Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Тъжна новина от Nikon
Автор: n1x0n   
Дата:   12-01-06 00:40

http://www.nikon.co.uk/press_room/releases/show.aspx?rid=201

Накратко:
Спират да произвеждат обективи за голям формат и увеличители, спират производството нa филмови SLR с изключение на F6 и FM10 /последния няма да се продава в Европа/, и оставят в производство само 9 MF обектива за малкия формат.

Докато за малкия формат нямам сантименти, то за големия формат липсата на Nikon ще се усети...

Отговори на това съобщение
 Re: Тъжна новина от Nikon
Автор: ALBIREO   
Дата:   12-01-06 00:44

Мдааа, те явно не мислят, че лентата превъзхожда CCD-то ;)

Автор: next_time   
Дата:   12-01-06 01:30

Ееее най-после и палмолив и FA ще са спокоини защото скоро никон ще произвеждат само сапунерки.Ама дигитални.

Автор: джъмбо   
Дата:   12-01-06 09:39

никсъне никсънеее

знаеш ли колко малко хора знаят че никон произвеждат страхотна оптика за голямо форматни камери.... и за видео камери....

ако искаш мога да ти уредя един каталог обективи за кардан (ей така от сантимент да имаш) [smilie7]

иначе до колкото помня канон обявиха спиране на всякакви филмови тела още преди година и нещо

Автор: ecobo   
Дата:   12-01-06 09:48

Канон обявиха спирането на разработките на филмови тела още с излизането на EOS-1V. Оттогава си бачкат само по дигиталните технологии и затова са напред с материала [smilie3]

Дата:   12-01-06 09:51

едва ли филмовото тяло пречи на прогреса на дигитал телата....

по-скоро никон обединиха всички разработки от дигитал телата си и направиха филмово + още една екстра дето само Ф6 я има [smilie8]

Автор: GT   
Дата:   12-01-06 11:18

Каква е екстрата Джъмбо? [smilie24]

Автор: Стоев   
Дата:   12-01-06 11:25

Казали са му да не казва [ezik]
[beer]

Дата:   12-01-06 11:34

[smilie7]

Автор: GT   
Дата:   12-01-06 11:38

мръсници .. нищо не казвате [smilie5]

Автор: volokin   
Дата:   12-01-06 12:16

Lеле, щом и Никон посегнаха на филма, е наистина тъжна новина. Средния формат го разбирам, там Броника май ги няма вече, увеличителите иди дойди, така или иначе който има, си има. Ама да оставиш само Ф6 не е добре. Ми ФМ3А, предназначен за истинските пуристи?
Иначе е логично, така или иначе останаха само 2-3 фирми като Лайка, Козина (фоигтлендър и Цайс ИКОН) и Никон.
Ще стане както с грамофоните, освен ТЕхникс, които правят само хай-тек грамофони за ди-джеи има и една австрийска фирма която задоволява пазара по целия свят с 3000 бройки месечна продажба.
Не съм сигурен обаче, че матрицата ще достигне някога чернобялото изображение на среброто. От друга страна, малкият формат винаги е бил или за прес-фотографи (повечето от които са отдавна преминали на дигитално) или за хора обикалящи света като натур-фотографи и масата от аматьори и любители. Естествено е да сдаде първи багажа. Много малко модни фотографи са снимали изобщо на този формат, реклама също се е правила винаги със среден и голям формат, който както се очертава ще надживее всички.
Не е неочаквано това решение, след като масата носеща печалба на фирмите, отдавна си гледа снимките на мониторчетата, и даже вече не си ги печата.
Остава надеждата в Лайка.
А истински аудиофили сред фотографите винаги ще има, истинските са малко, но достатъчно, за да поддържат една малка фирма постоянно над водата.
Иначе и свръхзвуковите пътнически самолети бяха голямата надежда на въздухоплаването, ама вече няма такива из въздушните пространства, а витлови колкото щеш [smilie3]

Автор: explorer   
Дата:   12-01-06 12:26

volokin, един бърз поглед в любимия ми музикален он-лайн магазин установи че в момента се продават грамофони от следните марки:

Numark, Technics, Stanton, Gemini, Vestax, Pro-Ject и Gem Sound
[beer]

Автор: explorer   
Дата:   12-01-06 12:33

това:
FM10 /последния няма да се продава в Европа/

не е много точен превод на това:
Sales of the manual FM10 will also continue outside Europe.
[smilie5]

А иначе новината може да се окаже и добра - голяма част от ресурсите, заети с филмови тела и обективи, ще се насочат във цифровия сектор - нещо, което Канон вече направиха, т.е. току виж Никон дръпнали пред Канон.

Аз филмови тела и MF обективи от Никон не искам, има други фирми за тая работа (като изключим F6, който е най-доброто филмово тяло за 35мм филм).

Дата:   12-01-06 12:33

За грамофоните не си прав - Numax, Gemini, Technics, Stanton, Ion audio, Emerson, Curtis Mathes, Keyo, Monteverdi, Voyd, Wards... дори и до половината не съм стигнал [smilie5] си правят грамофони и ще правят грамофони. Продукцията на плочи нараства с по 2-3% послените 4 години.

Там пазара си е "намерил баланса" - има определен брой фенове, за които определен брой фирми предлагат продукти, на цени които устройват и едните и другите.

С фототехниката ще бъде същото, винаги някой ще произвежда филмови тела, филми, фотохартия и т.н. просто ще е в обеми и цени различни от това, на което сме свикнали.

Не знам защо Nikon се дърпат от големия формат, той ще си се продава в същите обеми поне още няколко години, там пазара е друг. Явно се концентрират всички средства на едно място заради конкуренцията на дигиталния пазар.

Автор: pmartinov   
Дата:   12-01-06 12:37

Никсън много правилно разсъждаваш [smilie24]

Пазара не търпи дупки ! [smilie24]

Дата:   12-01-06 12:42

аааа, значи имало още! [smilie24] [smilie24] Аз имам игла на Нумарк за 65 евро и грамофон Тенсай за 2 евро [smilie18] [smilie18] Оказа се, че усилвателят ми няма фоно-вход.[smilie2]
Да прав си, има и още някоя друга фирма.

И още нещо за което отдавна се каня да спомена:

това лято си купих тонколони-сателити на Ямаха, някога безбожно скъпи, сега от и-бей ги взех за 35 евро [smilie18] [smilie18] [smilie18] За познавачите ще спомена и модела: NS-E105 Yamaha. Пак това лято си правих сам център, два говорителя на ДжиБиЕл ги напъхах в една дървена кутия за ЦД-та, от онези продълговатите. Отстрани оставих две цепнатини по дължина като отвори. Убеден съм, че Ямахата отнася по всички характеристики моето самоделие, НО, какво забелязах, там където има Щтрайх, без моята колонка нещата звучат, пласмасово, изкуствено, да, с плътен звук и сигурно изправена крива по участъците, НО много изкуствено. Ми, в това няма нищо неестествено, нали всеки или почти всеки музикален инструмент има дървен резонатор, цигулки, виоли, контрабаси, и т.н. Напълно естествено е, една колона с дървен резонатор да звучи по истински от такава с пластмасов, па била тя и Ямаха. Мисля така стоят нещата и с дигиталната фотография. Подредбата на сензорите по матрицата не е естествена. Оттам и пластмасовото изображени, което може и скоро да бие онова аналоговото, ама за възприятията ни онова е по-естествено...Така поне мисля и чувствам нещата.

Дата:   12-01-06 14:14

а ето какво прочетох току що:

When I went to Saudi Arabia in September 1990, with the summer heat still pushing well into the triple digits, photographers with their new F4s were complaining that their LCDs were blacking out because of the temperatures. My older mechanical cameras, including a couple of RF bodies, performed just fine. Still do.
[ezik] [ezik] Вярно в далечната 1990 година, ама все си мисля, че температурно една механична филмова камера отнася във всяко едно отношение коя да е електронна такава, дори най-малкото заради батериите

Автор: ntonev   
Дата:   12-01-06 14:46

volokin, не е проблем температурата - поне не толкова голям. Снимал съм със сапунерка на почити 50 градуса - ами няма чувствителни отклонения от нормалната й работа.
Преди няколко дни с Oly e-300 при -10 градус пак не забелязах нещо сериозно - верно на студа беше за не повече от час, но си работи нормално.
ОК в 90-та може би, но сега ...

Дата:   12-01-06 15:29

е аз не казвам, че непременно ще е проблем, тук имам едно списание в което с някакъв Оли снимат на южния полюс, проблема се оказал по скоро от естество как да издържат батериите на студа повече време. Прилични сники са направили, после с един сателитен телефон са ги прехвърлили в централата им някъде на континента, та лаптопа също гледали да не го излагат много на студ. Във всеки случай, е по-трудна работа, най-малкото заради падане на капацитета на батериите от студа. Нали знаеш, химията иска топлина [smilie3] а дигиталното без ток не може, докато аналоговото не е така, да не говорим че повечето камери са подсигурени с механични скорости и т.н.Лайката ми има две например 1/60 и 1/125, добър избор си мисля от страна на конструкторите.. За остналите Лайки да не говорим, те имат само механични времена.

Дата:   12-01-06 15:36

Аз на екстремен студ за дълго време бих излязъл само с чисто механична камера с централен затвор и светломер във вътрешния джоб.

Иначе дали ще си без батерия на дигиталка или без батерия /разбирай без мерене и половината скорости/ на аналогов - все тая ми е, не върши работа.

Автор: nrk   
Дата:   12-01-06 15:41

А ИСОто на филмите не се ли влияе от студа? Зер химията си е химия и от -20 до +30 ще да има разлика в скоростта на реакцията... налага ли се компенсиране?

Автор: hose   
Дата:   12-01-06 20:31

nrk - и аз се опасявах от това за диапозитива - но до сега нямам проблем в разлика приблизително от -5 до +25 - което хич да не е си е 30 градуса разлика
явно са го нагодили по някакъв начин

волокин - аз до същия извод стигнах като n1x0n - без светломер - а той също не може без батерии - това че може да щтрака апарата е малко... добре, може и да оцелиш експозиция ама може и да не... особено като реално не можеш да компенсираш със скороста - може и да не ти стигне бленда - абе въобще това снимане става малко много на тъмно [smilie5]

за другото - вече е крайно безмислен спора - бъдещето ще покаже какво ще стане - аз вярвам че при всички случаи добрите фотографи ще продължат да правят добри снимки - по какъвто и да е начин [beer]

Автор: hose   
Дата:   12-01-06 20:37

а и още нещо volokin - струва ти се по-естествена лентата - да, ама забравяш относителноста [smilie5] в смисъл до сега си снимал единствено и само на това - друго не е имало - нямало е и с какво да го сравниш! [smile] сега излиза ново средство и ти ги сравняваш

Тъжна (???) новина от Nikon
Автор: JeT   
Дата:   12-01-06 21:05

Ей сега и аз я прочетох ... това въобще тъжна новина ли е [smilie11]

Както са казли древните "всичко тече = всичко се променя" [smilie5] и това е част от радостите [thankyou] на живота.

И нека малките деца да плачат за старите си, метални и "по-истински [smilie19] ", механични филмови играчки, точно както тези преди тях са плакали за "по-хубавите [smilie19]" си, големите "по-професионални" фотоапарати, снимащи на плаки ...

Който обича фотографията ще снима, а останалите ще се "сополивят" по миналото, ще спорят, кое е по-хубаво "филма или цифровото" и коя марка е по-велика и едва ли ще оценят креативните възможности, който прогреса им е донесъл ...

Очевидно г-дата от Nikon не им стигат "кинтите", за да си развиват дигиталния сектор и "избиват кучетата" както казват на икономически жаргон.
Nikon дълго време отказваха да разберат какво става във фотографския свят и "играеха по свирката" на ограничен кръг клиенти, но както се казва "който не си отваря очите, живота му ги отваря" и ето, че часът на истината дойде и за Nikon [smilie24] ...

За разлика горното през 1995 г. новият тогава (и все още настоящ) мениджър на Canon е казал "ще правим само това, което ни носи пари" ..., а който има пари "rules" на пазара и това е видно за всички.

Апропо Nikon FM10 e модел произвеждан от Cosina за Nikon и ще бъде използван, за да могат Nikon да разпродадат по-лесно наличностите си от MF-обективи.

Точно така са направили и Canon на времето (1986-87) с Canon T60(и т'ва е "отроче" на Cosina) - пуснали са го, та покрай него да разпродадат складовите наличности на FD-обективи ...

Иначе и аз имам каталог на Nikon обективи за голямоформатни камери и доколкото говорих с човека от Sinar по време на семинара - тези обективи никак ама никак не са лоши ... но амин

"джъмбо" при презентирането на Canon EOS 1V от Canon обявиха, че това е последният им филмов про-фотоапарат и че ако продажбите на филмoвиte им SLR спаднат под опредлено ниво ще ги спрат окончателно. (a ... не видях [smilie3] , че това вече сте го писали)

[beer] за прогреса и бъдещето [smilie24] !!!

Публикацията е редактирана (12-01-06 21:56)

Автор: eXile   
Дата:   12-01-06 21:21

Мче нека бе, тооо има пентакс, има минолта - правят апарати та дрънкат (докога не се знае), пък и всичко е залято с тела...
Тооо когато имаш избор от сума запазени лентови тела настаро за изкъртващи цени - ми... Хех, загубата се преглъща... [smilie21]
Има живот във ФИЛМА, не в лентата...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна