Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна
 кога КИЧа е кич и кога е ИЗКУСТВО :)
Автор: maceman   
Дата:   15-06-05 10:44

повлиян от няколко дневните разправии на тема "КИЧА във ФФ", аз зададох на себе си въпроса, знам ли какво е точно кича като определение
и след малко ровене за точни дефиниции, реших, че кича не е това което е :)
за кво иде реч- срещат се два вида кич :

-обикновен масов- намиращ се навсякъде и във всичко около нас

-художествен- такъв, който е превърнат в изкуство, хората го гледат, цъкат с език, викат "евала" и цакат кинти

при "следователската" ми работа попаднах на едно разсъждение от БГ автор на име митко новаков, който казва следното:
".....Милан Кундера в "Непосилната лекота на битието" (превод Анжелина Пенчева):
"Кичът извиква непосредствено една след друга две сълзи на вълнение. Първата сълза казва: колко е хубаво, дечицата тичат по тревата!
Втората сълза казва: колко е хубаво заедно с цялото човечество да се умиляваш от тичащите по тревата дечица!
Едва тази втора сълза прави от кича кич."
Формула, която е всеобщоприложима; кичът е не просто досадна повторителност или баналност на изказа,
а е мнение за всеобща еднаквост на чувството, усещане, че то е не само твое, а и на цялото човечество.
Както самият писател уточнява: "Братството на всички хора по света може да се изгради само върху кича." Кичът всъщност е конвенция..... "

мдааааа- викам си аз, ама щом множество от хора изпитват вълнение от дадено нещо направено от някой, то значи това нещо вече е в другата категория, т.е. то е ИЗКУСТВО !!! та кога кичът се превръща в изкуство ???? защо има автори, които целенасочено правят КИЧ (от тоя с главните букви), и други, които каквото и да направят все си е кич (от тоя с малките букви)....
цитирането на имена обижда директно някои от любимите ни форумци, за това по-надолу ще задам няколко въпроса и ще ползвам произволни буквички маркиращи никовете, вметвайки че съвпаденията (ако има такива ) са напълно случайни ;)

- КИЧ или кич са произведенията на МP, който твърди че прави Изкуство (с главна буква) ?

- КИЧ или кич са произведенията на К, който е набарал свободна ниша във ФФ и бълва пейзажи ограничени предимно в 2 цвята, за когото тези от рейтинг B мърморят неодобрително, a тези от рейтинг А - викат "осанна" и го държат неизменно на върха?

- КИЧ или кич са произведенията на N, за когото беше отворена специална тема във ФФ?

- КИЧ или кич са произведенията на Annе Geddes (пиша цялото и име щото не може да оплюва снимките в профила ми), за чийто последовател ме "обвиниха" под една моя снимка (и за която и аз между другото твърдя че е КИЧ) и другите ВЕЛИКИ фотографи, цитирани в предхождащите на тази теми:)))

- наскоро един от най добрите за мен автори от ФФ , направи изложба на тема "АРТ КИЧ" и аз лично се кефех неимоверно на снимките му и тайно завиждах, защо не съм се сетил по рано от него за това... :)))

надявам се да стане интересно :)))

Re: кога КИЧа е кич и кога е ИЗКУСТВО :)
Автор: Todd   
Дата:   15-06-05 10:46

Бре хора вие нямате ли си друга работа та се занимавате с независещи от вас неща ???? Кое е кич и кое изкуство -най много можете да изкажете личното си мнение но бива и да помните че накрая последната дума не е ваша !!!!
Щото нито един художник не рисува та да си показва картините на художници !
Нито един композитор не композира за композитори !
Та и фотографа не вярвам да снима за фотографи !
Какво значение има тогава какво ще каже един фотограф за друг ?????
Дрън дрън - е така , да си дрънкаме :)))

Автор: Brummaker   
Дата:   15-06-05 10:47

според Иван Славов:

"Когато формата не съответства на съдържанието" - това е кич

+ /според Brummaker / : и обратното [smilie5]

[smilie7] [smilie7]

Дата:   15-06-05 10:50

@Todd... за кое викаш, че се занимаваме с независещи от нас неща ???? и защо художника да не показва картините си на други художници след като от тях би чул най- интересните коментари [smilie18] [smilie18]
Автор: n1x0n   
Дата:   15-06-05 10:55

За мен кичът е КИЧ, когато е създаден преднамерено като такъв.
Малкият кич е най-често резултат от стремежа на някой да прави Изкуство и да Твори.
Автор: Amigo   
Дата:   15-06-05 10:58

Кичът за едни е изкуство за други[cool] [smilie8] [smilie6] [smilie6]
Автор: PLAGIATO   
Дата:   15-06-05 11:04

ми аз писах дипломна работа на тая тема и пак не мога да кажа! :)

и най-точното определението, което срещнах беше културна индустрия!

Публикацията е редактирана (15-06-05 11:10)
Дата:   15-06-05 11:10

KITSCH: The reduction of aesthetic objects or ideas into easily marketable forms[cool]

http://www.cla.purdue.edu/academic/engl/theory/postmodernism/terms/kitsch.html

http://www.worldofkitsch.com/about/definition.html

Автор: ellisaveta   
Дата:   15-06-05 11:13

Всичко зависи от дозирането: в една композиция не трябва да има излишък и недостиг. Излишното води до кич, а недостига до провал.
Автор: azazelo   
Дата:   15-06-05 11:21

Кич или не???
Изкуството отразява светогледа, манталитета и разбиранията на твореца. Изкуството въобще е огледало на обществото, в което се развива. Кича от своя страна е пошлото и баналното в изкуството, това което не обслужва неговите "висши идеали", а го вкарва в едни определени рамки и го прави лесносмилаемо за масовата публика. Всяка форма на творчество, която има претенцията да създава нови естетически категории и да ги популяризира (тоест абсолютно всяка форма на творчество), рискува рано или късно да се превърне в кич.
"Кичът извиква непосредствено една след друга две сълзи на вълнение. Първата сълза казва: колко е хубаво, дечицата тичат по тревата!
Втората сълза казва: колко е хубаво заедно с цялото човечество да се умиляваш от тичащите по тревата дечица!
Едва тази втора сълза прави от кича кич."
О боже! Малко сладко момиченце с ангелски крилца, чипо носле и широко отворени очички.
Първата сълзичка потече вече. Сега откривам, че на още 230 души им се е харесала съшата снимка и втората сълза е на път!!!
Личните нападки са най-отвратителното явление в този форум. Вече все по-рядко ми се пише. Престанете да бъркате в очите на хората преди да извадите летвите от своите!
Автор: gecko   
Дата:   15-06-05 11:31

Разлика може да бъде открита и в цените.

За кич-а обикновено се плаща по две (или повече) за леФче. Справка - "Магазин за 1 лев".

КИЧ-а, стига да се намерят клиенти, струва много повече.

Търсене, предлагане, кой е луд и кой яде баницата, и т.н. пазарни историии ...

[smilie18]

Автор: Faber   
Дата:   15-06-05 11:32

За мен МП не прави кич целенасочено.... той просто само това може... той си вярва когато говори че е художник и нещата му са изкуство... В нещата му няма почти нищо от него самия- всеки който има достъп до моделите и техниката му може да направи същите снимки, даже подозирам че би могло да се получи и доста по-добре. Особено показателно е боравенето му с фотошопа - пълна скръб...

К е на доста по-високо ниво - той е перфекционист в обработката. От нищо и никакви пейзажи извлича невъзможното... монтажите му са на ниво. Единствено липсата на фотографско виждане го приближава до гореспоменатия.Но К се бори със своята посредственост - има неща които говорят за напредък.

Както казва Мурнау - те самите не са направили нищо лошо - публиката е тази която издига такива неща в култ и ги набива в очите. За съжаление обаче това май си е нормално. Навсякъде в изкуството тези които са най-популярни носят белезите на посредствеността. Когато нивото на публиката се вдигне фокусът се измества към по-качествените неща, но тогава и общото ниво се покачва и отново има голяма разлика между вкусът на масовата публика и най-доброто.
Така че няма идеално положение.... всичко си е наред - така е било така и ще бъде.

Има например един алтернативен сайт за фотография където нивото е несравнимо с останалите БГ сайтове, но пък там се появяват други проблеми :)
Демократичността води със себе си посредствеността...

Публикацията е редактирана (15-06-05 11:32)
Дата:   15-06-05 11:44

eee stiga s toia MP taia tema e druga!!!
Автор: Todd   
Дата:   15-06-05 11:49

Аз пък понеже нищо ама нищо не разбирам от изкуство и съм много кичозен ша кажа пак оная велика мисъл на един българин :
- И говорим за глупости важно вирнали нос !!!
Кой бе аджаба от вас се смята за такъв голям творец или разбирач та да каже кое е кич и кое не ?
Може да каже кое е кич за него - ама кво от това ? За 100 000 други може да е върховно изкуство .
И тогава кво ???

Дата:   15-06-05 11:51

@faber и в другия БГ фото сайт (този с по - високото ниво) една фотография тип як кич е на първо място в класацията, а като гледам в профила на автора и, това му е и най- рейтинговата сника в пъти в сравнение с останалите... значи ли това, че кича се котира много повече и следователно кинти се печелят от КИЧ АРТА, а тия дет правят шедьоври го карат на
социални помощи, хлебец и кисело мляко ? [smilie5]
Дата:   15-06-05 11:51

@Tod.... ми нищо![smilie18]
Дата:   15-06-05 11:54

maceman, кой е този "другия сайт"?[smilie11] [smilie11]

Автор: Faber   
Дата:   15-06-05 11:56

Мейсмен :неее аз говоря за най-другият сайт...
Дата:   15-06-05 11:56

ми питай @faber [smilie18]
Автор: gecko   
Дата:   15-06-05 12:02

Като става въпрос за шедьоври и кич, да вземем да комерсиализираме страницата, и вместо точки да се дават пари за снимките - който даде най-много, получава снимката разпечатана в голям формат да си я закачи на стената. Дали така ще успеем да различим кича от изкуството? [ezik]

Публикацията е редактирана (15-06-05 12:03)
Дата:   15-06-05 12:02

ееее, кви сте, ми дайте да го видим де[smilie2] [smilie9]
Дата:   15-06-05 12:04

[offtopic] @faber.... пусни един линк на Q-то (има го в профила ми) да фърла един поглед за да не става обърквация :)))
Автор: fogas   
Дата:   15-06-05 12:05

Мейсман, не че нещо, ама защо си мислиш, че да потънеш в забвение (и там другите с които започна темата за МП) означава да отваряш нови теми, в които още по-обширно да плюваш вече и по други автори и по тези от "Рейтинг А'?! Нещо като коректив ли се явяваш не мога да проумея?! Ама сигурно щото и аз съм от 'Рейтиг А', пък ние сме си ограничени...
Дата:   15-06-05 12:07

@fogas....някъде да виждаш да плюя?!?!?!
задавам въпроси само [smilie18]
Дата:   15-06-05 12:08

точно туй за 100 000 други дето е изкуство му се вика културна индустрия с него ни заливат тв, радио, кино и преса. Тази индустрия има строго определени правила и всичко което е в разрез с тях бива НЕПРИЕМАНО (тоест не му се дава възможност за разпространение)!!!

щото ако нямаш достъп до нещо как ще го оцениш???
 първа  назад  1  2  3  4  5  6     всички  напред  последна

Тази тема е затворена