Автор: Kanonir
Дата: 22-07-08 04:45
Оригиналните преходници на Канон са два - единия с оптичен елемент (мисля 4 компонентен), другия без. Проблемите с оригиналните:
1. при този без оптически елемент (водят го "макро") губиш безкрайността, а този с оптичния елемент е само за теле обективи (оптическия елемент стърчи доста пред ФД байонета)
2. Въпреки че си е проектиран от Канон за Канон, този с оптиката, влошава качеството (тя науката оптика и за Канон важи )- мисля че имах някъде един тест на "Chasseur d'Images" за ФД300/2.8, според който разделителната способност пада с "една стъпка" - те там са на "Excellent; Tres Bon; Bon..." - та май падаше от "Excellent" на "Tres Bon". Винетирането също се увеличава.
3. намират се рядко само като втора ръка и са доста скъпи.
Досега не съм попадал на читав преходник (от нефирмените) с оптичен елемент (най често са двукомпонентни) пробвал съм няколко - винетират яко и омазват картинката видимо. Понеже все още си държа един много качествен зуум от ФД серията в крайна сметка си купих един куче марка (за около 15$), добре направен механично, позволяващ ръчно да си затвориш блендата, на който му изкормих стъкларията, така или иначе безкрайността с тоя обектив не ми трябва.
Никсъна е споменал за преправянето на самия обектив - мисля че някой във форума в подобна тема беше дал координатите на добър стругар който го правеше успешно, много от обективите го позволяват.
П.С. Сега се сещам че май Bob Atkins беше правил ревю на някакъв преходник с оптичен елемент с що годе добри резултати, може да потърсиш по страницата му.
Публикацията е редактирана (22-07-08 04:50)
|
|