Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Разрешение за снимане
Автор: djart   
Дата:   06-02-08 00:02

Здравейте на всички искам да попитъм дали може свободно да се снима на ЖП гара, тъй като днес на пловдивската гара докато си снимах влакчетата полицай дойде да ми приказва, че съм нямал право да снимам без разрешение на полицията или от шефа на бдж-то ( на гарата ), всичките неща, които ми изговори ми прозвучаха глупаво.. та да Ви питам дали има подобно нещо като вземане на разрешение ?

Отговори на това съобщение
 Re: Разрешение за снимане
Автор: Canon   
Дата:   06-02-08 00:04

Не мое

Автор: asahi   
Дата:   06-02-08 00:05

Забранено е. Казали са ти. Да не мислиш, че полицаят се чуди по цял ден каква забрана да измисли?

Автор: ivan.draganov   
Дата:   06-02-08 00:06

Не виждам нищо нередно в това ,по скоро е в реда на нещата .Но ти все пак попитАй!

Автор: esc   
Дата:   06-02-08 00:06

Що не мое? ...ебаси...?!

Автор: ivan.draganov   
Дата:   06-02-08 00:07

Хубаво е всеки да си върши работата...

Дата:   06-02-08 00:07

Обектите от транспортната инфраструктура са елемент на държавната сигурност.

Дата:   06-02-08 00:08

Води са обект с потенциално военно предназаначение или няквата такава формулировка

Дата:   06-02-08 00:08

Ами веднага спрях и им казах, че ако трябва ще премахна снимките пред тях..

Дата:   06-02-08 00:09

Ясно, благодаря Ви за инфото.

Автор: esc   
Дата:   06-02-08 00:09

те мангустите като разтоварват некой влак край Перник - полицай нема се появи, ама като извадиш апарат на гарата - йекшъни майна...[smilie18]

Дата:   06-02-08 00:10

На asahi по засукано седи, всява респект

Автор: Стоев   
Дата:   06-02-08 00:23

Долу Джъмбо[smilie7]

Автор: ce_christov   
Дата:   06-02-08 22:05

Ами наистина на пловдивската гара е така. Аз миналата зима, чакайки сина ми на гарата, реших да си пощракам. Нали знаеш - Първи Челен вечерно време при мъглица и мокри релси си е готин. Пък има и удобен насип да си сложиш апарата. Да ама не - дойде една полицайка и ме прибра в стаичката на транспортна полиция. ...къв си, що си и т.н. Снемане на данни, подпис и обещания че повече няма да правя така. Прибирам се в къщи и гледам новините - цялото Банско затворено, щото някакъв идиот заплашил, че има бомби под пистите. Та и аз сам улучил момент в същата нощ да вадя апарат на гарата. Та хората са си прави за себе си. Тогава ми казаха - обади ни се и никой няма да ти забрани. Ама недей да залягаш по насипите и да снимаш.

Автор: e-mil   
Дата:   06-02-08 22:57

Относително е. Преди повече от 20 години като ученик съм снимал свободно на русенската ЖП гара. Имаше си пост на транспортна полиция, отрядници и т.н. И никой не ме спря, макар, че тогава бяха по-бдителни откъм евентуални "диверсанти" (по време на възродителния процес).
Виж нощем са ме хващали по линиите на Локомотивно-вагонния завод, но тогава учех в жепейско училище и минавах метър с "фотокръжока такова... културно-масова дейност... празника на транспортните работници..." и т.н.

Така че спокойно можеш да попиташ полицая в кой закон или наредба се споменава забраната за фотографиране и ако не може да ти каже, още по-спокойно да му обясниш, че се намираш на обществено място и да си гледа работата ако обича. Обектите забранени за снимане се обозначават ясно с разбираеми знаци. Останалите съображения да ги задържи за себе си.
Така или иначе не може да те арестува - не нарушаваш обществения ред и няма в какво да те обвини. Прословутият текст в Конституцията се отнася за хора, не за съоръжения. Може да те задържи за 72 часа, но после медиите с удоволствие ще разкажат как МВР провежда целенасочена политика срещу фотографите, вместо да преследва бандити.

Автор: джъмбо   
Дата:   06-02-08 22:59

долу 85/1,2Л

Автор: Amigo   
Дата:   06-02-08 23:02

esc написа:

> те мангустите като разтоварват некой влак край Перник - полицай
> нема се появи, ама като извадиш апарат на гарата - йекшъни
> майна...[smilie18]
>

[smilie24] [smilie5] [smilie5] абе тук из форума имаше снимки по перони и гари - с разрешение ли са снимани?! [cool] [smilie7]

Дата:   06-02-08 23:03

Емиле, имаш малко романтична представа за органите на реда.
Полицейско разпореждане се изпълнява безпрекословно. Полицаят не е длъжен да ти разяснява кое и защо. Ако не си доволен - изпълняваш разпореждането и после се оплакваш от полицая.

Автор: snoopoff   
Дата:   06-02-08 23:17

https://photo-forum.net/i/792659&CATEGORY_ID=11
<--- не съм искал разрешение! О, не! Престъпил съм закона [ezik]

Дата:   06-02-08 23:26

Престъпваш закона и като пресичаш на непозволено място. Не е повод да се плезиш.

Автор: snoopoff   
Дата:   06-02-08 23:48

О, то в тоя район има 5-6 такива места... точно до парка.

Автор: geokar   
Дата:   07-02-08 00:08

В Германия гарите изглежда нямат стратегическо значение, никъде не съм виждал подобна забрана. То си е и идиотско - милиони минават на ден през берлинската централна гара, стотици хиляди от тях са чужденци, кое е толкова тайно, че да не може да се фиксира! У нас си играем на стражари и апаши от време оно (между впрочем в годините на развинтения социализъм, когато бъкаше от забрани, на гарите съм си снимал спокойно!) и по този начин само показваме колко сме далече от нормалните европейски норми на поведение, като се държим, без никой да ни кара, като някаква глуха провинция! Срамота.

Дата:   07-02-08 00:11

В Париж на Сен Лазар (една от гарите) си извадих бааавно апарата и след 30 секунди двама охранители бяха пред мен. Обясниха ми на френски, след това и на английски, че снимането на гарата не е разрешено.

Автор: lupus_ai   
Дата:   07-02-08 00:15

Гарите са обществени места.
И мен веднъж ме питаха на гарата в Кюстендил защо снимам и след като се убедиха, че не съм терорист даже ми се извиниха за безпокойството.

Естествено, ако полицаят каже, че не може, значи не може. И ако началника каже, че пречиш пак няма да снимаш. Иначе [shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: frenchev   
Дата:   07-02-08 01:36

следната случка вече я бях писал в стара тема. но е точно по случая. надявам се че ще ти помогне.

имах една случка при която си снимах на гарата в горна оряховица разни гълъби по релсите и разни заспали бабички докато чаках влака. в единия кадър без да забележа снимах два полицая обаче те ме видели, и ми викат къв си ти че ни снимаш без разрешение. аз им казах че те са на работа и имам право да снимам обществени лица изпъняващи служебния си дълг (стига да не е някоя катастрофа, спец акция или подобни. а те просто си вървяха по перона. и тогава смениха темата и викат ами знаеш ли че е забранено на да се снима на гарата и викам, ами не не знаех никъде не пише. и те ми викат това не те оправдава. като граждани на република България трябва да знаеш. и ми казаха забранено е тук.сега ще ти вземем апарата.отдалечиха се за малко да се занимават с някакъв просяк и аз се възползвах. аз съответно имам приятел чиито баща бачкаше в БДЖ и му звъннах и го помолих да звънне да пита вярно ли е. той говорил със зам.директора на жп гарата и оня му казал че няма такава забрана. аз си продължих да снимам. след няколко минути двамата полицаи се върнаха. взеха ми апарата със сила и ми викат нали ти казах да не снимаш дай си документите сега ще ти пишем акт за гражданско неподчинение. и аз им викам ако ми напишете акт аз ще подам жалба срещу вас. ония веднага се стреснах. викат каква жалба. викам то си е моя работа вие ми пишете акт пък аз си знам по нататък. веднага ми върнаха апарата и ме питаха каква жалба ще подадеш. аз викам ей сега говорих с директора на гарата и той ми каза че няма такава забрана. тоест вие ме заплашвате изопачавайки закона. предполагам че санкцията ше е голяма може и да ви уволнят. ония се изпотиха няколко пъти. върнаха ми картата и апарата и заминаха. след 5 минути дойде началник смятната да ми се извини лично. оказа се че снимайки аз съм ги бил хванал в кадър разхождайки се с чашки кафе. и ги дострашало и веднага дошли при мен с рогата напред. две месеца по късно имах абсолютно същия случай в китен където снимайки едни приятели в кръчмата хванах двама полицаи на масата отзад седанли да пийнат сокче. и всичко се разигра по същия начин като по горе. те обаче по нагли ми взеха данните и ми викат че ще имам скоро призовка и ще ме съдят. това беше миналата пролет досега нищо. искам да кажа че ние не си знаем правата и гадовете си правят каквото си искат с нас. и затова ме интересува какво пише в закона

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »