Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви
        
 Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 www.toiletpapermagazine.org
Автор: Ctudio5   
Дата:   25-09-21 20:56

https://www.toiletpapermagazine.org/


"Радикалният дизайн" на Маурицио Кателан - този луд гений.


https://www.lespressesdureel.com/EN/img/ouvrage/4991/toiletpaper-calendar-2017_F.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: Ctudio5   
Дата:   25-09-21 21:15


https://cdn.wallpaper.com/main/styles/fp_480x294/s3/2018/08/_63a1940_136_0.jpg
https://dsgn.news/wp-content/uploads/2017/02/toiletpapermagazine-003.jpg
https://www.toiletpapermagazine.org/uploads/716/cover-5cb091241adcd.jpg
https://i.pinimg.com/originals/ff/5c/ef/ff5cef6a9ce627d2688d835c4ac686a6.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: Raffito   
Дата:   25-09-21 21:17

МАУРИЦИО КАТЕЛАН ИЛИ ОНЗИ, КОЙТО СЕ СМЕЕ...


http://199224759.r.cdnsun.net/images/userUpload/page/0_23542900_1320405935s/489xauto/0_23542900_1320


Той лъже, краде, представя чужди творби като свои собствени, веднъж дори погребва жив човек. Маурицио Кателан е истински грешник, както го заклеймява неговият приятел и спътник в живота Масимилиано Джиони преди 10 години.

Кателан присъства в списъка с творци за 48-то биенале във Венеция. 6 години по-рано същият се проваля именно там. Опасявайки се от второ фиаско, Кателан предоставя изложбеното пространство, предопределено за неговото изкуство, на рекламна агенция, която излага там нов парфюм.

През 1999 г. той няма как да откаже участиe и се налага да представи творба. Показана е не особено известната „Мother" - ръце, сключени за молитва или просещи милост, които излизат изпод земята. Творбата съдържа почти всички онези аспекти, които ще рамкират изкуството на Кателан впоследствие. Изчезването. Религиозността. Изкушението на образа. Надмощието. Вдъхновението.
Роденият през 1960 г. в Падуа Кателан отрича всичко винаги. Класическо поведение за човека-грешник. Собствената вина не се признава. Никога. В Библията се казва, че онзи, който смята себе си за безгрешен, може да хвърли първия камък. Кателан не се колебае. Папата бива „уцелен" от метеорит. Восъчната фигура на Папа Йоан Павел II, легнала на една страна, блъсната от парче метеорит, е като бомба със закъснител.

„La Nona Ora" скандализира католическата църква, критиците не смеят да се усмихнат широко, както би им се искало. Когато скулптурата е изложена в Националната галерия във Варшава, политици, посетили изложбата, се опитват самоотвержено да остранят „метеорита", защипал папската мантия, и да изправят главата на Римокатолическата църква отново на крака.
Кателан се прицелва в онези теми, за които не се говори, в онези обекти и субекти, които по правило не бива да бъдат докосвани. Мерникът му е безпогрешен. Независимо дали става дума за Бог, Хитлер или Футбола.

Кателан е прикрит, умен, забавен. Той обича да дърпа дявола за опашката. Симпатичното нагажда към ужасяващото. Получава се странна и хипнотична микстура от страхове, обсесии, слабости, наказание, опрощение, вмъкнали се в процепите на общественото самосъзнание. Самоубийството на катеричка ("Bidibidobidiboo", 1996) достига връхната точка в разкаянието на диктатора - скулптура на Хитлер с размери на дете, коленичил, молещ за покаяние ("Him", 2001).
Кателан следва упорито правилото, че артистът трябва да прекрачва всички граници, винаги. Когато Йозеф Бойс копае дупки, в които засажда растения, Кателан копае гробове, в които сам той изчезва. Пластиките, които създава са асоциални. Настроени са враждебно към статуквото, авторитарните структури трябва да бъдат взривени отвътре.

Галеристът, като властова фигура, трябва да бъде осмян, подведен, изобличен, хванат в клопка. Това се случва с Масимо Де Карло - той е превърнат от Кателан в произведение на изкуството в собствената си галерия, прекарва цял един ден, залепен с пластове тиксо върху стената на своето работно място.

Емануел Перотин е принуден да носи розов костюм на фалос със заешки уши до края на изложбата на Кателан в неговата галерия („Errotin, le vrai lapin", 1995). Кателан е хитър - това не било провокация, а просто коментар върху личния живот на съответния галерист.
Кателан твърде често крие глава в пясъка. Той всъщност е ненадминат в бягането от задължения и укриването на твореца в себе си. Предимството, с което разполага, е тоталната липса на скрупули.

През 1989 г. изпраща медицински свидететлства на музейната дирекция, където се очакват негови работи за организиране на изложба. За друга изложба, за която Кателан отново не е подготвен, артистът поставя на вратата на ателието си табелка с надпис „Torno subito"/ „Връщам се веднага". Междувременно той отива в полицейското управление, съобщавайки за грабеж в ателието му, при който е изчезнала скулптура със заглавие „INVISIBLE". Написаната жалба е рамкирана и изпратена на чакащата го галерия.
Колкото по-радикално действа Кателан, толкова по-привлечени от него са куратори и критици. Те знаят, че трябва да са всячески подготвени, когато се зададе Маурицио Кателан. Когато Музеят за модерно изкуство във Франкфурт организира изложба на Кателан, последният праща на откриването бездомен музикант в ужасяващ костюм. Публиката го гледа със смесица от съчувствие и отвращение.

Няма милост за Кателан днес. Ретроспективата, която му посвещава Гугенхайм в Ню Йорк, обхващаща работата му от 80-те години до днес, е амбициозен стремеж за хващане на Кателан в собствения му капан. С най-добри чувства, разбира се. Той не се предава лесно. Последният опит за бягство се крие в уверението му, че се оттегля от света на изкуството. Кой, обаче, ще повярва на Кателан?


Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: Raffito   
Дата:   25-09-21 21:19


http://stand.bg/images/user_gallery/november2011/mc_hole_480_600.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: Ctudio5   
Дата:   25-09-21 21:21


https://www.toiletpapermagazine.org/uploads/507/cover-562de0aa728d7.jpg
Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: I7   
Дата:   27-09-21 16:37

Не знам дали съм единствен, но творчеството на тази личност не ми харесва !

Пошлостта, посредствеността, безсмислието и ужасният подбор на цветове ми действат дразнещо и отблъскващо.

Чувството на отвръщение се засилва у мен когато това "изкуство" се
постави в разкошна сграда (както на клипа тук:
www.toiletpapermagazine.org )

Неволно се опитвам да сравня таланта на хората които са направили вилата и таланта на "твореца" който я е "разкрасил". Твореца ми изглежда като малко дете в такива случаи.

Красотата не може да бъде заменена с пошлост и посредственост колкото и пари да струват и двете.


Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: Raffito   
Дата:   27-09-21 20:12

ШУТ, ГЕНИЙ, ХАЙМАНА – МАУРИЦИО КАТЕЛАН НА 60 ГОДИНИ...

https://static.wixstatic.com/media/a19b8f_d6c1cf90c86841df988173d5b4b6b32a~mv2.jpg/v1/fill/w_740,h_4...


Маурицио Кателан е роден в Падуа в семейство на чистачка и шофьор. В училище не му върви, но пък е пръв хулиган, първите му „пърформънси“ са в църквата, където рисува мустаци на статуите на светците. Той започва да се занимава с изкуство без никога да е получил формално образование и нарича себе си не художник, а „работник на изкуството“. Самият той казва, че отначало е работел, колкото да оцелее, но след това решил да прави обратното – да оцелява без да работи и така стига до изкуството и до много, огромна по обем работа. Но това е животът, за който мечтае.

Първата му самостоятелна изложба се провежда през 1989 година. Вратата на галерията е заключена, на нея виси табела „Ще се върна скоро“. Това е. Тази „изложба“ бележи целия път на Кателан от там нататък. Има един небезизвестен случай, когато той решава да представи чужди произведения за свои, като ги открадва от съседната галерия, но намесата на полицията предотвратява реализацията на тази идея.


Следващата инсталация на Кателан във Венеция е едно хале, пълно с гълъби. Само че – мъртви. Поредният скандал, като случката провокира написването на една чудесна сръбска книга „Градина във Венеция“ на Милета Проданович. На света почти няма голяма и важна тема, по която Маурицио да не е изрази своето (скандално) мнение. Папата, затиснат от метеорит – моля! На протестите на Полша по темата художникът отговаря – „Това не е антикатолическо произведение. Това е само напомняне, че всяка власт си има срок на годност. Като млякото.“[smilie10] [smilie11]


Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: mihalo   
Дата:   04-10-21 00:40

Я,[smilie11] Не знаех, благодаря Ctudio5 и Raffito!

Само шутът в дврореца има привилегията да казва истината.

банан с лепенка


Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: CDman   
Дата:   04-10-21 07:54

Първата му самостоятелна изложба се провежда през 1989 година. Вратата на галерията е заключена, на нея виси табела „Ще се върна скоро“. Това е. Тази „изложба“ бележи целия път на Кателан от там нататък.

[smilie18] [smilie18][smilie18][smilie18][smilie18]

Трай коньо за изложба. [smilie5] [smilie5] [smilie5] [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: mihalo   
Дата:   05-10-21 02:41

Цитат:

"Пенчо бре, учи!
....................

Пенчо бре, чети!
....................
...................."

Малък Пенчо
Автор: Петко Славейков

Редакция: Не, че помня цялото стихотворение.. Намекът с пълна сила се отнася и за мен [smilie5]Публикацията е редактирана (05-10-21 03:05)

Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: mihalo   
Дата:   08-10-21 03:49

Две неща правят "съвременното" изкуство значимо -

1. скандалното и..

2. генеалогията /демек коя известна личност притежава творби от сорта или от автора/.

Много пъти вече съм споменавал филма Who The #%$! Is Jackson Pollock? и един чудесен разказ от Андре Мороа, нооо като няма значение начи... няма значение [smilie5]

Може и трето да има... някой да помогне моля!


Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: asahi   
Дата:   08-10-21 10:36

Нетрадиционна сексуалност.

Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: mihalo   
Дата:   10-10-21 02:13

От остров Лесбос през Алън Тюринг до Фреди Меркюри и Елтън Джон.. около 10% от населението според изследванията... не е баш традиционно.

На банките с кръв за преливане трябва ли да пише "негър", "циганин", "педал", "лесбийка", "бял боклук"? "За вашата трансплантация е налично само едно сърце от хипофизно джудже, искате ли го или..."

Лозунгът тук е: " Спрете да мразите"! Ще се почувствате по-[smile]


Отговори на това съобщение
 Re: www.toiletpapermagazine.org
Автор: Yog   
Дата:   10-10-21 04:09

Абе 10% звучи преувеличено. Чел съм, че от порно сайтовете казват, че 5-6% от посетителите им са в гей секцията. Не знам колко е представително. Но имам роднина животновъд, който твърди, че около 5 процента от биковете налитат на мъжко. Горе-долу съвпада.
Но това не променя написаното от mihalo. Нали се сещате, че след като го има при животните, да го наричаме 'противоестествено' е някаква социална конструкция, а не природната даденост. Все едно да определяме като противоестествени зелените очи, защото са много редки...Публикацията е редактирана (10-10-21 04:12)

Отговори на това съобщение
 първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »