Автор: stoyanvakarelov
Дата: 06-11-18 14:24
Здравейте, съфорумци!
От едно известно време ми се върти в главата едно чудене, за което не мога да намеря единодушно мнение и реших да се допитам до вас, като хора с много повече опит от мен. Та, следното:
Снимам доста често обекти, които са далеч, заради което често се налага да кропвам снимките. При кропа резолюцията ми пада, компресията е по-голяма, но дефокусът е по-малък, заради това, че обектът е далече. Апаратът ми и добра светлина позволяват да се кропне до 2:1 , при което все пак остава приемлив файл за онлайн ползване.
За да се знае с какво снимам - 400 мм f5.6. Като кропна сигурно става 1500 мм f 16(в кръга на шегата).
Как виждам аз евентуален ъпгрейд - или по-дълъг обектив - 600мм, при който ще се кропва по-малко, или по-светъл такъв - 300мм ф2.8, за да може да има дълбочина дори и да се кропне, а и повече светлина винаги е от полза.
Това, в което се колебая - дали всъщност 600мм на 6.3 ще ми дадат повече детайли, заради по-малкото кропене или 300 мм на 2.8 ще позволи запазване на детайлите, дори и след кропене и намаляване на резолюцията. Или пък да запазя сегашния обектив, но да купя Д800, заради по-голямата резолюция и пак да търся резултати с кропене.
Та най-общо въпросът ми е - кое би дало по-добри резултати за обекти на далеч:
1. 600 мм ф6.3
2. 300 мм ф2.8
3. Д800 с 36 МП
Бюджетът и за трите е до 2000 лв, като колкото по-малко, толкова по-добре.
Благодаря предварително за помощта и хубава седмица!
|
|