Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Филмов монтаж. И има ли почва у нас?
Автор: Sailor   
Дата:   03-01-06 23:21

Мислите ли, че липсват хора, които да споделят зания по темата? Идеи за курсове, квалификация и реализация.

Отговори на това съобщение
 Re: Филмов монтаж. И има ли почва у нас?
Автор: muu   
Дата:   03-01-06 23:27

natfiz-kinofakulteta...[shtrak]

Автор: Sailor   
Дата:   03-01-06 23:54

Мерси [smile]

Питам за нещо друго [smilie10]

Автор: Han_Solo   
Дата:   04-01-06 00:00

В смисъл за какво... мувиоли има има и квалифицирани монтажисти, но вече се работи по малко по-друг начин - снима се на лента, сваля се на видео с таймкод, монтира се и след това се прави негативен монтаж .... и така нататък ама теб това ли те интересува?

Автор: shikse   
Дата:   05-01-06 21:32

Въпросът е как се развиват системите на съвременен компютърен монтаж у нас, до колко той е сварзан със старата школа и съществуват ли възможности за стажуване при хора или организации,които са пряко свързани с това.

Автор: Han_Solo   
Дата:   05-01-06 22:48

За жалост не се развиват много добре, защото тези системи са доста скъпи но на няколко места има доста сносни системи... за връзка със старата школа- монтажисти, които са монтирали на филмови мувиоли, ами голяма част от тях не разбират от компютърни системи , а инжинерчетата които знаят как да работят с компютрите ги е страх да не им откраднат занаята... Трудно е, преди наколко месеца ми се наложи да обучавам една доста свестна бивша монтажистка от киноцентъра / знаеше жената много добре принципите на монтажа и беше монтирала не един игрален филм/ ама от компютри хич не вдяваше.
Та за стажуване, доста трудно и то само с връзки и познанства

Автор: ibk   
Дата:   06-01-06 02:01

Според мен пък се развиват много добре. Като цяло техниката поевтинява, софтуера се усъвършенства и става все по-достъпен... и всичко накрая пак опира до човека, който работи с цялата конфигурация[smile]
Е, като казвам поевтинява, нямам предвид 100-200 лв, но сравнено с преди 2-3 години... разликата е двойна...
а за връзките със старата школа... ами скъсана е... познавам хора, който се боят от компютър, все едно ще ги ухапе... но това е положението[smile]
А за обучение... четене на книги (за режисура, за операторство) и гледане на филми... и анализиране... щото работата на монтажиста (тук за такъв се смята човека който реже и лепи кадрите) не е само да щарка с мишката, а да "Редактира" (от англ. - Editor)... но това е доста дълга тема[smile]
аз поне така ги виждам нещата ... щото го бачкам това от 7 години[smilie5]

Автор: ancho   
Дата:   06-01-06 08:57

Уважаеми колеги,

Въпросът ми е на по-ниско ниво от монтиране на кино филми.

Моля, който знае, да даде идея за софтуер за монтиране на любителски видео филми. Купих си SONY, което записва директно на DVD и нямам намерение да си гледам нещата 1 към 1, а да ги пооправям малко.

Дата:   06-01-06 09:25

Sony Vegas - може директно да отваря файловете от ДВД-то. а и много лесно се работи с програмата.
Успех.

Автор: ancho   
Дата:   06-01-06 09:42

Благодарности

Автор: Petkov   
Дата:   06-01-06 12:11

q kazete ima li nqkoi adres za da si q svalq sony vegas.

Дата:   06-01-06 12:16

aA inache po temata Han_solo e napalno prav.Starite kinadzii nisto e razbirat ot tazi nasinka narechena PC,kazvam go zastoto takova ucha.

Дата:   06-01-06 12:17

да - http://mediasoftware.sonypictures.com/download/ [smilie5] [smilie5] [smilie5]
майтап!
не мисля, че е позволено да се дават такива линкове тук... но има ДОСТА известни сайтове в БГ... имат си и търсачки...[smile]
Успех!

Дата:   06-01-06 12:22

mersi

Дата:   07-01-06 13:53

от всичко казано до тук излиза, че младите артисти нямат почва у нас освен ако не са поливани от "връзки и познанства"? Или трябва да се развиваш в саксия, а останали нямат шанс да се учат от добрите ( дори при огромно желание от тяхна страна)?

Автор: Mitakian   
Дата:   07-01-06 14:05

Единствения плюс на Vegas-a е че рендера му не товари много системата но това е за сметка на качеството.
Докато Premier ,Final Cut и After efects са се доказали одавна точно в сферата на любителския и професионалния монтаж. А Vegasa-a е и с пъти по сложен интерфейс от останалите.

Автор: ksuhorukov   
Дата:   07-01-06 14:14

Mitakian, защо мислиш че Вегас е със сложен интерфейс незнам. Ползвам го вече 3 години и съм много доволен. Не претендирам че е най-доброто приложение за видеоедит, но аз се водя от принципа "да ми върши работа". Посочените от теб приложения са си профи клас.

Дата:   07-01-06 17:40

Mitakian, всичко, което си написал е ... меко казано - нямаш си и идея за какво говориш, но не ми се занимава да пиша и да обяснявам. "монтирай" 20 минутен филм на after effects и ми се обади [smile]
@shikse - за съжаление е горе-долу така... все пак, макар че нямам нищо против да показвам разни работи на някого (т.е. не ме е страх, че някой ще ми вземе хляба) просто нямам време за това.
Предполагам, че доста хора искат да понаучат нещо по въпроса, но за съжаление освен в натфиз и нбу, май няма нищо по въпроса... все пак то и не може да се научи за 1-2 месеца...

Дата:   08-01-06 17:11

ibk, ти не четеш, а сърфираш по редовете, и не си забелязал че тук не става дума само за After Effects, софтуер, който отлично знае6, както разбирам, за какво е [smile]
За съжаление, може би поради липсата на време или нежеланието на "специалисти" като теб, на нас ни се налага да се учим от туториали и да се борим из всичките кръгове за кандидатстване на тези места, лишени от всякаква възможност да надникнем там, където наистина се случват нещата.
За съжаление ..

Автор: cmac   
Дата:   08-01-06 19:44

ibk - тава дума не за технология, а за техника на монтажа. Иначе си прав - напълно.
Само да добавя, че Premiere си е (поне за мен си остава) доста тромава програма за любителски монтаж. Не искам да обидя никого. Ползва се в разни пакети, но като "Безплатна" добавка, ако не ви е направило впечатление. Според мен vegas е едни гърди напред, Final Cut e наистина друга категория, а Aftera както се казва е друга порода програма.

Автор: MMarkov   
Дата:   08-01-06 19:53

Аз ползувам ULEAD Video Studio. Преди време я бяха похвалили в PC WORLD. По- малко ресурс яде от Premier. Но при рендиране ми се струва бавничка. По принцип смятам че не е много удачно в камерата директно да се записва на DVD формат, защото при редактирането пада качеството. Аз свалям от касета, в DV1 или 2 (AVI) и след редактирането, добавянето на надписи, ефекти, допълнителен музикален и звуков съпровод, рендирам и записвам на DVD, като ползувам Variable bit rate и възможно максималната стойност, според продължителносдтта на филма и обема на диска (4.7 GB). Рядко правя филми над 1.5 часа на един диск, защото над 2 часа вече качеството пада забележимо.

Автор: niro   
Дата:   09-01-06 12:02

Аз използвам Ulead за друго, но забелязах че в mpeg работи много по-бързо... Редактирам пак в СЪЩИЯ формат и преобразувам едва крайния файл - в avi, DVD или каквото ще е там, защото понякога ми е забивало и почвах всичко отначало.[smilie10]

Автор: fps60   
Дата:   09-01-06 12:07

Avid Xpress Pro

Автор: fps60   
Дата:   09-01-06 12:10

Публикацията е редактирана (09-01-06 14:35)

Дата:   09-01-06 21:45

@shikse - напротив - чета[smile]
просто много "обичам" такива яки изказвания и не издържах[smilie5]
иначе - аз не съм завършил нито едното от двете заведения - самоук съм. това ни най-малко не ми пречи. напротив. само ако знаеш що книги и туториали съм прочел, колко филма съм изгледал (много от тях, ама хич не са ми харесвали!!). НО. съм имал и все още имам желание да продължавам.
и да - нямам нищо против да споделям каквито и да било техники - мейла ми е в профила. ако искаш нещо да питаш - заповядай. ще ти отговоря с удоволствие!
@cmac - какво имаш предвид под техника на монтажа? как се работи с определена програма или как се монтира като визия?
а относно програмите - най-добра програма - НЯМА! има програма, която ти върши работа и програми които ти вършат същата работа, но по-трудно за теб. тук оказват влияние фактори като - шорткъти, компресии, интуитивност на програмата... и не на последно място на какво ще се източи накрая... (щото ако записваш накрая за бнт на бетакам, ти трябват и компонентни изходи, а това си иска и хардуер, който не е евтин и нерядко си върви със собствен софтуер), ако е за двд - може и на лаптоп, дето се вика [smile]
айде, че много се проточих[smile] ако има въпроси - питайте!

Публикацията е редактирана (09-01-06 21:59)

първа  назад  1     всички  напред  последна