Автор: hotsnail
Дата: 01-02-23 12:43
За обективите за 35/1.4 и 85/1.5 ползвам Sony GM. Оптически са невероятно добри.
От 85/1.4 обаче не съм напълно доволен. По някаква причина фокуса с него и А7р3 прави малки грешки при снимки в цял ръст в да кажем 30% от кадрите т.е. леко меки стават, а знам че обектива оптически е брутален, когато фокуса е на място. Sony GM 85/1.4 май не греши толкова на по-новите тела т.е. на А7С ми се струва, че не греши, но пък и не ползвам големи обективи на А7С толкова......Другото с тоя обектив е, че мотора му е само един, та фокуса не е много бърз - не е бавен, но 135/1.8 например е осезаемо по-бърз. За спорт в зала 85/1.4 GM не е най-добрия избор. Бих препоръчал да се види Сигма 85/1.4 и Самянг 85/1.4. Аз бих пробвал сигмата, ако я има в някой от БГ магазините. Сигмата е най-лекия 85/1.4 АФ обектив. Знам че Сигмата е много остър от примери. Отстъпва с качеството на дефокуса през 85/1.4 GM т.е. седи малко изкуствено едно такова - бокето на GM-а просто е най-доброто сред всички 85-ци на 1.4 без изключение - Сони правиха някакви много специални оптики в тоя обектив. Бих купил сигмата от БГ магазин също.
За 35/1.4 има алтернативи, но Сонито е много по-добро. Та ако цената е важна пак Сигма и Самянг май имат опции, но бяха значително по-големи и май не са толкова добри оптически. Пак бих загледал Сигма по-сериозно, защото на някои модели камери на Самянг АФ греши, поне докато пуснат обновяване за съвместимост (така ми беше 24/1.8 на А7С за около година. А и сега АФ се държи малко страно - жужи, но поне е точен и бърз). Особено с 60МП камера и малки грешки във фокуса ще се виждат много.
За Sony GM серията си струва в контекст на някоя голяма промоция. Обективите са супер яки, но са скъпи. Амазон пускат понякога еднодневни промоции много агресивни. Ако се уцели такава е супер. 4 обектива имам подобни на супер добри цени взети от Европейски амазон - Испания най-често. В България има супр промоции понякога особено ако се купува и камера - наскоро видях нещо за 50% надолу ако се купува GM + камера.
Публикацията е редактирана (01-02-23 12:46)
|
|