Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 За макро обективите
Автор: ATO   
Дата:   15-10-05 14:49

Много често се пише или пита за макро фотографии от хора които или сега започват, или няма никакъв опит в макро фотографията. Също много често се се задават въпроси за макро обективи, какви точно (марки, модели) са за предпочитане.
Тук във форума има достатачно хора с опит, които могат да предоставят тази информация като направят едно добро дело за по-незнаещите. Нека всеки който може да го направи, като представи чрез опита си определен макро обектив (не най скъпите разбира се, тъй като всеки не може да си ги позволи) и да сподели впечатленията си от него. Добре би било според мен да се опомене и приблизителна цена.
Благодаря на всички предварително!

Публикацията е редактирана (15-10-05 14:50)

Отговори на това съобщение
 Re: За макро обективите
Автор: thor   
Дата:   15-10-05 15:12

хехе я виж тази тема

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=180193&t=180193&phorum_uriauth=#reply_180193

почерпи малко знания от извора на фотографията макро - Mobby_Dick ..

[smilie5]
можеш да си зададеш въпросите директно към него ,предполагам ,че ще ти обясни всичко с най голямо желание ..

[smilie5]

Автор: djidji   
Дата:   15-10-05 15:50

Mobby Dick има много добри макро фотографии. Сарказмът не е на място. Ако ATO започва сега, бих му препоръчал да инвестира първо в книжки за фотография, а едва след това в техника. Този подход спестява средства и усилия.
Колкото за споделяне на опит, мога да дам мнение за Sigma 105/2.8 Macro, който притежавам - изключително съм доволен от него! 105 мм е удобен, независимо, дали го ползваш на формат 24x36 или популярните цифрови с 1.5-1.6 фактор. Дава ти 15-20см разтояние при мащаб 1:1, което е достатъчно за по-кротките гадинки. Достатъчно рязък е. Чел съм сравния, в които tamron 90мм и съответния Канонски го превъзхождат, но за съжаление не съм имал възможност да ги сборя директно.

Дата:   15-10-05 16:05

и аз точно това съм написал ,че той е изворът от който требе да се черпи за макрофотография ( изобщо изворът на фотографията в този форум започва от него ) и намирам ,че има страхотни ,не добри а повтарям страхотни макро фотографии ..това на страна ...

очаквам от година и нещо от Mobby_Dick ,някаква тема със сравнение за някакви обективи без значение какви ,но уви нема ,,та си викам ако ATO го помоли можем и ние да се поучим ...

що се отнася за Tamron 90mm f2.8 Macro снимах с него и не видях да е по остър от Canon EF 100mm f2.8 Macro ... до няколко дена ще щракна фотки с поне два макро обектива и ще ги постна в тази тема ,като принос към нея ......[smilie5]

Дата:   15-10-05 16:16

да не забравя ,още една много добра и поучителна тема за макрофотографията ....[smilie5]

https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=181266&t=181266&phorum_uriauth=#reply_181266

[smilie5] [smilie25] [smilie21]

Автор: Mimic   
Дата:   15-10-05 16:21

Аве тия всичките теми за макрото са затворени ... някой да иска да прогнозира дали ще затворят и тази (или ще я пратят у Зоната) ... [smilie5]

Дата:   15-10-05 16:29

що бе [smilie11]
кво ся не мога ли да рекламирам ,най големия фотографин бил някога тук у форумо ,пък и кво[smilie11] има толко истини за макрото в тези теми ,че аз по хубави теми за макро не съм виждал в които само големите показват незаменими творения само за завиждане ,ако и да са затворени това е изворът ...[smilie5]

Дата:   15-10-05 16:30

thor, въпросът не е в това дали аз сега започвам или не.
Ти си един от хората тук които имат достатачно инфорнация за макро обективи които не струват колкото един Форд Орион на старо примерно. Има доста евтини обективи на М42 които са непознати за повечето хора тук и стават с адаптор за ДСЛР.

djidji, колкото до инвестицията в литература смяташ ли, че за 25 години работа нямам такава? Инвестицията в литература е винаги платена в последствие.
Благодаря все пак за съвета!

Публикацията е редактирана (15-10-05 16:39)

Дата:   15-10-05 16:41

ааааааа ATO ..аз нямам претенции за кога започваш ,аз тея тинтири-минтири ,кой кога е започнал не ги признавам ..има такива които цял живот си остават мърши и има тук много примери и в този форум с 20 години фотографски стаж а отвратителна фотография която показват ..има и такива които от няколко месеца снимат със сапунерки ,но правят чудеса ,затова не гледай кой какво пише ,колко е велик ами просто гледай какво показва ,по това съди ,не търси литературни излияния по които да съдиш след това кой какъв е ..
и както писах по горе ..в момента съм зает ,но имам под ръка няколко евтини обектива МАКРО ,които по нищо не отстъпват на Canon EF 100mm f2.8 Macro USM ,ще щракна тази вечер като се освободя няколко сравнителни картинки на умрелия скакалец между тези макро обективи ,които са ми стрували жълти стинки както и с Canon-ския ..и това мога да ти обещая за сега ..иначе ако искаш супер макро и евтино грабай една Волна-9 или един Индустар 61Л/З ...както и три макро-пръстена по евтина комбинация с качеството на съвременните макро обактиви просто не виждам ...[smilie6]

Дата:   15-10-05 16:51

Това което казваш е така, напълно съм съгласен с теб. Аз тръгнах от твоята тема след като видях снимките ти на скакалеца. Важното беше в случая не само за мен разбира се, какво е по-евтино и подходящо може да се използва и резултата да е добър.

Дата:   15-10-05 17:15

ами аз в онази тема ,просто исках да покажа на СтоеФФ ,що за стока е макро-лещата на Canon ,а и Canon-ския макро-пръстен 25mm ,какво се получава когато са закачени на 300mm ,но си казах чакай да видя и какво се получава ако ги лепна и на 135mm и така се получи темата ,сега като имам време довечера ще изровя обективите евтинките, които са ми под ръка и ще щракна някоя и друга фотка и без това ,смятах да го правя ......[smilie6]

ами така е в живота ,някой баламбурник некадърен с големи претенци ,почва да се хвали ,колко е велик показвайки посредствена фотография ,но хората сме такива ,понеже от постоянно хвалене ,а и леееко пускани фишеци от рода ,на аз имам хубава фотография ,но не я пускам тук - пускам я по руски сайтове или други ,или приказки от рода на имам Leica къде никой не я е виждал и т.н. ...ами публиката започва да си създава лъжливи образи и така тоя е голем фотографин , да ама нееее ...всъщност е пълен въздух ...еми така е в живота требе да си нахален ,нагъл ,безочлив лъжец и да заблуижадаваш хората за да изплуваш ...мдааам ...[smilie5]

Автор: ahab   
Дата:   15-10-05 17:23

За абслоютно начинаещи е полезно да си поиграят с обърнат нормален обектив. Това е и най-евтиното макро след макро-пръстените като за начинаещи.
След като пощракаш вече ще имаш опит и представа какъв макро-обектив да си закупиш.

Ето как се прави макро с обърнат обектив и сапунера:
http://megaweb.clubsnap.org/articles/a70_reversed_35mmf2/

Дата:   15-10-05 17:33

хммммм тва от последнио линк едоста по сложно от закупуването на 3 макро пръстена които вече ATO си ги има ,требе му само един обектив .... ако е за животинки най добре около 100-на mm и нагоре ,да ама нагоре стават скъпи ,той там си го е писал жижи-то ..номера е да има повечко разстояние от гадинката до предната леща ...........[smilie6]
ако пита мене да си зима най доброто и евтинко Nikkor 55mm f2.8 AI-s ше му скочи около 200US$ ,да ама не виждам по добро от него от всичко което е на пазара дори и Nikkor 60mm f2.8 бледнее пред него ... а пък тия магии с обърнат обектив са си залъгалка ,но все пак някаква алтернатива ..[smilie5]

Дата:   15-10-05 18:27

thor, аз щракам с 350D, имам си пръстени и лещи, направил съм с тях колкото мога и каквото е възможно. Друго си е макро обектива, няма какво да си говорим неща които са ясни, ама пусто пари все не стигат за канонски. Аз питам конкретно защото съм чувал много добри отзиви от теб и други тук във форума за стари макро обективи които дават добро качество, а определено не са скъпи. Мисля, че и за другите ще има полза да знаят повечко за тези неща.

Автор: ecobo   
Дата:   15-10-05 18:30

Това е правено със Зонар 135/3.5, с три стандартни руски макро-пръстена (М42), завинтени между обектива и М42>ЕОС-адаптера. Цялата комбинация излиза не повече от 120-130 лева. Снима се задължително от статив или поне с монопод.

https://photo-forum.net/static/forum/2017-03/tjlc3867.JPG
https://photo-forum.net/img/172/c_1124456331_IMG_1522.jpg

https://photo-forum.net/images/c_1124456331_IMG_1522.jpg

Дата:   15-10-05 18:33

и чакаш да дойде пчелата на цветето и да седи много мирно та да я щтракаш а?[smile]
Хубава е фотката, няма спор ама това със статива ...[smilie5]

Публикацията е редактирана (15-10-05 18:35)

Автор: ecobo   
Дата:   15-10-05 18:35

Нещо такова [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   15-10-05 18:37

Абе не ми се струва това да си го снимал от статив ама щом казваш ... [smilie5] [smilie18]

Дата:   15-10-05 18:51

за дребни животинки ,незнам как ще се оправиш с обектив под 100mm,прекалено ше трябва да се бучиш в тях и ше ги плашиш,под 100mm най вече ще го ползуваш за цветя ( затва си вземи една Волна-9 или Индустар за тея работи ,като за начало и събирай парички за нещо по добро ) ..... най добре май се замисляй за една SIGMA 150mm Macro или 105mm пак SIGMA Macro ,другото всичкото така като гледам ще ти излезне по скъпо и по неудобно ...щото са скъпи ,но добри старите Nikon-ски и Canon-ски механични макро-обективи 100mm ,тва което показва ecobo има голям смисъл ,но ти трябва хубаво осветление ,мда най важното е осветлението ,докараш ли го няма проблеми без статив да си щракаш ....иначе гледам най евтино можеш да си вземеш един Takumar 100mm Macro гледам излизат за около 150-200US$ ,но не съм гледал цените от месеци ....[smilie6]

Дата:   15-10-05 19:05

Да, ясно е за какво става дума, ние се пошегувахме просто за статива. Ми ще трябва да си потърся една "Волна 9" на първо време в "Базара", аз другите неща си ги имам.

Автор: ahab   
Дата:   15-10-05 19:09

тхор - що да е скъпо? един реверс-ринг му трябва. Аз си взех за 15 лева.

Пък и резултатите хич не бих ги нарекъл "залъгалка" - гледай майсторите как щракат бубите без да ги плашат:
https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/cqdu2167.JPG
http://megaweb.clubsnap.org/a70/reversed_35mmf2_br1/img_4424_std.jpg

Дата:   15-10-05 19:20

ahab ..напълно съм съгласен с теб ... просто знам ,че той ги има тези пръстени от друга тема ..с реверс ринга се губи още повече от светлината ,а пък той си има пръстените и така или иначе ще си вземе и обектив ,все от някъде трябва да започне и някога и да си вземе и макро обектив ,а пък междувременно може да експериментира и с реверс ринг ,не струва нищо 10-15 лева както казваш ,напълно имаш право [smilie24] което си е си е .....[smilie21]

Дата:   15-10-05 19:40

хмммм АТО ,,тва цените на Индустар-а не са мноо високи ,тук из базара гледах две три оферти за по 20-25-30-40 лева максимум ..Волната върви мааалко по скъпо с около 25-30% по скъпо ,така ,чеее прави си изводите ...[smilie6]

Дата:   15-10-05 21:15

thor, в случая цената за тези обективи не ми е проблем, мога да отделя 80-100 лева примерно, важно е качеството в крайна сметка. Не съм снимал за жалост с Индустар, нито с Волна 9. От руските обективи съм ползвал само МС Хелиос-44М-6 (дано правилно да съм го написал)с една Практика до преди 3-4 години.

Публикацията е редактирана (15-10-05 21:21)

Дата:   15-10-05 22:59

https://photo-forum.net/static/forum/2005-12/wfvc3221.JPG
http://img196.exs.cx/img196/3443/industar80020pa.jpg

thor, за този ли ми говориш?

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна