Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за инфрачервени филми
Автор: markishky   
Дата:   19-01-06 13:16

Какви знаете, къде в София или другаде мога да намеря такъв и с какви процеси се обработват - да не стане тъй, че да не мога да го проявя после!

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за инфрачервени филми
Автор: neuromancer   
Дата:   19-01-06 14:23

Предполагам 4е имаш предвид 4ерно-бял инфра4ервен филм, те си се проявяват нормално ръ4но като всеки друг 4/б филм. Оба4е с намирането ще имаш голям проблем, аз съм виждал само на едно място, мисля è беше в Кодака на Магурата, но беше с отдавна изтекъл срок (ама доста, към 2 години някъде, което за тези филми мисля 4е си е проблем, пък и струваше бая пари). Бих препоръ4ал доставка от 4ужбина.

Има едни диапозитиви кодак EIR, които се проявяват по Е-6 процеса, но винаги ръ4но, защото в автоматизираните процесори имало инфра4ервени диоди, които ще опропастят нещата.
Тези са още по-скъпи.

Автор: hose   
Дата:   19-01-06 19:13

до колкото знам само Кодак имат такива
един преподавател от Физическия факултет снима с тях астрономически обекти
но след това му ги проявяват в военна лаборатория[smilie5] и той самия не знае как къде и т.н. - само им дава лентата и после му я връщат[smilie5]
до колкото знам никой друг не го прави
може би някой има опит сам да ги проявява

а цената е наистина ДОСТА солена[smile]

Автор: neuromancer   
Дата:   20-01-06 04:24

Не е само Кодак, аз снимам с Илфорд СФХ, ама май ве4е не ги правят, не съм сигурен, Има още на Коника (750 нещо се казваше) и Мако, ама тия сигурно до Бг няма да стигнат.

Автор: Kometa   
Дата:   20-01-06 11:16

Пенчо-о-о, Пенчо, ти си патологичен случай.
При теб скромноста е непознато чувство, а нахалството пословично.
Знаеш ли колко астрофотографи снимат по-добре от теб и знаят повече от теб, но не държат името им да е навсякъде. Тук във форума също има много красиви астроснимки на хора, които въобще не претендират да се занимават с астрофотография. Вгледай се какво правят другите и спри да се надуваш. Пък и разгледай "S&T" и виж тамошните любители до какъв професионализъм са достигнали. Добре, че ти не си еталона за българската астрофотография (макар, че много ти се иска), защото би било срамно.
И се спри с това преписване, че ни писна да четем "статиите" ти във "Телескоп". Почти винаги познаваме кое от къде е преписано. Пък и не ги разбираш нещата, мойто момче. А отзад след всеки "материал" си длъжен да посочиш нещо, което се нарича библиографска справка, т.е. поне от уважение към автора, посочваш, че си използвал книгата му. Но какво ли ти обяснявам, като ти просто не можеш да надскочиш себе си и селския си манталитет (пардон, Великопреславския).
А сега по темата.
Що ти е такъв филм, бре? Да не си решил да сменяш творческото си амплоа? Че само едно и също да снимаш, то омръзва. То не бяха спектри, живачни лампи, нощни светлини, размазани дървета и Луни, мижави комети и т.н., сега като се замисля колко филми си потрошил..., шкафовете стигат ли ти? За толкова години само една твоя снимка съм харесала и тя - монтаж.
Или може би се готвиш за слънчевото затъмнение?
А-а-а, това е друга работа. Ти за това питай Явор Шопов, че той на миналото затъмнение правеше някакви опити с подобни филми, но нищо научно не излезе от това, макар че много му се искаше. Язък, че чак от Америка си беше докарал филмите. Сега може даже да измислите някаква съвместна научна програма, той ще ти осигури филмите. Хе-хе.
Айде, остани си със здраве и дано се замислиш над това, което ти казах, че отдавна ме сърбеше езика, пък и изразявам по този начин мнението на доста народ.
Пък аз отивам да поразсмея колегите като им кажа, че Пенчо Маркишки си търси инфрачервен филм. За поредната си глупост.[smilie18]

Автор: icikonti   
Дата:   20-01-06 13:04

Аз имам скромен опит в инфрачервената фотография.В България трудно се намира цветни диапозитивни филми и ч/б - инфрачервени.
И при двата вида филми , са проявявани ръчно!При ч/б сбърках , защото нямах опит- ей тука можеш да видиш нещо в тая посока http://photo-element.ru/book/pseudo_ir/ir_films/ir_films.html
А тука по-подробно http://photo-element.ru/book/ir/ir.html
При цветния диапроцес помня , че филма се снимаше с различна чувствителност , в зависимост от това как ще провяваш!
Ей тука пък - "от пръдня боя прави" автора на статията http://photo-element.ru/book/pseudo_ir/RVP.html
Успех[beer]

Автор: zoomaniak   
Дата:   20-01-06 13:31

Комета повръща ми се от хора като теб [smilie23]

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   20-01-06 13:40

Аз снимам с Konica Infrared 750 nm 12/120 Black&White print film
Срока вече му изтече, но имам още 10-ина [smilie5] Пазя ги във фризер. От голямо значение е съхранението на такива филми, и срока. Ако остареят, те пак стават, но не и в ИР, а просто като много добър Black&White филм.
Обработвам ги в Р09, А03, или Илфорд - не е от значение. Те се обработват като обикновен Black&White филм.
Снимане - разбира се през ИР филтър. Филмите са РОЛ, а моят филтър става за размера на нормален 6/6 обектив на 2.8.
Широкоъгълните и дългите SLR 6/6 обективи са с по-голям отвор.
Снимах тези филми с Пентакон Сикс с биометар 90 или 120 мм.Резултатите са добри.
В Бъдеще мисля да поекспериментирам и с Mamiya C 220 от 55 до 180 мм. Понеже обективите са по-малки, филтъра ми става. Може да се укаже проблем обаче, че във фокусната с-ма на апарата има мех (а той не се препоръчва при ИР). Все пак мисля, че няма да има проблем, с оглед на вълната само до 750 nm.
ИР филмите са очуствени за най-различни дължини - за по-силен или слаб ефект [smilie3]
У нас не съм срещал да се продават директно в магазини или при дистрибутори.

Автор: icikonti   
Дата:   20-01-06 19:09

Mobby_Dick - я дай някакви ориентировъчни данни за снимане на KODAK HSI-лайка /ако не бъркам инициалите за ч/б инфраред/.Имам един , който купих преди две години с голям зор и въобще не сложих в апарата.Излизал е от хладилника за кратко!Ти що ги държиш във фризера?[beer]

Автор: Canon   
Дата:   20-01-06 20:32

Комета (временно явление на небосклона [smilie5])
Защо ли имаш толкова много личностно отношение към Пенчо (markishky).
Нито него, нито тебе познавам (може би) ама ако той чак такъз капазанин, според твойте обширни писания, дай му ти филмите и той сам ще се провали.
Ако обаче не е толкова лош чиляк, тогава какъв ти е проблема?
И тва на баба ми на деня, бива ли

0

Автор: kometata088   
Дата:   24-01-06 20:13

Здравей Пенчо,
Да спомена, че написаното по-горе с ник близък до моя, не е от мен!
Напоследък става тенденция приятели да ме питат например: защо си напсал това или ще кращаваш астероид на Азис, без да имам на идея за какво ме питат:))
Филип

първа  назад  1     всички  напред  последна