Автор: marves
Дата: 24-03-18 12:51
14/2.8 e 21mm (приравнен към ФФ) обектив
16/1.4 e 24mm (приравнен към ФФ) обектив
Като цифри близки, но всъщност визията им е доста различна.
24мм е много стандартна дължина и за много хора е "скучна", защото я виждаме ежедневно на телефоните си или на китовите си обективи при компактните фотоапарати.
От друга страна бленда f/1.4 при този обектив ще ти позволи изолиране на близък обект от задния фон за "арт" резултати, примерно човек от кръста нагоре, запълващ кадъра.
21мм е интересна "широкоъгълна" визия за снимане на пейзажи с водещи линии без екстремни геометрични изкривявания.
Според мен това са разликите, които трябва да вземеш предвид при евентуален избор между двата обектива. Като бързина на фокус, рязкост, аберации и т.н. технически спецификации не е много важно да се съпоставят, защото съм убеден, че нито един от двата обектива няма да те разочарова в това направление. Щракал съм и с двата по някой тестови кадър и са страхотни.
Помисли и върху вариант Samyang 12/2, втора ръка е над два пъти по-евтин от 14/2.8, малко по-слаб е като оптика, но за пейзажчета достатъчен. Ръчния фокус не е притеснителен, веднъж само проверяваш в ъглите на кадъра на коя стойност на скалата е най-рязък и снимаш само на нея като фиксиран фокус.
|
|