Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос към пейзажистите - каква екипировка използвате?
Автор: adorable   
Дата:   30-10-23 14:30

Здравейте!

Може ли фотографите, които снимат на открито да споделят каква екипировка използват?
Работя на място, на което е доста влажно и хлъзгаво.
Обичам също така да се разхождам понякога в гората.
Трябва да избера нови обувки за зимата и търся съвет относно марка? Като има едно условие - трябва да са големи - 46-47 номер. По-малките не ми стават. :(
Какви бихте препоръчали? Има ли разлика между обувки за есен и за зима?
Иска ми са да са някакви универсални, които да стават и за двата сезона.
От каква материя трябва да са, че да не спарват прекалено много?
Моля споделете опит...

А ако иска някой от вас, може да споделите и какви панталони носите, блузи, ветровки, якета, ръкавици... Въобще, каквото се сетите, че би могло да е полезно.

Може, ако искате да споделите и снимки на вашата екипировка.

Ще бъда благодарен, на всякакви съвети.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос към пейзажистите - каква екипировка използвате?
Автор: quazimodo   
Дата:   30-10-23 15:33

По-добре се насочи се към планинарски форум. Там ще получиш много по-адекватна информация.

Автор: mitpis   
Дата:   30-10-23 16:15

Аз лично знам много относно екипировката за планина, не му трябва планинарски форум и тук има много хора с опит и в ниската планина и във високата.За тези два сезона са тъй наречените трисезонни обувки, желателно с мембрана и не каква да е, а горатекс, другите мембрани са по зле от нея. Относно марката зависи от бюджета. За дрехите също въпроса е многообхватен, правилното е многослойното обличане, това е туристическата и катераческа концепция, скиорската е друга. Като цяло марковата туристическа екипировка е с високо качество и цени и е много комфортна за носене.Чоек почне ли да се облича така, не му се носи друго. Единствения недостатък, че не е подходяща за официални събития. В голямо чудо се видях какво да облека за една сватба лятото, проблем е че нямам градски дрехи, освен дънки. НАЙ добре е да идеш в някой магазин като Бейскамп или Ред рок там ще те консултират, не си писал бюджет, Декатлон е по евтин магазин, но и с по лошо качество. Аз като марки предпочитам Скарпа за обувки и Патагония за облекло, но нещата са индивидуални, особено тези относно обувките, трябва да се мерят, за стръмни терени се взима от половин до един номер по големи. Всяка фирма си има индивидуална ширина на подметката и затова задължително обувки се мерят, добри са тези от дебел висококачествен велур, без много шевове.

Публикацията е редактирана (30-10-23 17:07)

Дата:   30-10-23 20:18

Нарочно не питах във форум за планинари, защото си мисля, че ще предложат обувки, които са прекалено скъпи.
Засега не мисля да правя преходи или да се качвам високо в планината.
По-скоро ми трябват за ежедневно ходене.
Относно бюджет... Нещо около 200 лева може ли да се намери? Или са прекалено малко?
Миналата година купих обувки от Декатлон. И се скъсаха на петата отзад. Не казвам, че проблема е в магазина или в марката.
Понеже петите ми стърчат назат от ахилесовото сухожилие, почти всички обувки ми се късат зад петата. Купувал съм и маратонки, и кубинки. Всички се късат зад петата.
Единствените ми маратонки, които не се скъсаха бяха едни изцяло кожени бели адидаси. Купих ги от един мол за 160 лева. Носих ги няколко години. И просто остаря гумата отстрани на подметката и леко се нацепила (но не бяха скъсани). И майка ми ги изхвърлила, като ги видяла. :(
За съжаление не виждам да има този модел вече...
Иначе съм купувал и други, на Пума примерно. Един сезон изкарват и до там.

Публикацията е редактирана (30-10-23 20:37)

Дата:   30-10-23 20:31

Относно меренето. Да, ясно е, че ще ги меря. То няма как иначе. Предния път, като ходих да купувам от Декатлон, имаше само 1-2 модела с номер 47. Просто на тия номера нямаше разнообразие. ;(
Иска ми се да са високи. Да не са точно, като маратонки. Че зимата си е студено.
Може би нещо средно между кубинка и маратонка.

Публикацията е редактирана (30-10-23 20:39)

Автор: Julius   
Дата:   30-10-23 21:00

Ако мислиш, че фотографите са изнамерили 'хубави & евтини' обувки, за които планинарите не са чували... ще останеш разочарован. [smilie3]

Хубавите обувки неслучайно са скъпи, но обикновено си струват парите! Скъпо излизат 'евтините' обувки, защото трябва да ги сменяш всяка година! [smilie5]

Моите зимни съм ги купувал от Германия преди 3 год. и имат потенциала да изкарат още 30 год. Като им разделиш цената на полезния живот - още ли мислиш, че са скъпи? [smilie3]

Трябва да знаеш и как да третираш обувките си - от носенето през поддръжката, та чак до съхранението! Зимните ги нося макс 3 мес. в годината и никога на кален/сух терен. По-удобна обувка през живота си не съм носил, ако и да тежи 3 пъти колкото обикновена маратонка...

Meindl, Columbia, Salewa, La Sportiva, Lowa... задължително с цял борд.

Има ли разлика между обувки за есен и за зима? - Естествено!

Иска ми са да са някакви универсални, които да стават и за двата сезона. - Искаш, ама няма! [smilie7]
... е все ще се намери някой добър търговец да ти каже, че баш такива (и само) при него в момента има!

p.s.
Само темата за обувките е една малка вселена. Засегнем ли темата и котките, щеките, снегоходките... уйде коня у реката.
[beer]

Дата:   30-10-23 21:11

Малко си закъснял с покупките на обувки, намаленията са юли и август месец, тогава има добри предложения, сега вече са новите модели и са скъпи. Виж това е изостанало в магазина на Basecamp ПЛАНИНСКИ ОБУВКИ SCARPA RIBELLE LITE HD M'S SUMMER 2023от предишната колекция, обаче не знам тази менбрана дали е добра, а и цвета не знам дали ще ти хареса. Трябва да е то колекция 2023, а не от 2024 разликата е огромна.Виж в Спорт депо на Цариградско шосе на 3 тия етаж дали няма нещо изостанало, там нещата са по-качествени от декатлон.
Трисезонките ще ти свършат идеална работа за града и излети не във високата планина и в двата сезона, жена ми ходи с мен на Мальовица и на други подобни места с трисезонки и универсални котки, тези на Julius зимните са за екстремни ходения.
Във фото форум има много планинари и пещерняци, не е задължително фотографа да е чичка с коремче...[smilie5][smilie3]

Публикацията е редактирана (30-10-23 21:49)

Автор: asahi   
Дата:   30-10-23 21:55

Ако имаш анатомични особености обувки по поръчка ще са по-добрият за теб вариант. Другото вече си го играл.

Публикацията е редактирана (31-10-23 00:02)

Дата:   30-10-23 22:06

asahi повечето съвременни туристически обувки са с анатомични стелки с мемори пяна и се оформят по крака и начина на стъпване. Отделно се продават и анатомични стелки по крака на клиента за всякакви обувки и сандали, градски и планински, в София знам поне 3 места където можеш да си поръчаш, едното е на Паметника Левски до Оперетата. С тези стелки обувката става по крака ти.

Публикацията е редактирана (30-10-23 22:27)

Автор: nyamago   
Дата:   30-10-23 22:35

на въпроса в заглавието: костюм, папионка, лачени обувки [smilie6]

Сериозно - не чак толкова официално/формално облекло, но моите редки допири с природата са най-често в 'градски' дрехи. Понякога 'чиновнически' (случва се и костюм, това ми е работното облекло), понякога 'спортни' (в стария смисъл, не знам как днес превеждат 'smart-casual')...

Вие тук говорите като за експедиции до Еверест - баси професионалистите! [smilie10] Понеже в махленската ми 'природа' бива кално и аз имам едни 'походни'(hiking) обувки и даже един графенов 'adventure' панталон, но те биха изглеждали като градски дрехи пред това, за което си говорите...

Респект! [smilie24]
[beer]

Дата:   31-10-23 00:40

Julius благодаря много за мнението. Полезно е.
Много хубави снимки. В повечето случаи наистина по-скъпото е по-качествено. Да, вероятно би си струвало да се похарчат и повече пари. Като отида да в магазина ще огледам.
Аз чак във високата планина няма да се качвам. Още повече зимата.
По скоро търся нещо, с което да се движа не по-далеч от 500 м. от колата. Това не значи, че трябва да бъде неудобно. И все пак да топли.
Пробремът на миналогодишните е, ча са като ниски. И понякога съм усещал студеничко над глезена. Може би трябвя да помисля за някакви по-читави чорапи. Лошото е, че ако са много дебели чорапите, краката ми се изпотяват. Особено, когато съм на работа и вляза в помещението. Все пак вътре е по-топло, отколкото навън. Но пък вътре стоя на едно място и не се движа много, много... И това също оказва влияние.
В крайна сметка ще отида в магазина и каквото такова... Може да вдигна бюджета малко, след като видя какво се предлага.
Моята колежка, с кято работя, преди няколко години купила от Лидъл или Кауфланд един чифт. И казва, че излязли читави. С уговорката, че кракът й не е плавник, като моя... ???? По-лесно си е намерила подходящ номер.

Дата:   31-10-23 08:24

Щом ще е за 500 метра от колата - най-евтиния вариант за който се сещам е да метнеш в багажника си едни гумени ботуши + два чифта по-дебели шошони. [smilie3]

Можеш да си вземеш за всеки случай (ако все пак ще има и лед) и едни от тия градски котки дето са на ластици, за да ги хващаш за подметката. Ботушите са високи - ще ти спестят пари за гети, а ще можеш да ги ползваш и в останалото време от годината ако ходиш да снимаш и по язовири.

п.с.
Нямаго, не е нужно да си на Хималаите. И по нашите ширини можеш да береш достатъчно ядове. Зависи колко, къде и как ходиш. [smilie3]

Автор: Kalimas   
Дата:   31-10-23 10:47

Виж сайтовете за туристическа екипировка, там пуска промоцийки на есенни туристически обувки като дойде зимата.
Относно екипировката - туристическите форуми, реално апарата и техниката за снимане са едни допълнителни 4-5 кила в раницата. Хубаво е да имаш поне от тия туристическите дъждобрани, дето може да мушнеш и раница под него.
И още нещо, аз винаги нося в колата едни резервни дърти евтини кецове и дрехи, защото 2-3 пъти така съм се наквасвал, че не остана сухо по мен. И то точно, защото мръднах на бързо на няколко км от колата, без някаква подготовка.

Автор: philip   
Дата:   31-10-23 16:49

adorable: "Пробремът на миналогодишните е, ча са като ниски."

- За гора и планина задължително над глезена. Скоро си взех едни такива.

mitpis: "За дрехите също въпроса е многообхватен, правилното е многослойното обличане..." [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: kvakioh   
Дата:   31-10-23 18:21

Гумени ботуши един-два размера по-големи от нормалните обувки-постоянно в колата, през зимата до над коляното в ледена вода.
Иначе бих се насочил към есенни обувки за около 200лв и сериозни зимни от рода на Scarpa, Salomon, но не от най-евтините модели.

Автор: Grimjaur   
Дата:   31-10-23 20:31

За толкова голям размер - Lowa. Но пък са над бюджета. Вариант е ловджийската серия в Декатлон - там има добри попадения. Иначе това с гумените ботуши не е много добра идея, освен ако няма да си в тях за един-два часа. След това започват да джвакат от собствената ти пот, което води до измръзване на краката, с всички прелести.

Ето пример за декатлонски чепици, с горе-долу добри характеристики и в бюджета https://www.decathlon.bg/p/310413-224305_nepromokaemi-obuvki-za-lov-crosshunt-500-v2-kafyavi.html
Препоръчвам и едни ски чорапи в комплект, за да пазят копитата сухи. И в никакъв случай памучни. Идеален вариант са вълнените чорапи, нещо от рода на Merell или подобните им, но са скъпи.

Автор: jingov   
Дата:   31-10-23 20:48

Пробвай кубинка в Бултекс.

Автор: SuperTramp23   
Дата:   01-11-23 19:12

Абе, тука фото форум 20 отговора за обувките... Взимаш едни обувки от декатлон за 90-120лв, водоустойчиви. Аз с такива 5 години вече обиколих Рила, Пирин, Стара планина и никви грижи.

Инак, понеже сме фото, не ботуш форум.... Статив, пейзажен обектив, винаги снимай на Ф8/Ф11, зависи коя е по-острата бленда на обектива ти и ти стига скоростта, разбира се. Пробвах доста CPL филтри, и са пълен т@шак. Hoya, на моя, на твоя... се същия х@й. Намаляват ти скоростта до безбожие и разлика в цветовата гама понякога е в негативната сфера. Преди години бях купил някъв китайски CPL филтър и беше най-добрият CPL филтър, който съм имал, засилваше цветовете на LGBT активист сред нацисти и правеше небето суепр синьо, от там насетне, всичко ми беше страшна деградация. CPL филтрите много биха помогнали, ако си като YouTube инфлуенсърите и ходиш на някаква специфична дестинация със статив, инак, ходейки в планината с цел да заснемеш гледки са неизползваеми, защото ти свалят скоростта отвратително много, и ако не снимаш с нещо като 12-24 ф2.8, просто няма да имаш скорост за фокусната ти дължина.

Дата:   02-11-23 15:56

Горният коментар изчерпа цялата тема! [smilie3]

Може да се затваря.

Автор: Kvasilev   
Дата:   02-11-23 16:24

Съгласен с Julius!

Автор: CDman   
Дата:   03-11-23 07:52

Абе 'зимай едно 'убаво гадже с тебе и от пейзажист [shtrak] ще станеш портретист .[smilie3]

Автор: chukov   
Дата:   03-11-23 14:47

Много правилно е задал въпрос.

От опит мога да ви кажа, че е едно е подходящо да драпате до върха в Пирин зимъс, за да хванете залеза, и друго, за да седите там час и нещо да го чакате [smilie3]

Това по отношение на горната дреха и панталоните

Тъй че човек трябва да си даде сметка какъв тип пейзажна фотография практикува и тогава да търси.
Затова не е най-подходящ вариантът просто да се рови из сайтовете на магазини за екипировка.

Искам да ви кажа, че ранен февруари, драпайки към Тевно езеро в Пирин съм облечен с дрехи, с които едвам изтраях три часа през нощта май месец на Болата да чакам луната да се покаже зад облаците

Автор: ATHOM   
Дата:   05-11-23 14:01

chukov написа:

> От опит мога да ви кажа, че е едно е
> подходящо да драпате до върха в
> Пирин зимъс, за да хванете залеза,
> и друго, за да седите там час и нещо
> да го чакате [smilie3]
>

Ето това, който не го е играл, е добре да му обърне внимание.
Едно е да катериш с 15-20 кила раница и да си буквално по фанелка на -7, друго е като го изкатериш и зависнеш да чакаш изгрев, залез, Млечен път на същите -7.

Автор: nyamago   
Дата:   05-11-23 23:05

^ Абе хора - к'ви пирински върхове, к'во драпане и нощни бдения?! [smilie10]

Човека ви казва, че иска в ниските планини да иде на най-много 500м от колата да щракне някой кадър. Вие го облякохте като за Луната, бе?! [smilie18]

[beer]

(Браво, шапки долу за местата, по които се катерите и за изпитанията, които сте преживели - но в тая тема това идва оф-топик).

Автор: asahi   
Дата:   06-11-23 09:59

Преди време Цецо Четъшки разказваше, че локациите за снимане са на 20 метра от точката, до която може да стигне колата му. Ползваше едни тежки системи, та няма начин да не му вярвам.

https://chernomorie-bg.com/uploads/posts/Kultura/img_5050.jpg

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »