Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна
 Що е пиктурализъм и има ли почва той у нас?
Автор: bogdanov   
Дата:   03-10-20 22:15

В началото на XIX век съществува течение наречено пиктурализъм.По това време съществуват доста ентусиасти, които се придържат към догмата,че фотографията трябва да бъде съвършенна репродуккция. Видни представители на това течение са Констант Пуйо и Роберт Деманше.Още в началото на сюрраелизма се слага край на това антимодернистко и банално движение. Братята Люмиер измислят аутохома, Йожен Атже и Ман Рей правят безкамерна фотография... пиктурализма остава приоритет за аматьорите. Не ми е ясно защо толкова години след този развой на нещата единствено у нас се чувстваме узрели да потдръжаме упорито тази упадъчна и банална визия... Не ви ли писна от заучени пози и меки работи? От стандартно тониране и липса на позиции! Естетиката на ковьорчетата и претенцията на недоучили хора... Отдавна фотографията победи реалността и не служи за огледало на природата. Всеки от нас може да снима собственото си въображение! Това дава една особена свобода ... отговорна... На световната сцена този въпрос го няма.За нас обаче е нужна тема, защото наистина вие си потдържате поради незнание високи стандарти за нискокачествени фотографии! Познавам много любопитни съфорумци в чиито патрондаж съществуват халосни въпроси. Пиша тази тема за да си отговоря дали още има смисъл!
 Re: Що е пиктурализъм и има ли почва той у нас?
Автор: hotsnail   
Дата:   03-10-20 23:02

Ммм ако под нас имаш предвид жителите на планетата ок. Ако е поредна нихилистична тема, колко сме тъпи българите....ми не. В крайна сметка Българите и в частност Българските фотографи било професионалисти или любители се водим по световните тенденции. Дори аз харесвам Българските фотографи, защото голяма част от тях са космополити. Следват тенденции от Русия, САЩ, Европа пречупват ги, претворяват и развиват.

Вашите изображения са интересни в този смисъл също.

Аз бих спорил, че това което публикувате, не е фотография и няма общо с фотографията. А вероятно Вие няма да се съгласите. Това може би е хубаво....
Дата:   03-10-20 23:29

hotsnail, ето едно красиво „бум“ без последствия. Бих искал да ви повярвам. Изреченията звучат окуражаващо, дори желанието за спор с мен до известна степен ме ласкае, но истината не се изчислява чрез субективните ни намерения. Наистина ситуацията е нихилистична и ретроградна, деструктивна и до болка повтаряща се! Необходима е революция на информираността. Ъпгрейд на естетическите нагласи. Промяна на приоритетите, на принципите! Разбира се, че има космополити. Те винаги ще теглят в правилната посока. Проблема е в каруцата която теглят и непосилният товар, който дърпа в обратна посока!

Публикацията е редактирана (03-10-20 23:30)
Автор: X_C   
Дата:   04-10-20 00:38

Ми, не няма, и ало бачо владееещият 7 езика - устно и писмено, ПиктОрализъм, бай[smilie18] [smilie18] [smilie18] но, даееее@ба и отворкото[smilie18]

Автор: Konstantinov   
Дата:   04-10-20 02:34

По темата ,точно сега гледах по бнт1 предаване за австралийски фотографи Bill Henson и Rosemary Laing,австралийците страдат, че културата им не била на оценявана, ама нещата се били оправяли.

Публикацията е редактирана (04-10-20 02:35)
Дата:   04-10-20 08:49

X_C, прав сте. Хубаво е понякога да се изключват редакторите за правопис и човек да разчита само на собственото си знание. За жалост, нямам право да редактирам заглавие и първи коментар. Пиктурализъм да се чете пиктОрализъм! Възможно объркването да е станало от изобилието сайтове, показващи този тип снимки използващи именно погрешно изписаната дума "Picturalism". Иначе благодаря много за поправката... Е, ако можеше и да не ме псувате още по-добре, ама хайде! Така, сега по темата, имате ли мнение или вие сте само един принципен филолог, който просто си минава с червеният химикал, за да поправи правописа и наслага запетайките? Вижте какво богатство сте пропуснал като се фиксирахте само върху една дума: Написал съм потдържаме, а трябваше да напиша поддържаме, съвършена се пише с едно Н, сюрреализма - не сюрраелизма, Братята Люмиер са измислили аутохром, не аутохом и колко още запетайки, пълни и не пълни членове съм пропуснал... кеф да ви стане [smilie7]

Публикацията е редактирана (04-10-20 09:40)
Автор: uri64   
Дата:   04-10-20 12:00

Ами прав е (естествено без попържането). Каквато и да е тезата, губи от тежестта си когато е написана неграмотно.
Дата:   04-10-20 12:14

Мда, определено си забавен. По гръб не мое да паднеш, та ко ся за Пикторализма?
Аз така и не разбрах, критик ли си (бая се учи за това, много книги и галерии тряя се посетят тоже), фатаграф ли си, артист ли си? Винаги си невъзможно компетентен.
Изкуствовед[smilie8]
Автор: qanaG   
Дата:   04-10-20 13:03

втор: X_C
Дата: 04-10-20 00:38

Ми, не няма, и ало бачо владееещият 7 езика - устно и писмено, ПиктОрализъм, бай[smilie18] [smilie18] [smilie18] но, даееее@ба и отворкото[smilie18]
___________________[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   04-10-20 13:14

Пуснах темата вчера, спонтанно, с леко притеснение как точно ще се приеме. Но си казах- какво толкова може да се случи и кого ще обидя с това мнение? Става въпрос за фотография, нещо от което всички тук се интересуваме. Полезно ще бъде да се разяснят историческите етапи . Един ще каже едно, друг- друго...Наистина не редактирах написаното, и вероятно съм допуснал правописни грешки в поста си. За мен, претенцията на тема правопис в интернет пространството е изключително куха и нелогична. Незнам колко грамотно би било да завърша изречението си с една или три виолетови емотиконки [smilie18][smilie18] [smilie18] . Фактът, че все още неможем да насочим възприятията си в посока, адекватна на времето в което живеем, връща постигнатото назад към лесното. Незнанието води до повторение. Та нали, ако всички разберем кога е било модерно да се снима по един или друг начин, какви са били причините това да се прави, ще ни бъде по-лесно да обосновем решението, което сме взели. Защото през седмица виждам тема с :как се прави такава снимка, или как е постигнат този ефект... Повечето автори тук формират естетиката си от онова, което "върви" тук и започваме да се въртим в омагьосан кръг. Темата не ще бъде интересна за туристи с раничка и апаратче, в чието огледалце се отразява величествената природа на Пирин планина (примерно). Наясно съм с практическото многообразие на фотографията. Но тук исках по-скоро да си поговорим за художествената й същност през етапите на нейното развитие до днес. Сигурен съм, че грамотни хора като вас има какво да кажат и покажат!
Автор: JimmyStoikov   
Дата:   04-10-20 13:22

bogdanov, ти кой от двата основни вида пикторализъм имаш предвид, към първата вълна в началото или втората в последните години?

Аз не съм съгласен, че пиктОрализъм е правилното име на български. Дори и на латински, не разбирам защо се изписва така Picturalism? Освен ако Pic/turalism или по точно turalism е съкращение на "naturalism/натурализъм"?! Тогава защо просто не се използва Pictorialism или още по опростени думи на гръцки? А може и просто целta на тази дума е предаване на оригиналност, както и самото течение което си е естествен път във фотографията.

пп В нашия град влиза система за автобусния транспорт, електроните билети сега са доста модерни. Дори един контрольор ми се обиди, като ми каза, че вече не е контрольор, а инспектор.
Дата:   04-10-20 13:25

Абе, пич ти кой набор си?[smilie8] Кви са тия комсомолски изкуствоведски напъни? Ако направим една ретроспектива на форума на ФФ, темите ти се повтарят с няква периодичност и все едно и също дъвчеш. Ми, много е скучно.
Дата:   04-10-20 13:27

qanaG, без да искам те блокирах и сега незнам как да те разблокирам, а бях убеден, че има какво да ни кажеш и от свое име. Извинявай qanaG. Ако някой знае как мога да разблокирам да пише на лични

Публикацията е редактирана (04-10-20 13:40)
Автор: uri64   
Дата:   04-10-20 13:32

Имате претенцията да сте грамотен в областта на изкуствата. Чрез темите си призовавате и другите да си изградят такава грамотност. И в същото време обяснявате как грамотността при писането на текст е ненужна. Това е меко казано смешно.
Беше достатъчно да кажете само нещо от сорта на “да писах го снощи, допуснал съм грешки, съжалявам” и темата да си продължи. А вместо това се опитвате да си изчистите подметката от настъпеното кучешко аки, като го размазвате по паважа. Резултатът е нещо по-неприятно за гледане.

Автор: SameButDifferent   
Дата:   04-10-20 13:52

Аз не съм съгласен, че пиктОрализъм е правилното име на български. Дори и на латински, не разбирам защо се изписва така Picturalism?

Аз си направих труда да проверя каква е етимологията на думата pictorialism: "The name itself derived from the thought of Henry Peach Robinson, British author of Pictorial Effect in Photography (1869)."

https://www.britannica.com/technology/Pictorialism

Дата:   04-10-20 14:02

Абе, все многознайковци, кой от кого по-голям[smilie10] [smilie10] [smilie10]
Дата:   04-10-20 14:11

uri64, това и написах, може да го прочетете по-горе. Старая се след забележката да не допускам грешки!

X_C, такива са ми интересите, понякога ме вдъхновяват книги, друг път картини, фотографии... Чувствайте се свободен да не участвате в теми които са ви скучни.

JimmyStoikov, Според мен втората вълна е дори по-бедна на въздействия от първата. Въпреки технологичните възможности. Това лично за мен е най-бързо втръсващата визия. В последно време се превръща в модел, който вдъхновява предимно начинаещите а се практикува често от средно напреднали. Вероятно заради лесното изпълнение и лекото възприемане. (смятам така, поне за сега) С уважение!
Дата:   04-10-20 14:12

SameButDifferent, опасявах се, че може и да бъркам. Така вече мога да се съглася и на български е лесен превода! Сега могат да успокоят страстите как се изписва [smile]
Автор: nyamago   
Дата:   04-10-20 14:21

А по темата: аз пък игнорирах правописа и погледнах какво иска да каже Богданов. Не става веднага много ясно, но определени епитети дават идея за позицията му:

Пикториализмът е едно "антимодернистко и банално движение", поднасящо "упадъчна и банална визия" и сравнимо с "естетиката на ковьорчетата".

Това според Богданов, с когото в случая не мога да се съглася. Първо, защото по времето на възникването и възхода си това Е 'модернизъм' на своето време. Нека не забравяме, че в езиците, откъдето идва, думата 'модерен' не значи 'по модата', а просто... съвременен. За тяхното време това е съвременното във фотографията, едни от първите опити тя да се отдели от регистрирането на действителността и да стане изкуство.

Второ, защото с времето и появата на нови течения и така таченият модернизъм (и той е вече на пенсионна възраст) става 'банален' и 'ретрограден' - за други хора, търсещи нещо различно. Иронията е в цикличността на много от тези тенденции - която довежда и до нео-пикториализъм наред с другите претенденти за новаторско изместване на модернизма...

Всичко тече, всичко се изменя - някои неща се повтарят, но не съвсем... Да оставим "..измите" на "...ведите" и да гледаме какво е казано, как е казано и как въздейства, а?
[shtrak]

Публикацията е редактирана (04-10-20 18:00)
Дата:   04-10-20 15:15

nyamago, Това наистина е доста интересна материя. Определено визията на пикторализма е достъпна визия. Дори и неопитно око(най-вече) може да я припознае за изкуство. Факта, че е заляла пространството с присъствие говори наистина за втора вълна. Интересното за мен е, че съществуват доста по-стойностни етапи в развитието на фотографията, а ние преповтаряме именно този! Говоря точно от позицията на човек който няма друго обяснение освен, че се търси на хляба мекото! Бързият резултат дори с цената на евтино излъчване. Виж, че това се превърна в модел. Пайнер гледки пълнят почти всяко пространство. А отношенията? На какъв се правя аз, че ме интересуват неща, които него не го интересуват, пък и букви си позволявам да бъркам...? Знаеш, че ценя твоето мнение, най-вече заради възможността ти да анализираш изключвайки емоциите си. Аз избухвам понякога, но и полагам усилия да не стане съвсем грозно(не винаги се получава)! Благодаря ти за позицията. Явно гледаме различни нео пикторалисти! [beer]

Публикацията е редактирана (04-10-20 15:16)
Автор: nyamago   
Дата:   04-10-20 15:29

Чудно ми е, че се чудиш: отдавна знаем как във всяко направление има малцинство от майстори и ценностни творци, от една страна - и мнозинство от подражатели и "искам и аз" мераклии. Не можем заради напъните на последните да отричаме цялото направление?

В жаргона на тоя форум си имаме хубав (леко подигравателен) термин за всички "..изми" и особено за неубедителните напъни на техни съзнателни или несъзнателни последователи:

Казваме му артЪ [smilie6]

Не го приравнявай на пикториализъм, щото не е. Пусни тема за артЪ.
[beer]
Дата:   04-10-20 16:22

bogdanov, да речем, че съм съгласен с теб. Не мога да дам мнение за нещо което научавам сега и трудно разбирам, ако изобщо разбирам.
Затова ще те помоля да покажеш по един пример в три различни жанра от "пикториялизъм" и по един от същия жанр за такива които според теб не са пикториялизъм? Разбира се, от съвремието което определяме продължение на втората вълна. Казвам продължение защото, втората вълна се появява преди навлизане на дигиталните и останалите които смяташ за лесни и банални инструменти.

Предпочитам визуалното пред дълги и тежки за смилане текстове, за да си направя изводи. [smile]

Публикацията е редактирана (04-10-20 16:25)
Автор: SameButDifferent   
Дата:   04-10-20 16:56

Съжалявам, че пак се включвам, но понеже терминът пое по свой собствен път, да уточня, че на български съм го виждала само като пикторализъм. В предишния ми пост исках да покажа защо се пише с "о", а не с "у". Иначе и на мен ми звучеше логично да идва от picture, но явно идва от pictorial.

По самата тема нямам коментар. [smilie25]

Дата:   04-10-20 16:56

Попаднах на това по случайност и онемях[smilie10] [smilie8]

https://www.cjoint.com/doc/20_10/JJen2hSWdbO_Screenshot-2020-10-04-at-14.35.22.jpg

Много, много интересно е станало във ФФ от 2004 година насам[smilie5]

Богданов, ти къде си учил изкуствознание? Или вероятно е История на изкуството?[smilie8]

Дата:   04-10-20 17:38

SameButDifferent написал съм защо не съм съгласен и логиката която следвам! Съмнението ми тръгна от това, че ми показа различни по смисъл преводи от български на гръцки и английски. Думата е объркана на много места в интернет, а всъщност правилната е точно тази която предположих, най-смислена и лесна.

Сега установих друго![smilie18]След като я намерехме правилна на английски, бъркаме с превода на български [smilie18]
Тоест на английски е правилната и трябва по тази да се водим, твърди се, че от там е тръгнало течението.

Pictorialism а на български правилния превод, поне така смятам е Пиктореализъм а не както го привежда google ПикторИАлизъм или ПикторИЯлизъм както ни подведе nyamago [smilie18]

пп. Всъщност имам някакви съмнения, понеже се запознахме с предисторията и значението на тази дума. Дали пък правилния и буквален превод, няма да промени смисъла на думата Снимка към реализъм?

Публикацията е редактирана (04-10-20 18:15)
 първа  назад  1  2  3  4  5     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.