Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Архив
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За мегапикселите,RAW ,ГРИП и т.н.Въобще за непросветените!
Автор: Todd   
Дата:   25-01-05 18:27

http://www.afanas.ru/video/photo.htm
Надявам се ще се справите с езика - ако не намерете някой да ви го преведе !!!!
Надявам се да ви бъде полезно .
[shtrak]

Отговори на това съобщение
 Re: За мегапикселите,RAW ,ГРИП и т.н.Въобще за непросветените!
Автор: sp   
Дата:   25-01-05 19:10

аааа на руски ли .... кофти :)
аре превеждай го [smilie5]

а какво е ГРИП все пак :) за първи път го чувам :)))

Публикацията е редактирана (26-01-05 11:26)

Автор: knumskull   
Дата:   25-01-05 19:13

аре някой да го преведе [smilie25]

Автор: doktora   
Дата:   25-01-05 21:51

Руснаците са мозъци!Благодаря за саита![shtrak]

Автор: mikele   
Дата:   25-01-05 21:56

Е това е супер ще си разпечатам.браво и благодаря.

Автор: Pehata   
Дата:   25-01-05 22:51

Супер, и от мен благодарности!

Автор: Bizarre   
Дата:   25-01-05 23:06

Този семестър учих Мултимедийни системи и мисля, че тази лекция за дигитални видео и фото камери ще е полезна за доста хора, които се чудят за какъв "мързел" да си дадат парите.

Тема 6. Цифрови фото и видео камери.

1. Цифрови камери.
1.1. Лентови фото апарати.
Основно се състоят от два елемента:
• Обектив.
• Тяло.
С помощта на обектива се получава цветно тяло, което се запаметява върху чувствителна емулсия (лента) разположена в тялото. То има затворен механизъм,определящ времето за снимане, фокусиращо устройство – установява обектива на фокус така, че да попада на лентата, визьор – през него гледаме и преместваме апарата и транспортно-преносителна техника.
Събирателна леща: главно фокусно състояние; светлосила; ъглов обхват; разделителна способност.
Във всеки апарат има устройство, наречено бленда, с което се регулира действащия му отвор и така се изменя светлосилата на обектива (измерва се с диафрагмено число и заема стойности F1, F2, F4, F5, F6, F8, F16, F22, F32)
При любителските апарати светлосилата достига до F4. В повечето апарати има вградено моторче за автоматичен фото режим (премества лещите една спрямо друга). Съвременните апарати са огледало-рефлексни. Изображението попада в механизъм от огледала и пентаграмна призма.
https://photo-forum.net/static/forum/2006-02/rkbq2342.JPG
http://free.bol.bg/dccup//orm.jpg

Фиг.1 – Схема на огледало-рефлексен механизъм.

1.2. Цифрови апарати.
Използва се полупроводникова матрица – плоскост от милиони светлочувствителни транзистори, които при облъчване със светлина се зареждат като по-ярката светлина води до по-висок заряд. Понеже тези фотоклетки не са чувствителни към цветове се използват последнователно RGB филтри, докато при професионалните апарати има отделни такива филтри за всеки пиксел. Получените данни са аналогови сигнали и се пращат към АЦП, настройват се яркост, контраст и цветност. Компресират се и се подават като jpeg, tiff или друг формат към дисплея.
Записващата среда може да е сменяема (външна) или вътрешна памет. Сменяемата е няколко вида:
• Compact Flash Card – Характеризира се с висока скорост начетене/писане, като капацитетът и достига до 1ГБ.
• Compact Flash Type2 – с по-голям капацитет, по-големи размери и е по-скъпа. Тя е тип твърд диск на Microdrive.
• Smart Media Card – с размери и кострукция на фонокарта. Капацитетът и стига до около 128 МБ, данните могат да се изтрият от статично електричество (не са добре защитени).
• Memory Stick – по-дебели от Smart Media Card. Sony работят основно с този тип памет.

1.3. Интерфейс.
• FireWire
• USB
• Parallel
• Wireless IrDA
2. Класове апарати според CCD матрицата.
CCD стои зад обектива и изпълнява функцията на фотолента. Информацията се улавя върху три класа (нисък – по 1 МПиксел, оптимална разделителна способност от 1000х800 точки, достатъчен за IT риложени; среден – до 3 МПиксела, 2000х1500 точки, достатъчен за разпечатки формат А4; висок – над 5МПиксела, печатни формати от А3 до А0).
3. Допълнителни компоненти.
За качествени снимки е необходим добър вариообектив. Ниския клас нямат такъв. Апаратите от среден клас имат такъв, докато тези от високия клас са снабдени с най-добрия вариообектив.
При цифровите апарати няма затвор и съответно механична скорост за затваряне, но този параметър съществува и е в границите 1/500 секунда. Блендата обикновено е в границите от F2,8 до F8. Много от апаратите предлагат автоматичен и полуавтоматичен режим на работа, също имат LCD екрани за разглеждане и изтриване/запаметяване на изображения. Някои имат вградена светкавица, а други възможност за външно закачане натакава. Работят с Li-on акумулаторни батерии, които могат да се презареждат многократно.
Водещите производители на цифрови апарати са: Kodak, Cannon, Sony, HP, Minolta, Olimpus, Pentax.
4. Видео камери.
4.1. Аналогови камери.
Стандарти: VHS, VHS compact; Super VHS, Super VHS compact, High8 на Sony, Betacam, Video8, Betacam SP.
Носител – аналогова видео касета.
4.2. Цифрови камери.
Лентата е по-качествена и записа е цифров.
• Първите цифрови формати са D1, D2, D3 с плътен запис без компресия.
• D5 е без компресия, с максимален поток на данни 270мБита и два пъти по-висока скорост на движение на лентата спрямо D2 и D3.
• Digital Betacam – с компресия 2:1.
• Betacam SX – професионален репортерски формат с 608 хоризонтални реда.
• MPEG2 – компресия с коефициент 10:1.
• D9 – Стандарт на JVC с коефициент 3,3:1.
• Digital Video – графични стандарти, цял консорциум от фирми, определящи различни параметри – компресия, задвижващи механизми, видео касети.
• DVCAM – Стандарт на Sony.
• DVC Pro – стандарт на Panasonic с компресия 5:1.
• DVC Pro 50 – компресия 3,3:1.
• Mini DV – компресията е 5:1, качеството близо до професионално аналогово. С 2 – 48 или 4 – 32 KHz звукови канали. С малки габарити са и имат специални „гнезда” за DV изходи.
• Digtal 8 – Стандарт на Sony около 500 хоризонтални реда, 48 или 32 KHz звук с DV касети, записва и върху аналогови касети High8, Video8.
• Micro MV – Стандарт на Sony с MPEG2 компресия, с над 500 хоризонтални реда, като са много компактни и около 300 – 400ip, събират до един час запис.
5. Допълнителни компоненти.
Повечето видео камери могат да се ползват като фото апарати. Имат вградена светкавица, няколко фото режима, а някои има възможност да записват стоп кадри. CCD матрицата е с много по-ниска резолюция от тази на цифровите фото апарати.
Имат стабилизатор на изображението, който може да е електронен или оптически. При електронния, CCd е с по-голям размер като при сътресения се цели изображението да остане в нейните граници. Тоест по време на сътресение изображението се фиксира. При оптическия, изображението се задържа в границите на CCD матрицата с помощта на подвижни елементи. Дисплейът е цветен течно-кристален, като може дасе върти в различни направления с цел по-лесно заснимане при различни ситуации, но той е много енергоемък.
Оптически и цифров намалител.(Zoom)
Оптическият е по-важен. Осъществява се чрез преместване на оптиката в обектива на камерата. При цифровия се извършва софтуерно сканиране, което по някога води до силно пикселизиране и изглежда като квадратчета на екрана.
Много от камерите могат да регулират баланса на бялото. Позволяват да се съхранят изображенията при изменения на цветовете на сцената. Имат ръчен и автоматичен режим. Основните производители са Sony, Panasonic, Cannon и JVC.

Автор: Todd   
Дата:   26-01-05 09:05

Даже си мисля че може да се намери малко място на сайта и да се вмъкне нещо от сорта .Никакъв проблем не е да се преведе .Било от руски или английски .500К като тая руската страница са едно нищо.Нещо като "Photo school" или каквото име там му измислят.Давам го като идея - от там нататък думата имат администраторите . Нали нещо професори,доценти се намират из форума -нека ни просветят малко .Или само за мангизи става ???????? Няма да им изядем хляба -не бойте се .Просто ще си подобрим личните албуми :)))[shtrak]

Автор: jester   
Дата:   26-01-05 10:09

Да, аз също съм "за" да се преведе тази статия и да се качи във форума. Същото се отнася и за други интересни статии. Няма проблем да помогна с превода на тази статия, въпреки че руският не ми е силата, но за общото благо.

А иначе лекцията е просто бисер:

"Понеже тези фотоклетки не са чувствителни към цветове се използват последнователно RGB филтри, докато при професионалните апарати има отделни такива филтри за всеки пиксел."

"За качествени снимки е необходим добър вариообектив. Ниския клас нямат такъв. Апаратите от среден клас имат такъв, докато тези от високия клас са снабдени с най-добрия вариообектив." - Ето, вече няма да си купя нито един обектив с непроменливо фокусно разстояние, щото не правели качествени снимки!

"При цифровите апарати няма затвор и съответно механична скорост за затваряне, но този параметър съществува и е в границите 1/500 секунда." - Алооооу!!!![smilie19]

Публикацията е редактирана (26-01-05 10:32)

Автор: mario   
Дата:   26-01-05 10:20

Bizarre,

"лекцията" което си постнал е бъкана с глупости и непрофесионални изцепки. Ако даскала го е казал така - зле за него. Ако пък това са просто твоите записки (както предполагам) -- зле за тебе.
Надявам се хората да не го вземат насериозно.

Автор: kotzev   
Дата:   26-01-05 10:24

Благодаря, Тод, много полезен материал за мен. [beer]

Автор: jumbo   
Дата:   26-01-05 10:36

брей защо като е на на аглийски никой не опява да се преведе а като е на руски (100% по-лесен) плачете????

Дата:   26-01-05 10:54

ми щото моето поколение не е учило руски примерно и нямам никакво намерение да уча този език [smilie25]

Автор: niro   
Дата:   26-01-05 11:04

Хахаха, sp ми то си го пише - Глубина РезкоИзображаемого Пространства... Това си е термин като DOF[smilie25] [smilie25]

Автор: ozzi   
Дата:   26-01-05 11:13

Това си е твой проблем sp.
Illiteracy has many faces.

Дата:   26-01-05 11:31

ниро, аз не го четох въобще.. само като го видях ГРИП и викам какво пък ще е туй [smilie5]

оззи, мда много лица има... и едно от тях си ти явно... можеш ли да ми изясниш причината поради която го написа на английски това?
не съм казал че това е проблем на някой друг!
а и въобще не смятам че това че не знам руски ми е проблем! пф! има си достатъчно статии на английски
плюс тва кво те бърка теб чий проблем[smilie19]

Автор: PolarBear   
Дата:   26-01-05 11:52

sp, ти сам писа по-горе ..."аре, превеждай го". Мислех си аз да го преведа, но след като има достатъчно материали на други езици, защо наистина? Разубедих се.

Todd: сайтчето е приятно и информацията е добре синтезирана. Във форума има доста хора, на които ще е полезна. И които, надявам се, ще ти благодарят.

Автор: Bizarre   
Дата:   26-01-05 14:50

mario, това "даскала" го каза...по-точно си го диктуваше аз само записвах.
Ако действително има много глупости да я махна?

Публикацията е редактирана (26-01-05 14:51)

Автор: jumbo   
Дата:   26-01-05 16:00

както съм казвал на руски са най-задълбочените материали защото американците го пишат като за инфантилни

Автор: stoevmobile   
Дата:   26-01-05 20:11

Следващата статийка от английски аз ще я преведа "На полза Роду" на "простобългарски" [smilie5] [smilie5] [smilie5]
Вече ми се е случвало да превеждам за ФФ, добре че съм далечко и благодарни форумци нямаше как да ми нахлузят компа на главата [smilie18] [smilie18] [smilie18]
[beer] [beer] [beer]

Дата:   26-01-05 22:23

PolarBear,
а забелязваш ли след изречението ми какво има:
аре превеждай го [smilie5]

т.е. това нещо го казвам иронично, на майтап...
съжелявам че не съм бил разбран правилно... [smilie24]

Автор: Lucho   
Дата:   26-01-05 22:51

[smilie11] Здравейте,

Пише ви човек с малко познания за цифровата фотография.

Моля за съвет по следния въпрос:

Планирам създаването на офис за сделки с недвижими имоти и във връзка с това, с цел по-ефективна реклама, бих искал да мога в да публикувам в съответните интернет портали за недвижими имоти, а по-късно и в мой собствен сайт, снимки на предлаганите от мен за продан и/или наем имоти. За целта ще ми трябва подходящ цифров фотоапарат.

1. Интересува ме какви трябва да са минималните показатели на един такъв фотоапарат, така че да ми осигурява качествени снимки при размер върху монитора, да речем 15 х 20 см.

2. Също така, наскоро четох за функцията “макро” и бих искал апаратът за всеки случай да има и такава функция.

3. Освен това бих искал, когато ми се наложи да снимам помещение с малки размери и не мога да се отдалеча на достатъчно разстояние, апаратът да може от близо да хване по-голяма част от помещението, което снимам.

Ще бъда много благодарен, ако някой ми даде съвет, като ми посочи подходящи за горепосочената цел марки и модели цифрови фотоапарати, които съчетават необходимите минимални показатели с достъпна цена.

Благодаря предварително!

Лъчо
[smilie11]

Автор: PolarBear   
Дата:   26-01-05 23:40

sp:[beer]

Автор: bnn   
Дата:   27-01-05 00:28

1. 15х20см върху монитора или на хартия?? за монитора ако ще и да е 21' на 1600х1280 двумегапикселов апарат ти върши перфектна работа. Тъй като подозирам че имаш предвид снимка 15х21 см 4MP апарат ти върши работа.

2. Макро има практически при всичко нови цифрови фотоапрати.

3. За целта един фотоапарат с 30-40mm фокусно разстояние (при 35mm еквивалент) ти върши добра работа.

Като гледам всичките ти изсивкания Canon PawerShot A80 ги изпълнява перфектно, а аз имам точно един такъв като за теб за продан.[smilie19]

Майтапа на страна, мисля че тази сапунерка ще ти свърши перфектна работа и ще останеш много доволен.

Автор: stoevmobile   
Дата:   27-01-05 01:44

Lucho,
адаш, А80 няма да ти свърши работа у малко помещение, килерче или нещо подобно, то си е неснимаемо, без да използваш спец. обектив.
Иначе е хубаво апратче, ако го спазариш добре.И ще ти покрие повечето от желанията.
На времето, за да покрия изискванията на глупави норми, си купих лентово Кодак 28мм, за да си снимам вилата за някакво архитектурно изискване. Стана добре.[smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна