Автор: asahi
Дата: 13-12-23 14:31
"Автор: philip
Дата: 13-12-23 12:41
- Людмиле, ти ползваш ли ги всекидневно, или по принцип го казваш?"
Имам 4 дъски - голяма и малка пластмасови и голяма и малка букови. Ползвам ги всеки ден, тъй като режа само на дъска. Разбира се не заедно, но често се случва да са две, защото не смесвам зеленчуци и месо на дъските. Нямам притеснения за пластмасите. Доматите ми растат на найлон и се напояват през пластмасови тръби от помпа с пластмасова перка. Събирам ги в пластмасова щайга, а в хладилника ги съхранявам в найлонов плик.
От ножовете ми внимание заслужава този:
Правен е по поръчка по мой проект. Взаимствал съм формата и пропорциите от Шигеки Танака. Синът ми готви повече и затова има два такива ножа - голям и малък. Дръжката е от импрегнирано със смола дърво, черното не помня какво беше. Стоманата беше някаква за медицински инструменти. Понеже съществуват няколко стандарта за именуване на стоманите, а и аз не разбирам от металознание, гледам да не задълбочавам в темата. Режещият ръб изглежда така:
Заглаждам го с масат, наследен от дядо ми. Заточването го правя веднъж годишно при майстора. Майсторът ми е приятел, има си достатъчно работа и прави готварски ножове по изключение. Не търси още ангажименти.
Доста работа отмятам и с едно подобно ножче от Кауфланд, купено за 10 лева. Не е в репрезентабелен вид, даже бамбуковата му дръжка е спукана и затова няма да го снимам. Ако пак пуснат в продажба ще си взема две. Него също си го точа при майстора, защото го прави по-добре от мен.
Добавка: Гугъл ми намери кауфландското ножче:
Публикацията е редактирана (13-12-23 15:02)
|
|