Автор: nyamago
Дата: 19-05-20 02:48
> Няма как от вече омазан кадър да извадиш добро качество.
Разбира се, че може (виж по-долу). 'Добро' може би не (не винаги), но сравнително (аз писах 'по-добро' - спрямо една ниска стартова база 'по-малко лошо' си е = добро )
> Първо в оригинала липсва Детайл заради агресивното шумоподтискане,
> заменен със Шарп който да имитира уж детайл. Добавянето на още Шарп с
> нищо не подобрява ситуацията.
Наистина ли фотографското качество е главно и само детайл? ?
А контраста - глобален, локален и микро - не го броим? И динамиката, като функция на контраста и като обективно измервана величина при сравнения?..
Ами цветовете - какви огромни разлики са възможни при тях, но вгледани с лупа в 'детайла' сме слепи за цвят (и двамата черни музиканти са зрящи, между другото ; )
Стига с тоя детайл и параноичния страх от Шарп (в случая не съм шарпил мострата, нещо друго съм правил, но не е важно). Комплексните критерии за качество, обективни и субективни са доста повече и в комбинацията им понякога детайлът може да се окаже и по-маловажен.
= = = =
Мисълта ми беше - и преди съм го писал, че не е нужно такива корекции да се правят в пост-процес, той е за 'артЪ', не за реалистични снимки. В камерата без друго се правят обработки в момента на снимката - не може ли да са 'като хората'?
Нокия, между другото, блестеше с динамика и цветове не по-малко, отколкото с детайл. Защото те бяха пионери в изчислителната ('компутационна') фотография, играейки с излишно многото пиксели за по-добър образ в смислено малко пиксели. И в тия алгоритми имаха по-добри критерии за контраст, динамика, цвят - не само за детайл.
А всъщност, честно казано - ти и другите фенове на 'оная' Нокия я идеализирате. Тя къртеше и беше ненадмината - за времето си. Днес, след като другите са наваксали нейните 5 обиколки преднина (поради спирането ѝ), тя вече не е нищо особено. Вече не впечатляват така и старите кадри, които ни шашкаха, и новите, които показваш. НИЩО особено - телефонни снимки
|
|