Автор: dimaldim
Дата: 01-11-08 10:36
От година и половина ползвам батерии 4бр Powerex 2700mAh комплект и втори комплект Digital 2600mAh , и зарядно hama Delta load с -делта V , зареждащо за 3 часа. Ето и снимка:
http://i.data.bg/08/11/01/1223505_orig.jpg
През този период съм направил и на двата вида комплекти по 36 цикъла заряд.Зареждах ги през 1 седмица всеки комплект. Проблема ми е следния: С powerexa фотоапарата Fuji S6000fd неиска да се включи , а с digitala се включва , но работи много по-малко отколкото работеше преди. Проверих всеки 1 елемент от двата комплекта , като ги натоварих със съпротивление 2,2 ома.По този начин измерих разряден ток 490mA, което смятам е нормално за разряд на батерии с капацитет 2700 и 2600mAh.При тази постановка по 1 от батериите на двата комплекта след заряд клякаха на 1,07 V, измерено под товар(с резистора), като на powerexa падаха повече. Проверих зарядното устройство, като замерих всички елементи в него с изключение на чиповете. Всичко беше нормално. Допуснах, че може би, ако натренирам тези елементи с няколко цикъла разряд-заряд , разряд до 0,9 V и заряд до 1,48 V ще се оправят, но не стана така. Вече съм направил 5 цикъла, като съм зареждал на различни зарядни. Един път на моето, друг път на Sanyo зарядно, трети път направено от мен с генератор на ток. Досега ефекта е същия. Смятам , че не е нормално на 36 цикъла да се получи така, особено за прехвалените "Powerex".
Въпроса ми е има ли изход от тази ситуация или да си купувам нови батерии? Какви нови бихте препоръчали? По принцип се спирам на Energizer, Sanyo eneloop, Powerex Imedion. Възможно ли е проблема да идва от там, че зарядното,зарядните не зареждат по отделно всеки елемент, а 4 или 2 последователно.
|
|