Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5  6  7     всички  напред  последна
 За кражбата на идеи
Автор: _OmegaTransFer_   
Дата:   20-11-07 11:04

Темата е породена от дискусията тук: https://photo-forum.net/i/735243

Кога според вас има крадена идея - когато видиш снимка, хареса ти идейно и веднага скочиш да я повториш с твоето фото ли? Ако е така - колко време трябва да мине, за да не се смята, че си крал. Нов прочит на стара идея ли е това или гнусна проява на липса на въображение.
Страна не заемам, само подавам топката за дискусия :)
 Re: За кражбата на идеи
Автор: navy   
Дата:   20-11-07 11:20

Никой нищо не може да докаже, може да ми е хрумнала независимо и преди другия [ezik]
Автор: slivenski   
Дата:   20-11-07 11:23

Ндаааа... Идеите не са предмет на авторското и патентното право... [ezik] [ezik] [ezik]

Автор: martin-dm   
Дата:   20-11-07 11:29

И мен ме обвиниха, че съм крал идея но аз не съм виждал вапросната снимка от която съм откраднал !!!
https://photo-forum.net/i/722603

Може и този които показвате за оригинал да е гепил пък от друг но да не знаете ;)
Много е относително това кой от кой е откраднал[smile]
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   20-11-07 11:30

Особено неприятно е да си види човек идеята в снимката открадната, напудрена, жънеща овации от неграмотни.[smilie23]
Точкогонщина, лобизъм, фотографски инвалидизъм и дефицит на авторски идеи.[smilie23]
Подобни кражби често следват дори лавинообразно, или се наблюдава ясна тенденция в профила на автора например.
Въпрос на фотографска култура е да се хванат кражбите, а въпрос на гражданска култура е да се реагира от публиката.
Ако подобни неща се поощряват или завоалират - ще ги има, а от това никои не печели.
Много пъти в този форум съм изобличавал такива неща, и съм се чудел на реакцията на админите и някои хора [smilie23]
Кражбите често са сериини - цели серии съм показвал.
Въпроса със "случаиността" обикновено не стои въобще и е неуместно да се споменава от разни нереализирани адвокати. Нещата обикновено са ясни.
Ако човек иска да работи по чужда идея, няма лошо....но това трябва винаги да се указва в заглавието или под снимката.(като при ползване на цитат)
Явлението е опасно!

Автор: christal   
Дата:   20-11-07 11:31

"гнусна проява на липса на въображение" [smilie5]
Дата:   20-11-07 11:35

[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Това, че ТИ си се сетил за нещо не значи, че СИ УНИКАЛЕН и друг не може да се сети и да я направи по добра!

Факт!
Идеите не са като личните вещи. Точка!
Дата:   20-11-07 11:37

Мартине-ДМ!

Тази твоя идея -

http://212.36.3.59/site_pics/114/r_1193415250_asho.jpg

я реализирах 2003-а година с Ксизора [smilie24]

Но това не означава, че не се уважавам [beer]

Публикацията е редактирана (20-11-07 11:39)
Дата:   20-11-07 11:38

Navy [smilie24] [beer]
Дата:   20-11-07 11:41

Аз смятам, че е добре хората да реализират определени идеи по свой си начин, независимо на кой е хрумнала първа!
Автор: djogata   
Дата:   20-11-07 11:46

Затова добрите идеи се патентоват [smilie7]

Ако имаше наказание за крадене на идеи и MAC можеха да го поискат, Бил Гейтс и Windows никога нямаше да станат най-богатият човек и най-използваната ОС в света [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Дата:   20-11-07 11:48

п.п.
ако беше така, както горе (надявам се, лекомислено са написали няколко човека), то не ми трябва да съм писател.
Сменям само улиците, имената на героите, града, държавата....и пиша примерно "Граф Монте Чекисто" или рисувам огледално обърната Лона Миза.
А има и не толкова популярни неща .....за които няма усмивка и презрение да получа....а възхищение [smilie3]
Грамотността , културата и гражданската позиция на зрителя са нещата които определят дали си в крадливият ориент където на всяко кюше се предлагат крадени шедьоври, или в Европа например.[smilie7]
Не е нужно пред собствената си съвест да водиш копие на несъвършен граждански съд, дето да ти се натрапва позицията на проспериращ филмов провански адвокат....за да приемеш и оцениш или не нещо.

п.п. По улицата минават много хора, но не е нужно съд за да прецениш кои имитира Азис, или примерно доцент Лозанов. Не е нужно да търсиш и първообраза, ако си достатъчно културен и информиран.
Решението кои е имитатор и кои не го взимаш сам и за себе си.
Шоуто на Слави например умело се възползва от възможността да имитира, без да бъде осъдено за това.....но надали има зрител, които да се зачуди за кого става дума. Но там фигурите са популярни. А умелият крадец не взима образа от Пикасо или Да Винчи, а твоят например.

Автор: slivenski   
Дата:   20-11-07 11:54

Автор: djogata
Дата: 20-11-07 11:46

Затова добрите идеи се патентоват
---------------------------------

Добрите идеи НЕ се патентоват. Нито лошите... Никакви идеи не могат да се патентоват... Патентова се реализирания продукт от добрите идеи...

Иначе аз утре ще отида да патентовам студения ядрен синтез например... Не става. Но ако изобретя машина за осъществяването му, виж нея мога да патентовам... [smilie21]
Автор: Apostol.Hristosov   
Дата:   20-11-07 11:58

"Точкогонщина, лобизъм, фотографски инвалидизъм и дефицит на авторски идеи.[smilie23] "

Авторката е хубава.Снимките й...има и хубави.Всичката й наред.Ама тия пусти Бе-точки вече 2 години не могат да набъбнат.

А кой те взима насериозно у Форума, ако нямаш поне една снимка с над 150 Бе?А?
Я вижте Нейви.Я вижте Моби.Кой ги взима насериозно?Та те нямат снимки у профила, камо ли Бочки!

[ezik]

[smilie5]

[beer]

[shtrak]
Автор: elrisha   
Дата:   20-11-07 11:59

че и аз съм виждала форумци,които са пресъздавали мои снимки,ама какво от това?!?! - някой горе спомена,че това е липса на идеи [smile] от това не страдам аз - да му мисли копиращия[smilie7]
Дата:   20-11-07 12:00

Даа, има нещо такова, идеята не може да се патентова, но реализацията и - да [smilie5]

Ето, пак давам примера с Windows и Маc - Майкрософт са се "сетили" да пуснат операционна система с графичен интерфейс 1-2 години след Мак, като съвсем "случайно" много неща са изглеждали по същия начин. Мак, естествено, ги дават под съд, но... пият една студена вода [smilie18] [smilie18]

Ха кажете сега кой е номер 1 - дали са Мак или е чичо Бил? [smilie5]

Та така, единственият начин да си пред крадците на идеи, е да се възползваш от твоите идеи докато някой не ги е откраднал, а когато това рано или късно стане, просто да измислиш нещо ново, още по-добро [smilie7]
Дата:   20-11-07 12:11

Jamess
Знаеш ли колко ми пука дали никът ХХХХХ ме взима насериозно или не?
А знаеш ли какво забавление ще настане, ако трябва да си го мериме някъде, някога за нещо!?[smilie5]

Нека комплексарите трупат Б точки-лъжи както намерят за добре - с кражби или не.
Ти им се радвай, а аз ще се забавлявам с такива....пък после като решат да подфръкнат извън лоби-клетчицата, която им отеснее, ще видим кои кого ще вземе на сериозно - тебе или мене [smilie18] [smilie21]

Автор: Apostol.Hristosov   
Дата:   20-11-07 12:26

"Jamess
Знаеш ли колко ми пука дали никът ХХХХХ ме взима насериозно или не?"

Предполагам си ми хаванал шегата?Или не предполагам?И на кого по дяволите да се радвам - всеки краде, убива и изнасилва!То това не е живот, братче!

[beer] за въображението и оригиналните идеи!
Дата:   20-11-07 12:30

Свят голям.
Не навсякъде е феотдализъм.[smilie7]

Дата:   20-11-07 12:31

Това "т" във феодализъм защо го сложи [smilie5]
[beer]
Дата:   20-11-07 12:35

Мен ми е все тая, казах ли [smilie7]

Мен ме копират.

Значи съм на прав път [beer]
Дата:   20-11-07 12:39

Navy покажи твоита сника да е видя!
Дата:   20-11-07 12:41

Мартине, като се прибера ще разровя в архива и като я намеря обезателно [smilie24]
Тя беше много отдавна... май още бях с 300Д...
Автор: hash   
Дата:   20-11-07 12:41

олеле [smile]
Дата:   20-11-07 12:44

djogata
Дата: 20-11-07 12:31

Това "т" във феодализъм защо го сложи

Може би защото така ми харесва [smilie7]
Може би защото искам да не можеш да го копираш и търсиш в уикипедия.[smilie3]