Автор: naiden
Дата: 01-02-09 10:57
От известно време съм си наумил да си взема видеокамера за непрофесионални цели – заснемане на туристически обекти, пейзажи, семейни тържества, някои събития в зали (не сватби). Държа на ниско ниво на шума при слаба осветеност. Заснетото видео после ще претърпява лека обработка примерно с Ulead Video Studio или със софтуера, приложен към камерата – вкарване на заглавен надпис, тук-там изрязване, преливане. Абе да стане прилично любителско филмче/клипче.
Относно носителя:
1. Не ми се ще да е miniDV – знам, че ще кажете че тук качеството на запис е по-добро, но 1 час запис струва като консуматив 5-6 лв., процесът на прехвърляне отнема доста време, консумацията на ток е по-голяма, по тежка е, има доста механика, и според мен е вече морално остаряла технология.
2. DVD е един компромисен вариант, но пак се купуват консумативи.
3. Най-много ме привлича вариантът HDD/flash носител, като клоня повече към втория тип. Цената на паметта непрекъснато пада, има ниска консумация на енергия, няма механика. Тук проблемът е в компресията на сигнала, доколко подлежи после на някаква обработка.
Воден от горното, се ориентирах към видеокамерата SAMSUNG VP-MX25E .
Основни характеристики:
- ПЗС-матрица 0,8 Мпикс.
- 34-кратен оптичен зум, оптика Schneider
- Фотофункция
- Система за 3-мерно подтискане на шумовете
- Специален кодек H.264
- Двойна стабилизация на изображения
- Автофокус на лице
- Функция I-Check
- Вградена памет 16 Гб
Цената също е много прилична – 449 лв. Тук ме глождят няколко въпроса: Дали оптиката, макар и немска, е добра (не съм много в час); дали нивото на шум е малко, за да стават прилични записи при ниска осветеност в затворени помещения; компресията H.264 дали ще позволи някаква елементарна редакция на заснетия материал?
Знам, че има и по-добри марки и модели, например Canon FS100 , но и цената е почти 60% по-висока. При нея предимство е и 1,07 MP разделителна способност, но пак при 1/6.0" матрица. Ще бъда благодарен за вашите съвети и мнения, но моля ви нека бъдат обосновани. Например защо да предпочета/избягна запис на флаш, защо да не взема Samsung въпреки новите технологии и по-изгодната цена и т.н.
И още нещо – за гореизброените цели има ли смисъл от по-сериозно капиталовложение (над 700 лв), при условие, че технологиите в тази насока се развиват стремително, а това ще ми е първата камера.
Вярвам, те отговорите в тази тема ще бъдат полезни и за други, изправени пред същия избор.
|
|