Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 лазерни спомени?
Автор: hotsnail   
Дата:   02-10-21 12:19

Прост въпрос - има ли такова нещо като лазерен фотопринтер? Смислено ли е да си вземе човек цветен лазер, за да пуска и по някоя снимка веднъж на година?

Накратко имам един лазер на HP черно бял на може би повече от 15 години от първите с USB. Толкова е стар, че вече няма поддръжка за линукс и мак, само windows 10. Супер здрава машина. Малка удобна е. Малко му заяжда копчето за включване, ама като тръгне няма спиране. Аз малко печатя и преди 10-12 години му е последната смяна на тонер. Ама това не му пречи. Всеки път е готов за бой.

Имам и един канон мастилен, който когато искам да ползвам иска и нови касетки с мастило - задръстват се и след чистене да се отпушат - свършват. Трябват 100 кинта на опит да го ползвам. Иначе печати хубаво и на фотохартия. Няма спирка и той.

Ама чудя се дали има вече работещ лазер, който да е надежден и евтин като HP-то т.е. като го купя и му сменя веднъж тонера да го забравя за 10 години. Да може прилични снимки да изкара на фотохартия. Да има малко по-модерни драйвери и може би дори wifi.

Най-вече не съм наясно дали качеството на лазерния печат е на ниво

Ако и по конкретни модели дадете. Не разбирам честно казано какво предлагат фирмите. HP лазерите имат цветни... пише че работят с фото хартия. Пише, че са калибрирани цветовте..... ама никъде не казват - супер як е за снимки. Не казват снимки въобще..... всичките лазерни принтери са много сигурни и стават за офис....

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: uri64   
Дата:   02-10-21 12:28

Преди доста години имах цветен лазерен принтер на НР .С четири касети тонер. Мислех си че ще е готино за печатане на снимки. Бях накупил и едни специални хартии и май още стоят някъде забутани. Работеше ужасно - непрекъснато се запацваха някакви чаркове и печаташе с идиотски цветове. Беше доста скъпо да смениш тонерите. Работи нормално първите няколко месеца и след това непрекъснато в сервиза за ремонт и почистване.
Слагах му само оригинални касети с тонери - разоряващо.
Сега не знам как са нещата. Може и да са по-добри.Публикацията е редактирана (02-10-21 12:30)

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: GenaDP   
Дата:   02-10-21 14:14

Прост въпрос - има ли такова нещо като лазерен фотопринтер?

Да.

Смислено ли е да си вземе човек цветен лазер, за да пуска и по някоя снимка веднъж на година?

Не.

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: Lokosf   
Дата:   02-10-21 16:32

какво им е на уния малките принтерчета термосублимационните?

мисля нищо не им се запушва, снимката не е много евтина, но в темата не прочетох за цена на снимката, консуматива е поносим на тия малките и снимките им са добри като снимка за спомен дори перфектни
та по темата, термосъблимационните не се запушват и може и да може да изкарат и 10 години след зареждане, ама едва ли някой е пробвал

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: asahi   
Дата:   02-10-21 17:50

Най-вече не съм наясно дали качеството на лазерния печат е на ниво

Качеството е на нивото на качеството на принтера. Евтин малък домашен - нъц.
Цветният лазерен принтер в 99% от случаите печата в CMYK цветно пространство. То е по-тясно от RGB. За да получиш предвидим цвят трябва да обработваш снимките в CMYK и да съобразяваш кое-как.
В рекламните агенции ползват професионални цветни лазерни принтери. Не са рентабилни за домашно ползване.


Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: hotsnail   
Дата:   02-10-21 18:44

Благодаря.

Ще видя тия термо...принтери. по спомен те печатят само на малки, формати нали? 10х15 и подобни

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: hansto   
Дата:   02-10-21 19:23

В работата имаме един Канон CP-(нещо си), стар модел е. Малък е, за личен фотоалбум е ок. Аз лично съм си принтирал над 30-ина снимки и не мога да кажа лоша дума за цена/качествоПубликацията е редактирана (02-10-21 19:26)

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: kvakioh   
Дата:   02-10-21 21:12

Канон Selphy (макар че може да не ти хареса марката...).
ЗА до 10х15 е непобедим, освен ако не е топ печат по 5лв снимката (принтерът в случая е 5000 евро поне).
Недостатъците са, че не може много снимки наведнъж.
ЗА черно-бяло 10х15 няма фото, няма друг принтер, който да изкара така цветовете. Няма и фото.
Една снимка струва 55-62стотинки, в зависимост дали промоцията на хартията+касетки е валидна.

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: hotsnail   
Дата:   02-10-21 22:19

Блгаодаря! ЩЕ ги видя Каноните явно дават отпор на HP за фото принтери

Искаше ми се да е един лазерен принтер за всичко но уви. Явно не е дошло това време. Четох ревюта за HP LaserJet Pro M255 или подобни и не са добри отзивите за снимките. Казват, че цветовете са добри, но има много артефакти.


ПП Канон ако не е фотоапарат е супер. Обективите им са супер. Просто не могат да направят камера за мен за сега. Най-близко им е EOS RP за мен, но много ниско се прицелиха в цената с него и резултата е малко разочароващ. Сигма FP например е по-добър дизайн, но пък няма затвор - мислих за един съвсем сериозно. Накрая Сони логично спечелиха с А7С - не е чудо на чудесата, но и не му липсват много неща както е RP. Дизайна на RP също не е оптимален за компактна камера, макар че са постигнали доста добър размер. Канон имат доста добри дизайни през годините просто са много консервативни и ги е страх да направят нещо интересно. EOS R бяха сложили едно странно нещо, издъниха се и сега ги е страх още повече.

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: nyamago   
Дата:   03-10-21 01:56

И аз имам лоши спомени от достъпен на цена цветен лазерен принтер - качеството беше пълно разочарование и никой профи експерт не успя да го настрои до приемливи снимки.

Години след това ползвах мастилени и някои Канон-и даваха много прилично качество, особено с внимание при настройки и самата подготовка на файла. Но... стигнах до твоята ситуация: рядко използване.

И преди няколко месеца изхвърлих последния си Канон - напълно работещ и доста добър. И с пресъхващи мастила - гарантирано късане на нерви, когато потрябва печат. Това по закона на Мърфи винаги се случва в неделя вечер и магазините са затворени. Опитваш да чистиш и съживяваш запечените глави - става само по-зле [smilie2] Дори ако имаш ден-два време и си изпишеш чисто нови касети, смяната им - с проби и настройки - е пипкава работа и трепе време. И после ги чака същата присъда да умрат в чакане на следващото принтиране... Язък за парите и нервите...

Ако не печаташ ЕЖЕДНЕВНО, няма никакъв смисъл от притежаване на хардуер и складиране на консумативи в къщи. Има си колкото искаш дюкяни и ателиета - от народни цени до професионално качество и всичко помежду. За бързи аварийни нужди имаш офис, съседен офис, отсрещен офис, приятели...

Знаем, че си падаш по колекциониране на хардуер, но не си взимай белята, нервите са по-скъпи и живота е твърде къс за домашно принтиране [smilie3]

[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: hotsnail   
Дата:   03-10-21 10:45

Да трябва да видя как се изхвърля електроника и Канона да го засиля по каналния ред. В България има уж начини да се отървеш от тия неща, но не са очевидни.

Иначе гледах вчера и май тия термо сублимационните са вариант, но лимитирани до 10х15 и са около левче снимката. 30 евро за 100 снимки с канон е най-евриното ако не броя 100-тината евро за оринтера. Има и джибни модели, дето печатат визитни картички, ама май съм минал възрастта, когато това би ми било интересно.

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: asahi   
Дата:   03-10-21 11:48

Има три природощадящи начина:
1. Даваш го в близкия Техно-шит, където ги събират и дават във фирма за рециклиране.
2. Цъкаш тук или изчакваш акция на общината.
3. Разглобяваш устройството до пластмаси, железца и платки и ги предаваш сепарирано във фирма, изкупуваща отпадъци.

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: hotsnail   
Дата:   03-10-21 12:31

Благодаря!

Отивам до технополиса, да видим, дали ще стане.

Иначе четох на общината нещата и само със заявка по телефона става. Като за принтера не разбрах в коя категория. Има за изделия дето всички мерки са им под 50см и има категория за едри дето всички мерки са над 50см. А принтерите са такива че само една страна е около 50см…….Публикацията е редактирана (03-10-21 12:32)

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: stukloplast   
Дата:   03-10-21 12:34

Има фирми, които събират от дома ти всякакви такива уреди - безплатно ме освободиха от готварска печка и бойлер. Ако е от по-висок етаж и тежко може да има такса. Реклама няма да правя, щото не помня...

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: nyamago   
Дата:   03-10-21 13:12

Тук е подобно положението с електрониката - ползвам някои от горните методи (отнасяне в пункт или разбиване на метал и пластмаса за разделно рециклиране - тук събират разделно от домовете), но имам и още един метод:

Изнасям го (когато не вали) на улицата пред къщи, с едра бележка: "Напълно изправен и работи - вземете го!"

До другата сутрин го няма. Винаги има хора или с по-скромни възможности, или просто любители на авантата - и се възползват, колкото и да е стар моделът (или дори видимо одраскан/очукан).

Фототехника съм пращал чат-пат до България през форумите на много приятелски цени, но и това май вече не си струва зора. А за всичко останало е напълно безсмислено (и пак имам три лаптопа, които ще заминат по горните начини; мога да ги пробвам а еВау 'за части' но и тия стари части никому не са дотрябвали [smilie2] )

ХВЪРЛЯЙТЕ решително - да даваме работа на китайците и да въртим световната икономика!
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: hotsnail   
Дата:   03-10-21 13:46

Бойлерите и пералните ги нося на едни хора в Горубляне (на пътя за Младост). Там изкупуват метали. Дават ми някакви стотинки и така. 4 лева за 17.5кг бойлер преди седмица.

До технополис в Младост има контейнери за електронни боклуци. С принтера заминаха и няколко орални душа и четки, които им умира батерията.

Благодаря за идеята.

Неприятно е. Дори не знам, дали реално нещо рециклират освен едрите метални части и може би някои по-хубави пластмаси.

Литиевите батерии се оказва, че са тиктакаща еко бомба. Няма за сега работещ ефективен способ за рециклиране. В Европа и САЩ май единствено ги деактивират химически, ако въобще стигнат където трябва т.е. заливат ги с киселина. В Китай и Корея рециклират другите скъпи метали в литиевите батерии. Май за самия литии е проблем - скъпо е и не е ефективно със сегашните технологии. А сега всичко е с литиева батерия - коли, четки за зъби, триони, телефони, косачки, фотоапарати.Публикацията е редактирана (03-10-21 13:47)

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: uri64   
Дата:   03-10-21 15:03

hotsnail написа:

> Бойлерите и пералните ги нося на
> едни хора в Горубляне (на пътя за
> Младост). Там изкупуват метали.
> Дават ми някакви стотинки и така. 4
> лева за 17.5кг бойлер преди седмица.
>
А горивото до там и обратно? И най-вече ако си остойностиш времето което си изхабил за тази операция по метода “Колко бих изкарал ако не правех това, а нещо друго.”. Не мисля, че ще се върже. [smile] По-скоро бих извикал да ги вземат от място.


Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: asahi   
Дата:   03-10-21 15:13

Чакам да се съберат повече отпадъци, че да взема 20 лева от "вторичните" и да си оправдая курса. Не че не минавам покрай тях поне веднъж седмично.

Алуминият преди седмица го купуваха по 2.20 лв./кг.

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: nyamago   
Дата:   03-10-21 15:18

Бялата техника: при доставка с инсталиране не взимат ли стария уред обратно със същия транспорт? Тук така правят. Струва 5 или 10 лева* отгоре (при поръчката те питат дали искаш), но си струва спестената хамалогия и време.

*лири - викам им открай време 'лева', защото същата цифра купува кило месо или кило сирене. Само бирата е по-скъпа тук като цифра...

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: hotsnail   
Дата:   03-10-21 16:12

Така правят да.

Ама аз сам си смених бойлера за един ден. Иначе сигурно щях да ги чакам седмица.

При мен беше много странно. Бойлера гръмна в 8:30 т.е. пукна се и протече, чу се бум странно и малко ме разбуди. В 9:30 Софийска вода спряха водата планово да сменят някакъв кран. Аз станах около 9:15. Измих си зъбите и забелязах, че пада налягането - Софийска вода леко подранили. Като стигнах до бойлера с почуда видях, че е мокро около него и капе. Та отидох до технополиса взех един от сходен модел, за да не се чудя как да го сложа. Източих стария, докато нямаше вода и без друго, заради плановия ремонт. До обяд беше приключена тая драма. Пуснаха водата през новия кран към 4 и така.

На същото излизане ходих и да си взема новия монитор. Щото угасна половината. Дел направо ги заменят с нови в тоя клас. Кеф, че взех 5 години гаранция. Сега е на близо 3 години и със стандартна от 2 години щях да гризна дръвце. (Дел също ги носят и отнасят. Ама нито аз нито продавачите знаехме. Та ми казаха са им го занеса и съответно новия монитор дел го занесоха в офиса им)

А пък тия люде в Горубляне са ми на път и на следващото излизане им метнах бойлера.

Не е въпрос в парите. Надявам се, да го рециклират наистина.

А това за алуминия е интересно. Аз го хвърлям в кофите за рециклиране. Може да сложа трета торба за алуминий и да им го нося. Щото не купувам пластмасови бутилки (тях ги горят и не се рециклират) и събирам кутийки доста.

А за всеки случай е различно. С пералнята и климатика постъпих както описвате. Дойдоха хората взеха старото, донесоха ново. Климатика си е играчка, да го инсталираш. Оставиха ми колосалните кашони да ги изхвърлямПубликацията е редактирана (03-10-21 16:14)

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: uri64   
Дата:   03-10-21 16:30

[smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: asahi   
Дата:   04-10-21 08:59

В климатика има доста алуминий, евентуално и мед.

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: CDman   
Дата:   04-10-21 10:23

Прост въпрос - има ли такова нещо като лазерен фотопринтер? Смислено ли е да си вземе човек цветен лазер, за да пуска и по някоя снимка веднъж на година?

Не е оправдано според мен.

Ако ми трябва принт на снимка/и ходя до една рекламна агенция наблизо. Цветен принт на картон А3 е 2.40 лв.

Подготвям на КорълДроу всички снимки, които искам на този формат и им го нося. Пускат ми го, а после си ги режа.

Цветовете понякога са малко по-различни, отколкото ми се иска, ама след 2-3 опита стават добре. [smilie24]

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: asahi   
Дата:   04-10-21 11:18

Знаеш ли какви са настройките за цвета на техния Корел? А на твоя знаеш ли? Ако само единият отговор е Не си се абонирал за цветови несъответствия.

Отговори на това съобщение
 Re: лазерни спомени?
Автор: abnorm   
Дата:   04-10-21 17:28

Здравейте!
Бих Ви посъветвал да погледнете единствения евтин модел на термосублимационен принтер 10х15 на:
https://odessoscolour.com/printer/
http://oktrade.eu/index.php?route=product/category&path=38
http://oktrade.eu/index.php?route=product/product&path=38&product_id=157

ShinkoSP-300 DigitalPhotoPrinter [99лв]
хартия DS-50KEY -
50 хартии 10х15 за 30лв
(себестойност на 1 снимка - 0.60лв)
(има и друг, по-скъп модел-199лв, но пак с размер 10х15)

Вече 12-то година го ползвам, натоварвам го средно с
3 кутии (=150 снимки) годишно, доволен съм!

В Технополис има и модели на други фирми, но съм правил сметки преди време - по-неизгодни, в смисъл по-скъпи във времето са.

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »