Автор: IShoot4Fun
Дата: 12-06-18 17:24
omainika написа:
> Колеги,имам тяло Nikon D5600 + Nikkor 18-55mm
> f/3.5-5.6G VR.Бихте ли ми дали съвет
> какъв обектив ще пасне най-добре
> на Никона за портрети?Благодаря
> предварително.
По-важно е какъв ще ти пасне на теб. Примерно може да си вземеш 35, 50 или 85. С 35 милиметровия може да снимаш на закрито, удобен е също така за снимки в цял ръст, тъй като не се налага да се отстъпва прекалено назад. За снимки на портрети на глава - по скоро не. С 50 милиметровия трябва да отстъпиш по-назад, при което задният фон ще се компресира повече и ще имаш по-добро сепариране на главния обект от задния фон. Можеш да направиш следното: Да снимаш с китовия на 35мм, след това запазвайки същото кадриране на обекта (при което трябва да отстъпиш по-назад) да снимаш на 50 мм. Няма как да имаш дефокуса, който би се получил с портретен обектив, но поне ще видиш как се променя перспективата и съответно да прецениш кой вариант е по-добрия за теб. Аз направих същото упражнение с китовия (с 18-140), но аз се колебаех между 50мм и 85мм (с кропка съм). Определено 85мм ми допадна повече и си взех Nikkor 85mm F/1.8G (ползвам го само за снимане на открито). Ако ще снимаш горната част на тялото или главата, бих препоръчал 85мм. С уговорката, че 85мм на кроп ще ти дойде дълъг, ако снимаш на закрито.
85мм на кроп са 130мм еквивалент на фул фрейм, което е класическо фокусно разстояние за портрети.
Така, че ако ще снимаш на открито - 85мм.
Това си е изцяло лично мнение. В галериите можеш да видиш страхотни портрети снимани на различни милиметри.
Така, че най-важното е на теб какво ще ти пасне.
|
|