Автор: nyamago
Дата: 09-05-24 00:37
Малтийските къртят, на Бошо апокалипсиса - също!
За печатането: имах няколко принтера с различни технологии и от различен клас: така и не успях да докарам печатна снимка както си я представям. Откак изхвърлих последния Канон (принтер, не ДСЛР ;) - 'рахатясах', както казва народът.
Сега си давам за печат на хора (фирми) дето с това си вадят хляба и нямам никакви оплаквания. Имам две фотокниги за последните 5-6 години, подарявал съм ги на уважавани хора и са ги уважили. Една, печатена и рамкирана в лондонска фирма, виси в един престижен офис в Цюрих, откупена за 200к франка (фук-фук: разбира се не защото е шедьовър, а защото я подарих за благотворителен търг и хората се наддаваха да подпомогнат бедните във Филипините).
Напоследък все на една фирма си поръчам печатни снимки, онлайн - научил съм им стандартите и триковете (а и те не спират да ме учат, като връщат някои оригинали с препоръки за корекции). На най-различни материали от 'платно' и фотохартия, до корав сандвич с 2мм алуминий плюс пластмаса и хартия (това за 2 увеличения 50 х 75 см, които висят в къщи). Някои оригинали бяха стари и вече ми е трудно да позная кои са от телефон. Имам от безогледалка Сони, от сапунерка Лайка ('паналайка') и от телефони Самсунг и Сони (нямам от айФон). Ако ги видите, и вие надали ще ги различите кое с какво е снимано.
Топаз Гигапиксел (и Фото АИ) помагат, но просто по-внимателна подготовка винаги върши работа.
|
|