Автор: fotorafi
Дата: 17-02-09 17:22
Що си губите времето да си ги мерите? Обективите на резба М-42 бяха внедрени, защото соц.лагерната фотографска промишленост не можеще да изработи качествени байонети. Бързината за смяна на обективите с баионет е едната причина, а втората е всяка фирма да си защитава своята продукция,да я продава. Иначе М-42 е внедрена в огледалните камери от революционния модел Асахи Пентакс-спотматик,която през 1946-48 г. произвежда първата камера с вътрешно кадрово измерване. А руските обективи са ми до болка познати-бил съм на два пъти в техни заводи.Има уреди за измерване на разделителната способност и дефекти при пречупване и отразяване на светлината в обективите-тук руските се сриват! Разликата в центъра и в краищата на обектива е потресаваща. Нещо друго:много рядко два руски обектива от един и същ модел да имат еднакви параметри:разделителна способност,острота, аберации, астигматизъм по краищата. Предлгам дуела да стане по следния прост начин: Слагаме по 100 лв. Залепваме един чертеж или вестник на една врата. Заставане на едно и също място с два апарата, статив и еднакви филми и снимаме с различни обективи с еднаква диафрагма от 0,40, 1, 5,8 метра. После проявяваме филмите и ги прожектираме на екран. Всичко лъсва на увеличението. Аз предлагам да се снима и с твърди обективи Никор.Ей Вальо, преди години през 80-те във фотографията дойде един началник, полковник,политически офицер и много искаше да ни преоборудва с любимата му съветска техника. Просто човекът имал Зоркий-4 и това било връх за него. Та старите фотографи му правиха такъв "дуел" с Киев 6С, Салют, Пентакон сикс с цайсовата оптика, един Ролайфлекс 6/6 и Хаселблад с истинските обективи Карл Цаис. та повече не се обади след прожекцията. А нещо и по просто: имам каталога за всички обективи произведени до сега Kadlubeks objektiv katalog- дадени са параметрите и цените на всички обективи в света. Попитайте ме , за който си искате обектив и по цената ще се ориентирате...кой колко важи. Айде много се разписах...Рафи
|
|