Автор: maceman
Дата: 15-06-05 10:44
повлиян от няколко дневните разправии на тема "КИЧА във ФФ", аз зададох на себе си въпроса, знам ли какво е точно кича като определение
и след малко ровене за точни дефиниции, реших, че кича не е това което е :)
за кво иде реч- срещат се два вида кич :
-обикновен масов- намиращ се навсякъде и във всичко около нас
-художествен- такъв, който е превърнат в изкуство, хората го гледат, цъкат с език, викат "евала" и цакат кинти
при "следователската" ми работа попаднах на едно разсъждение от БГ автор на име митко новаков, който казва следното:
".....Милан Кундера в "Непосилната лекота на битието" (превод Анжелина Пенчева):
"Кичът извиква непосредствено една след друга две сълзи на вълнение. Първата сълза казва: колко е хубаво, дечицата тичат по тревата!
Втората сълза казва: колко е хубаво заедно с цялото човечество да се умиляваш от тичащите по тревата дечица!
Едва тази втора сълза прави от кича кич."
Формула, която е всеобщоприложима; кичът е не просто досадна повторителност или баналност на изказа,
а е мнение за всеобща еднаквост на чувството, усещане, че то е не само твое, а и на цялото човечество.
Както самият писател уточнява: "Братството на всички хора по света може да се изгради само върху кича." Кичът всъщност е конвенция..... "
мдааааа- викам си аз, ама щом множество от хора изпитват вълнение от дадено нещо направено от някой, то значи това нещо вече е в другата категория, т.е. то е ИЗКУСТВО !!! та кога кичът се превръща в изкуство ???? защо има автори, които целенасочено правят КИЧ (от тоя с главните букви), и други, които каквото и да направят все си е кич (от тоя с малките букви)....
цитирането на имена обижда директно някои от любимите ни форумци, за това по-надолу ще задам няколко въпроса и ще ползвам произволни буквички маркиращи никовете, вметвайки че съвпаденията (ако има такива ) са напълно случайни ;)
- КИЧ или кич са произведенията на МP, който твърди че прави Изкуство (с главна буква) ?
- КИЧ или кич са произведенията на К, който е набарал свободна ниша във ФФ и бълва пейзажи ограничени предимно в 2 цвята, за когото тези от рейтинг B мърморят неодобрително, a тези от рейтинг А - викат "осанна" и го държат неизменно на върха?
- КИЧ или кич са произведенията на N, за когото беше отворена специална тема във ФФ?
- КИЧ или кич са произведенията на Annе Geddes (пиша цялото и име щото не може да оплюва снимките в профила ми), за чийто последовател ме "обвиниха" под една моя снимка (и за която и аз между другото твърдя че е КИЧ) и другите ВЕЛИКИ фотографи, цитирани в предхождащите на тази теми:)))
- наскоро един от най добрите за мен автори от ФФ , направи изложба на тема "АРТ КИЧ" и аз лично се кефех неимоверно на снимките му и тайно завиждах, защо не съм се сетил по рано от него за това... :)))
надявам се да стане интересно :)))
|
|