Автор: Стоев
Дата: 13-11-05 18:38
За Нейви: (от http://bg.chinabroadcast.cn/1/2005/02/25/1@20482.htm)
Патица по пекински
Радвам се, че пак сме заедно в рубриката "Добър апетит". Аз съм водещата Ангелина. Миналия път ви разказах за Ароматна патица и Патешки воденички с гъби. Дали успяхте да ги приготвите? Ако имате въпроси или нещо, което не сте разбрали, пишете ни или влезте в нашата уеб-страница на адрес: www.cri.cn или bg.chinabroadcast.cn
Драги приятели, този път ще ви предложа едно от най-известните китайски ястия – Патица по пекински
Технологията за приготвяне на знаменитото ястие "Патица по пекински" е толкова сложна (необходима е специална пещ, в която се слагат по няколко птици едновременно), че познавачите казват: "Когато китаец иска да опита "Патица по пекински", той... отива на ресторант." Разбира се, това ястие може да се приготви и в домашни условия. За това са необходими следните продукти: 1 патица (около 2 кг), 2-3 супени лъжци шери или вермут, 1 чаена лъжичка сол, 14 малки глави лук, 24 палачинки (направени само от вода и брашно).
Продукти за соса за мариноване: 6 резенчета джинджифил (или 20 г на прах), 2 стръка праз, 1.5 л вода, 3 супени лъжици мед, 2 супени лъжици соев сос.
Продукти за соса: 3 супени лъжици сос, 1 супена лъжица вода, 2 чаени лъжички захар, 2 чаени лъжички сусамово олио.
Приготвяне: Патицата се измива, почиства и се оставя да се отцеди 2-3 часа (много е важно патицата да е напълно суха, за тази цел може да се използва вентилатор). Поставя се в железен или керамичен съд, залива се с гореща вода и се вари, докато побелее. Изважда се и отново се изсушава, а вътрешността се намазва със сол и алкохол. Патицата се слага в соса за мариноване, след което се поставя отново да ври, като трябва да е покрита напълно с течността и няколко пъти да се обръща. Изважда се и отново се суши. Кожата трябва да е напълно суха.
Фурната се нагрява до 175 градуса. Патицата се поставя на желязна скара, а под скарата се слага съд с вода така, че да не докосва повърхността й. Пече се около 1 и половин часа, след което се обръща и се пече още половин час. Патицата се пече, докато добие червеникаво кафяв цвят. Така кожата става особено хрупкава. След това месото се отделя от костите и се нарязва на тънки плоски парчета, които лесно да могат да се подредят така, че да се получи първоначалната форма на патицата. Късовете месо се нареждат в кръгла, плоска чиния. Поднася се заедно с палачинките, зелените пера на праза и предварително приготвения сос. Перата на зеления лук се потапят в соса и заедно с няколко парченца от патешкото месо се слагат в палачинката, която се сгъва на четири подобно на европейските палачинки и ...добър апетит!
Драги приятели, днешната рубрика "Добър апетит", в която ви разказах за известната Патица по пекински, завърши. Водещата Ангелина от Пекин ви благодари за вниманието и ви желае добър апетит!
Нейви, да не си зодия "Телец" бе
" Телецът има страшен апетит. Мъжа-телец обича домашните вечери, които показват, че сте положили специални усилия да го зарадвате. Старата поговорка "любовта на мъжа минава през стомаха" сигурно е написана за телеца. "
|
|