Автор: aroot
Дата: 08-03-21 10:57
Здравейте.
В почивните дни бях на село и използвах възможността да се разходя за да си набележа места за заснемане, когато се раззелени природата.
И тогава осъзнах, че въобще не съм подготвен за метео условията, като дрехи и обувки, макар че вървях по утъпкани пътеки. Излизайки от къщата уж беше толпо и приятно и макар да си носих яке и жилетка много скоро се изпотих, после времето рязко се заоблачи, и потта ми замръза.. Отделно, си прецаках маратонките, а и в последствие от там доста понастинах (нали са проветриви обувки), като захладя. Пишейки сега тия редове си подсмърчам доволно.
Бихте ли споделили, по-знаещите, как се обличате за планина в тези преходните сезони? За чист сняг, пек и дъжд ми се струва че е ясно, то се вижда.
Прегледах интернета и има доста информация, но ми се струва, че тя е по-скоро за планинари, а мен ме интересува, от гледна точка на фотографията. Най-малкото, аз си представям, че съм помъкнал една раница техника, статив и т.н., тръгнал съм с кола и прехода пеш няма да ми отнеме повече от 1 ч. Съответно, най -много си нося едно шише вода, ще съм бил хапнал. Може и да имам някаква вафла, която да изям без угризения, след като съм щракнал прекрасният пейзаж. Мисля, че прехода до Белинташ, е много добър пример за това.
С какви дрехи да съм, избор на обувки, блузи а и защо не бельо и чорапи. Искам да направя разумен и обоснован избор, нито много скъпо, нито много евтино. Естествено, ако темата е разисквана преди, извинете ме, ще се радвам на един линк, за да се образовам
Пак повтарям, че визирам съвсем леки преходи, без нищо екстремно, като нощувки, километри качване, слизане и т.н.
Има един термин за шосейните джипове - паркетни лъвове, та и аз така, оборудване за паркетен планинар си търся.
Следващият месец планирам изкачване до Орлово око - Ягодинската пещера, и поне на теория ще го мина пеш, а не с джипове, и искам да съм що-годе добре оборудван. Мисля да тръгна към обяд, за да мога към късният следобед да съм горе и да имам добра светлина.
|
|