Автор: kes
Дата: 29-10-21 14:29
Извинявам се, не съм искал да проявя твърдоглавие, едва сега разбирам, че електрониката (чип), която подава информация за параметрите на обектива се нарича глухарче. Честно казано дори когато наченах тази тема не подозирах за съществуването на електроника. Мислех си, че чрез прекъсване или окъсяване на връзки се постига подаване на информацията.
В моят случай видно от екзиф-а и от показанията на екраните преходника от EF към М42 предава информация 50/1.4
Да, чел съм, че при безогледалките фокуса се измерва върху самата матрица и затова се зачудих за какво на тялото е нужна информация за обектива. Но очевидно за да работи функцията „Ориентир на фокуса“ се изисква такава информация. Това е доказано емпирично от мен защото, след като изолирах конекторите, функцията „Ориентир на фокуса“ спря да работи.
Проблемът, че когато работи, то е неточно. Неточно в смисъл, че винаги дава една и съща грешка, а не произволни грешки в ориентирането.
От всичко това стигнах до един от възможните изводи, че погрешната информация за фокусното разстояние на обектива подавана от глухарчето на преходника (50 вместо 58) е причината за неточното ориентиране.
Не мисля, че причината е в годината на производство или качеството на обектива. Защото според мен ако глухарчето подава информация, която отговаря на действителното фокусно разстояние на обектива не би следвало да има проблем.
Не считам, че руснаците са изработили грешно от записаното фокусно разстояние, нито, че то се изменило с времето.
Дори да приемем, че обективът е тотален боклук, аз намирам неговото буке за уникално и много ми харесва. Ето пример, който случайно ми попадна от архива.
https://i.postimg.cc/yNnw00hr/IMG-0863.jpg
|
|