Автор: d_ave
Дата: 04-11-09 15:28
Потвърждавам, с Боян (guciguci) ходихме заедно за обектива. Той тества доста, като част от горекачените снимки са от първоначалният тест и тъй като снимките ги имам и аз, държа да кажа, че снимките горе не са случайно подбрани кадри с избягал фокус. Тогава, гледайки снимките на малкия екран на лаптоп, аз също се подведох, че размазаните кадри се дължат на ниска скорост. На близко всичко беше ОК, както се вижда и от острите кадри, показани от Боян. Още повече на скала за тестване на фронт/бек фокус от близо всичко беше ОК.
Последните няколко дни с Боян говорихме доста по темата и той ми праща почти всичко, снимано с обектива. И аз съм на мнение, че определено има нещо нередно с обектива, какво е то можем само да гадаем, но поведението му е много странно. Има кадри, при които в една равнина част от обекта е на фокус, друга част е тотално размазана. Според мен проблемът е свързан със стабилизацията, но пак казвам, че можем само да гадаем. Лошото в случая е, че за да се установи проблема трябва доста по-обстойно снимане от няколкото минути при тестването, още повече, че на пръв поглед при снимане на по-близки обекти всичко е ОК. Също така предвид кадрите, получени от Боян и кадрите, които самият аз снимах с моето тяло няколко часа след покупката, смея да твърдя, че проблема е бил наличен още преди това. Довечера ще кача кадри и от моето тяло, на които също се вижда проблема и които са направени малко след покупката – време, през което гарантирам, че нищо ектремно не се е случвало с обектива, тъй като през цялото време с Боян бяхме заедно.
Нямам желание да влизам в спорове дали Akeyzerr е знаел или не за повредата, но според мен при такава голяма сума и при създалата се ситуация е редно да се съгласи да вземе обратно обектива.
Знам, че веднага ще се появят хора, които ще кажат «да е гледал като е купувал». Ами гледахме, двама човека гледахме, но поради специфичността на проблема се подлъгахме и двамата, като немалък принос за това имаше и продавача, който всячески ни убеждаваше, че размазаните снимки се дължат на грешка при снимането, подбиране на «много трудни за фокусиране и снимане» обекти (като например движещи се срещу нас коли). Човек ако сравни резултата от обектива на близо и на далеч, също на пръв поглед би се подлъгал, имайки предвид, че в много от случаите проблемите са породени предимно от човешки грешки. Само дето в тоя случай се оказва, че човешка грешка няма, а има реално съществуващ проблем, за който обаче типично по нашенски продавача отрича.
|
|