Автор: petervassilev
Дата: 29-01-19 22:57
@ hotsnail: “...Не мисля, че проблема е дифракция на бленда ф/4 или ф/5.6”.
И аз не мисля, че е това. Интерференчен ефект от ръба на блендата има при всяка степен на блендата – от минимална до максимална. Ако приемем, че полезният сигнал е пропорционален на площта на отвора, а смущението – на ръба на блендата, относителният ефект на това “смущение” спрямо “полезния сигнал” е обратно пропорционален на радиуса на отвора: (дължина на ръба) / (площ на отвора) = 2пR / пR2 = 2/R, т.е. дифракцията (като дефект в изображението) най-грубо е обратно пропорционална на степента на затваряне на блендата.
При затваряне на блендата се добавя и интерференчният ефект от зоните на застъпване на ламелите и други дефекти на ламелите и конструкцията им, а при максимално затворена бленда ефектът е най-силен, особено по краищата на по-голям сензор, т.е. при по-голям ъгъл спрямо нормалата. (Сензорът със своите “микролещи” и дори неизбежните прашинки върху неговата повърхност, особено в конфигурация със затворената бленда, също “добавя” дифракция на светлината.).
Не познавам този 50 мм обектив, но най-вероятно просто е конструиран така, че да е максимално остър на по-отворена бленда (напр. 2.8-4), подобно на старите нормални светлосилни обективи, които са макс. остри около 4-5.6. При затваряне на блендата относителният ефект на дифракцията естествено расте (обратно пропорционално на радиуса на отвора), но започва да доминира едва при доста затворена бленда. В междинния диапазон липсата на острота най-вероятно се дължи предимно на самата конструкция на обектива, т.е. на самия “полезен сигнал”.
И при тези обективи няма абсолютно щастие и универсално решение – според нуждите, трябва да избираме между светлосилни обективи с максимална острота например при f4 и съответно малък DOF или светлослаби обективи с макс. острота чак около f8, но с добра дълбочина на фокуса. Изглежда че днес първият (светлосилният) вариант се търси най-много и то не само при нормалните обективи.
Публикацията е редактирана (29-01-19 23:01)
|
|