Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Re: Какъв лаптоп Apple Mac за обработка в Lightroom?
Автор: GM   
Дата:   18-10-22 19:05

Имам iMac 2018, 32GB ram, 1TB и MacBook Air M1,16GB ram 512GB ssd. М1 го отвява с двойно по-малко ram. [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв лаптоп Apple Mac за обработка в Lightroom?
Автор: hotsnail   
Дата:   21-10-22 17:27

Ето да дам и резултатите да не сме головодни като ламерко

импорт на 127 снимки 5.08 ГБ със кепчър 1 - верисята за айпад срещу десктоп версията за сърфиса

на ипад про м1 8гб - 4 минути 12 секунди

на surface Pro 8 i7 16GB RAM - 1 минута 45 секунди


При импорт генериране на превютата, за да си избереш снимки.

На сърфийс про е мигновено за първата страница и 45 секунди за 1369 снимки

На айпада показването на превюта тръгва чак когато всички превюта са готови (което е бъг на кепчъра вероятно). А самите превюта отнемат 1 минути и 20 секунди.....

Теста съм го правил с един и същ usb-c кабел директно към А7р3 свързан.

Та това е положението с прехваления М1 поне на айпад. Ако се търси таблет сърфиса му къса шортите с няколко обиколки поне за обработка на снимки.

Аз бях много разочарован след гърмящите хвалебствия за М1 и iPad Pro ..... трябваше ми нов таблет и не съжалявам. Ако знаех, че е толкова зле, щях да си купя iPad Air за половината пари, щото ми стига за четене. Обаче навсякъде в мрежата се публикуват откровени лъжи за скоростта на М1 от това което виждам. Иначе таблета е супер, работи добре, батерията е супер, екрана е супер, писалката е супер. Просто М1 не е на нивото на мобилен i7 от 11-то поколение, когато искам да свърша истинска работа с него.

MacBook Air е същия окастрен М1. А дали работи по-добре... съмнявам се.

Може конкретно usb порт-а на iPad-а да е окастрен... ама защо да се надявам че портовете на макбука със същия хардуер, ще са по-бързи.......

ПП Днес разбрах че сърфиса про 8 си идва калибриран от майкрософт. Няма нужда да му правиш профил или поне не веднага. Има два цветни профила на самото устройство - sRGB и Vibrant. Ясно е кой става за обработка на снимки.....Публикацията е редактирана (21-10-22 17:37)

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв лаптоп Apple Mac за обработка в Lightroom?
Автор: lamerko   
Дата:   21-10-22 18:22

hotsnail - не искам да ти опонирам (имаше една приказка за умния и спора) - просто ще намекна, че сравняваш киви с маймуни :)

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв лаптоп Apple Mac за обработка в Lightroom?
Автор: hotsnail   
Дата:   21-10-22 19:55

Човек имам си сценарий. Искам да гледам и редактирам снимки непосредствено, след като снимам. Искам екрана да не е 7" телефон. А да е 12-13" таблет. Не искам клавиатурата да ми пречи на лаптопа. Искам да е под или около 1кг системата. Искам да са роу кадрите а не малки jpg (Sony-то може да качва и малки снимки само за преглед 1600 на дългата страна)

Това е.

7 минути импорт на 100 снимки е зле. 3-4 минути е поносимо може би......

Трябват работещи решения. А не полуизпечени технологии.

Какво киви, какви маймуни. Адоби и Фейз Уан работят близко и с Епъл и с Майкрософт да си оптимизират софтуера. Мобилните клиенти уж са важни и за 4-те фирми.

Говорим за стандартен usb и копиране на файлове плюс генериране на превюта. Няма някаква магия.

Е го iPad Pro не е готов дори с кабел.

Ето сега пуснаха тетъринг през USB и WiFi от iPad за Capture One. Това е яко. Ама на Сонито поне WiFi е бавен. На iPad-a не съм го мерил, ама няма как да забърза бавното Сони. Та 42МП кадри ще ги точи доста тромаво предполагам. Пробвал съм го за трансфер към лаптоп или директно към диск (има такива с wifi) с FTP и беше мъка. Нещо не си представям как ще трансферира в реално време, докато снимам. При трансфер към фтп реално буферира на картата и маркира кои кадри е прехвърлило. Та не ти забавя снимането. Ама после трябва да го чакам да източи каквото има, което може да е 20-тина минути след серия 250 кадъра например.

Да не говорим че времето в което е включена камерата да трансферира файлове ти пада батерията и на таблета и на апаратаПубликацията е редактирана (21-10-22 20:01)

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв лаптоп Apple Mac за обработка в Lightroom?
Автор: fast_eyebrow   
Дата:   03-11-22 19:53

Аз съм с м1 само че 16 ГБ. Не съм му засичал време, но импортва мигом. Въобще цялата система си работи без да се налага да барам нещо, при това много бързо и никой не може да ме върне на уиндоус!

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв лаптоп Apple Mac за обработка в Lightroom?
Автор: georgioiv   
Дата:   04-11-22 12:03

Охлюва говори за айпад, останалите за mac air... Понеже ги имам и двата - и айпад и аймак с М1 - няма нищо общо. Мака мачка всичко, нищо че е с 8 РАМ. Да, на моменти като работя с лайтрум, фотошоп и файнъл кът едновременно му идва тежко заради паметта. По-добре 16, разбира се. Но такива моменти, специално при мен има толкова рядко, че ако не се занимаваш активно - все тая. Мак еър М1 е както казват англоговорящите - фъкин гейм ченджър... Безшумен, студен и брутално ефективен за парите си. Заслужава си всяка стотинка. и ще задоволи нуждите на 98% от любителите фотографи.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »