстрахираме от паралакса, който има при оптичните визьори на компактните апапатчета, това не е ли предимство спрямо горните (няма го закъснението)?

Някъде по форума четох че при SONY R1 всичко е в реално време нищо че е с ЛСД-та.

Дата:   20-01-06 17:32

за това се говори за визьор на огледален апарат а не за оптичен....

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   20-01-06 18:02

"lrn
Някъде по форума четох че при SONY R1 всичко е в реално време нищо че е с ЛСД-та."

Не е така. Визьора на SONY R1 накъсва силни движения при ниска осветеност. Освен това LCD то е и дистанционен, и контактен визьор.

Не бих казал това за LCD на Leica Digilux 1.(LCD е само единият от двата визьора при нея)
Никога не ми накъсва движение - при никакви обстоятелства! Освен това LCD-то и е голямо, и с шахта. Дава пълна реална представа за яркостта.

Снимам с двата апарата [smilie3]

Всичко във LCD визьорите е според зависи кои и на какво. Скоро надявам се , ще има такива визьори от друга технология.

Аз цял живот снимам с контактни или дистанционни визьори - призми, шахти и т.н.
Всеки един си има незаменими приложения.
Например LCD можеш да вдигнеш камерата над глава, да я поставиш на нивото на обувките, да снимаш иззад ъгъл, да снимаш стрийт или репортаж докато не вдигаш камерата до окото. Да репродуцираш удобно от репроуредба или да снимаш през уреди, без да се катериш по масата.Да снимаш макро жива природа - без да си вреш носа в буболечката.[smilie7]

Професионалните филмови апарати затова имат възможността да им се сменя призмата с шахта, поставят увеличителни, ъглови и други визьори.
Добрите цифрови апарати просто ще следват тази традиция, когато технологията го позволява.

Автор: Todd   
Дата:   20-01-06 18:17

Мене ме кефи през визьора да снимам - изключва ме от страничните залъгалки.Оставаш сам с обекта и машинарията .
Нещо от сорта ... :)))
[smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19]

Автор: Стефан   
Дата:   20-01-06 18:39

Освен всичко изброено до тук, има го и този момент, че през визьор е по-лесно да следиш бързодвижещи се обекти. Дисплеите си имат други предимства, особено подвижните, Моби ги каза, така че е крайно време да почнат да правят хибридни с-ми които да съчетават предимствата на 2-те. [cool] Не е толкова невъзможно, въпрос на добро желание [shtrak]

Публикацията е редактирана (20-01-06 18:41)

Дата:   20-01-06 19:53

лайкааа потекоха ми лигите [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: Стоев   
Дата:   21-01-06 07:52

Скъпа е Тази Джаджа иначе удобна за ДСЛР в някои случаи [smilie8]

https://photo-forum.net/static/forum/2006-01/dowc7377.JPG

Публикацията е редактирана (21-01-06 07:53)

Автор: Todd   
Дата:   21-01-06 11:03

хе , че то едно евтино апаратче в макро режим не може ли да свърши работа ????
[smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19] [smilie19]

първа  назад  1     всички  напред  последна