Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 сканиране на среден формат
Автор: aemon   
Дата:   22-08-05 13:46

тая тема си е глас в пустинята, ама знае ли човек...

моя отговор на Canon EOS 5D се казва Bronica S2A от преди 30 години.

Японеца беше питал преди около година дали плоските скенери с приставка за филм стават за нещо, ма и аз да питам: някой пробвал ли е Epson 3170 или Canon 8400 например?
fobo88 хвали Epson 4990, работил ли е с него?

за филмов скенер със среден формат пари немам, та не ми ги фалете...

Публикацията е редактирана (22-08-05 14:19)

Отговори на това съобщение
 Re: сканиране на среден формат
Автор: Junior   
Дата:   22-08-05 14:06

zimai epson 4990 - nema da sgreshish.....

Дата:   22-08-05 14:23

Junior-е, ако го имаш, прати ми моля един необработен скан от негатив на ivan.emonski@gmail.com
мерси!

Автор: ecobo   
Дата:   22-08-05 15:06

Аз имам 3170 - не е върха, от 35 мм не вади добро А4, но от 6х7 или 6х9 е добре. Читав е, за парите си, но по-добре си вземи 4990 - казват, че бил много добър.

Дата:   22-08-05 15:17

aemon - moite kadri obiknoveno ne stavat za demonstracia na kachestvata na skenera (shtoto sa prekalen art i se zaigravam mnogo s procesite), no ako iskash - do 2-3 dni shti pratia

P.S. Az lichno go niamam skenerat

Автор: XiZoR   
Дата:   22-08-05 16:56

Aemon, az skanirah dosega na 3170, a ve44e na drugata versia epson 3200

Дата:   22-08-05 17:05

баси, XiZoR-е, прати ми необработени кропове от 6х6 негатив и от двата: ivan.emonski@gmail.com
ша та черпя!

Дата:   22-08-05 17:36

chkay da potursya

Дата:   22-08-05 17:44

utre

Дата:   23-08-05 09:02

Аемоне, нищо не намирам...баси
Довечера ще ида да сканирам един и ще ти пратя.

Автор: siluet   
Дата:   23-08-05 09:30

XiZoR-е изпрати и на мен също, че и аз се интересувам от този модел или некакъв подобен, karaboy@gmail.com благодаря ти!

Дата:   23-08-05 19:01

imaty poshta:-) dvamcata

Автор: cmac   
Дата:   23-08-05 19:12

Не претендирам да разбирам на 100% материята, но според мен казаното тук е много добро:
http://www.luminous-landscape.com/essays/clumps.shtml

На кратко - филмовото зърно е 2 микрона, типичният размер на фоточувствителния елемент за новите цифрови камери е около 6 микрона. И всичко щеше да изглежда просто и ясно ако нямаше едно ако. Ако говорим за документи и крайна стойност на рязкостта (т.е. между черното и бялото) филма печели. Обаче всъшност всяка частица във филма може да е осветена и не-осветена. Съответно черна или прозрачна. За да получим полу-тонове е необходимо да разглеждаме групи от частици (както при капките на инк-джета, при растера от лазерния принтер или при стохастичния растер за печат - който, както му е най-ясно) които да оформят зона от дадена тоналност (сиво). За нормално изображение Майкъл Райхман приема че е необходима група от 30-40 частици. За да сме много по-точни в сравнението аз предлагам да вземем цифровите съответствия при снимане - 8 бита или 256 градации. Съответно 256 частици. Снимайки на RAW обикновенно това са 12 бита - или 4096 градации, но това са подробности от пейзажа, незначителни в случая. за 256 частици площта е 16х16 - т.е. реалния размер на фоточувствителната група от частици във филма е около 32 микрона, което е пет пъти по-голямо от това на цифровия апарат.

По руските сайтове отдавна битува мнението че филм на повече от 2400 няма смисъл да се сканира и аз съм напълно съгласен с тях. Дори и тогава понякога се усеща "зърнеността" на филма. Много по-важни са:
- динамичното фокусиране по лентата - защото тя никога не е право перпендикулярна на стъклото и никога всичките и части не са на едно и също разстояние от него,
- по-голямата плътност или много пасовото сканиране с различна сила на светене на лампата,
- механизми за премахване на прах и драскотини по лентата - постига се с допълнително сканиране с отместване на лещата или с поларизационен филтър - не знам, но определено е свързано с хардуер, всички софтуерни опити са доста неуспешни (автоматични де, иначе всички обичаме хеал тула :-).

Толкова за сравненията. Всеки има право на мнение. Моето нескрмоно такова е че при 8 мегапиксела 35 мм е минало. За да се престане да се говори за 6х6 трябва малкко да се надскочат 32 меги. Ех, ако и бяха АЦП-тата 16 битови, и ако всички матрици бяха от типа на фовеон нямаше да е зле, ама дет се вика - с каквото - с такова.

Тука един 3 Мп апарат колко плаката има да покаже - просто не е истина :-)

Снимаето на лента е вид свещеннодействие. Там правото на грешки е отнето. Трябва много да мислиш и преценяваш преди да натиснеш спусъка. А ако си такъв тип фотограф, май няма значение на какво снимаш - нали?

Автор: icikonti   
Дата:   24-08-05 10:54

браво бе cmac , от колко време им разправям , че не могат да мерят със средния формат тези 8 мегапикселови цифраци и никой не вярва!То излиза , че една обикновена двуока камера за 200 долара с обективите е с 4 пъти по-добро изображение от един цифрак.Ха ха ха...Да си ги държат тези цифраци![ezik]

Автор: Stoyan_5   
Дата:   24-08-05 10:57

icikonti,
Така е, но...
Цифраците имат други предимства.

Дата:   24-08-05 11:38

iskash da kajesh okolo 2700 - poeche ot 2700 (i poneje obiknoveno niama takava nastroika) - ta na 3200

Дата:   24-08-05 11:40

vapreki che, diapozitivat se okazva che vadi oshte poveche detail i na po visoka rezoliucia (naprimer 4000), ako e dobre sniman

Автор: explorer   
Дата:   24-08-05 11:42

аз бих казал, че ако нямаше нужда, едва ли щяха да правят сканери с по 4000 дпи [smilie6]

Автор: Prakticar   
Дата:   24-08-05 11:46

Ако руснаците сканират Свема, нищо чудно 2400 дпи да са им предостатъчни.

първа  назад  1     всички  напред  последна