Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За авторските права и за правилата на сайта
Автор: J0R0   
Дата:   07-10-17 11:27

От правилата на сайта:
6. На сайта не могат да бъдат публикувани снимки на които друг притежава авторските права.
8. На сайта не могат да бъдат публикувани материали, противоречащи на българското законодателство, на интернет етиката... нарушаващи правата и законните интереси на трети лица.
9. На сайта не могат да бъдат публикувани материали с рекламно съдържание без позволението на администраторите на Фото Форум.

Обаче това не пречи на администраторита на сайта да рекламират комерсиално събитие с чужди снимки :)
Поне да ме бяхте попитали, а? [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Или тия правила важат за тук, а не важат за фейсбук страницата на Фото Форум?
Айде, трийте бързо, че някой може да види :)

http://fotozona.bg/tmp/ff1.jpg

http://fotozona.bg/tmp/ff2.jpg

http://fotozona.bg/tmp/ff3.jpg

Re: За авторските права и за правилата на сайта
Автор: ZENON   
Дата:   07-10-17 11:52

Ако кадрите са твои, и са ги гепили в техен интерес, направо да ти кихнат едни пари и по живо, по здраво.
Въпреки, че и тук явно е като навсякъде из територията...
Автор: Nik1   
Дата:   07-10-17 12:10

J0R0 написа:

> От правилата на сайта:
> 6. .
> 8. .
> 9. .
>
> Обаче това не пречи на
> администраторита на сайта да
> рекламират комерсиално събитие с
> чужди снимки :)
> Поне да ме бяхте попитали, а? [smilie18]
> [smilie18] [smilie18]
> Или тия правила важат за тук, а не
> важат за фейсбук страницата на
> Фото Форум?
> Айде, трийте бързо, че някой може
> да види .

`Щото ти ги спазваше...
И сега не ги спазваш...
`Що не писа на админите, ами пускаш тема...
Дата:   07-10-17 12:29

Nik1, трябва да си много близък с админите, за да имаш такава информация дали съм им писал или не съм. Това е информация от първо лице.
Може ли да дадеш пример, кога съм ползвал нечия снимка с комерсиална цел, без да попитам и за взема съгласието на автора. Иначе увисват твърденията ти.
Дата:   07-10-17 12:44

J0R0 написа:

> Nik1, трябва да си много близък с
> админите, за да имаш такава
> информация дали съм им писал или
> не съм. Това е информация от първо
> лице.
> Може ли да дадеш пример, кога съм
> ползвал нечия снимка с
> комерсиална цел, без да попитам и
> за взема съгласието на автора.
> Иначе увисват твърденията ти.

Жоро ти се оплакваш от неспазване на правилата
Ти самият си ги нарушавал

Не е важно точно кои - въпрос на морал е

Темата е между теб и админите - разбра ли ме?

Или търсиш обществена подкрепа?

Дата:   07-10-17 13:57

Ник1, виждам че си решил да адвокатстваш. Няма лошо, поупражнявай се.
Кои точно правила съм нарушавал?
Всичко е въпрос на морал, но нещата имат някакви степени.
Едно е да нарушиш правилник. Друго е да нарушиш закон.
В случая Закона за авторските права.
Полезно за упражнението ти ще е да правиш тия разлики.
Иначе по твоята логика паркиралият неправилно и крадецът са еднакво неморални и в еднаква степен престъпници.
Малко са ти аргументите, защо биете негрите.
Постарай се повече.

ПП. И темата не между мен и админите.
Мисля че дискусия относно авторските права и регламентите за употреба на снимки, мястото и е точно във фотографски форум.
Нали на тая тема миналата година беше посвтена цяла лектория, именно на Фото Форум фест.
Явно темата е важна и интересна.

Публикацията е редактирана (07-10-17 14:14)
Автор: MikeDimit   
Дата:   07-10-17 14:21

Автора на темата и за лични цели е питал "може ли.." !
Ай тия рога български! Се с тях напред в пустото!
Автор: nyamago   
Дата:   07-10-17 14:41

Некрасиви дискусии се случват тук [smilie2] - но очевидно отразяват националния ни светоглед и култура [smilie8]
Автор: chill   
Дата:   07-10-17 15:09

J0R0 написа:

> От правилата на сайта:
> ...
> Или тия правила важат за тук, а не
> важат за фейсбук страницата на
> Фото Форум?

Много ясно, че не важат за фейсбук. Фейсбук си има собствени правила.
Автор: temelko   
Дата:   07-10-17 15:21

Буахаха Доживяхме Величков да се оплаква от админи и неспазване на правила ... шъ Омра [smilie5]
Дата:   07-10-17 15:35

J0R0 написа:

> Ник1, виждам че си решил да
> адвокатстваш. .

[smile] [smile][smile]

> Всичко е въпрос на морал, но нещата
> имат някакви степени.
>.

Или е морално или не!
Тука няма степени

> Иначе по твоята логика
> паркиралият неправилно и крадецът
> са еднакво неморални и в еднаква
> степен престъпници.
> .

Да - еднакво неморално е
Да - подлежи на различни наказания
>

> ПП. И темата не между мен и
> админите.
> Мисля че дискусия относно
> авторските права и регламентите
> за употреба на снимки,.

Дискусия по този въпрос - винаги
Темата обаче е между теб и админите - ТИ се оплакваш за нарушение на ТВОИТЕ авторски права[smile] [smile]

Автор: iliyanb   
Дата:   07-10-17 16:10

Да използвам темата и да попитам тези лимитираните албуми годишните как ще се продават? От името на авторите, които ще си ги продават лично като файн арт, или от някаква фирма? И ще трябват ли разрешения от фотографираните, чиито изображения ще се включат в албумите? Питам, в случай че ми поискат от администрацията някоя снимка с човек на нея, не че е много силно вероятно, но да съм подготвен. Смятам, че и за други ще е интересен казусът.[beer]

Публикацията е редактирана (07-10-17 16:12)
Автор: SaS   
Дата:   07-10-17 16:43

Здравей Жоро,

нямам идея какво се опитваш да постигнеш. Дано то те удовлетвори.
Относно описания от теб случай, проверих лично фактите и ще ти ги опиша тук, защото не си се обърнал към нас по някакъв друг начин.

Агенция Черга, с която работиш понякога, ще участва на Фото Форум Фест 2017 с лекция. Една от новите ни колежки (Марина се казва) има задача да публикува в социалните медии. Най-вероятно без да съобрази, че снимките в каналите на Черга са снимки на други фотографи е качила, както твърдиш, твои снимки. За което не е попитала Невена. Това е лоша практика, и разбира се, че не е правилно и ще й обърнем сериозно внимание за източниците на снимки. Моя справка установи, обаче, че в каналите на "Черга" също не е означено, че снимките са твои, а не просто общи от представянето на агенцията.
За справка ето тази снимка https://www.facebook.com/cherga.net/photos/rpp.201083413009/10153463728338010/?type=3&theater

Публикацията ще бъде изтрита незабавно.

Ако смяташ, че си претърпял материални или други щети знаеш как да си потърсиш правата. Приятен ден.
Автор: bg2014   
Дата:   07-10-17 18:45

Не мога да повярвам, че тази тема я има.
Не вярвам, че този колега (авторът на темата) реагира по този начин.
Не вярвам, че един фотограф ще упрекне своя форум, че рекламира професионално събитие с негови снимки. Жалко!
Въпреки, че авторът на снимките има всякакви права не вярвам на прочетеното. Къде отиваме, колеги?
Лично аз мисля, че админите не трябва да трият тази тема.
Както се казва...да се вижда и всеки да си прави изводите.
Нищо лично и към двете страни...
Автор: мара   
Дата:   07-10-17 22:30

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] ся...ако кажа, че съм потресена - ще излъжа...[smilie5]

развеселена съм :)
за мойто лично мнение...ми аз отдавна съм казала - нямам нищо против кой как иска да зима мои снимки, ако не са за комерсиални цели.
тук май не е такъв случая.
помня обаче как направиха на маймуна един автор на некво пано в огромни размери, сглобено от миниатюрни малки снимчици. бяха събирани откъде ли не...и един или няколко тукашни автори бяха скокнали, все едно са им заврели бормашина в задника...
е па смешно беше...
и ся е смешно.
смешно е и от жорова страна, и от сашова...а па девойките, дето бачкат с такова старание са най-смешни...така де, една от тех ми изтри "кратката тема"...щото не била фотографска... [smilie18]
[smilie18]
[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]
Автор: e-mil   
Дата:   07-10-17 23:20

Автор: мара
Дата: 07-10-17 22:30
"... нямам нищо против кой как иска да зима мои снимки, ако не са за комерсиални цели...
помня обаче как направиха на маймуна един автор на некво пано в огромни размери, сглобено от миниатюрни малки снимчици. бяха събирани откъде ли не...и един или няколко тукашни автори бяха скокнали, все едно са им заврели бормашина в задника...

Сериозно си противоречиш. Ами то паното беше именно комерсиална цел бе, Маро! Щото авторът беше професор от Академията и беше взел бая пари за него.
И откраднатите кадри не бяха разпечатани миниатюрни, а нещо от сорта 13х18 - достатъчно големи за да се разпознаят дори на снимка във Фейсбук. Което всъщност няма значение - кражбата си е кражба.

Значи не искаш да ти крадат творбите за комерсиални цели, но когато крадат чужди творби се присмиваш, че авторите протестират. [smilie23]
Автор: sherbit   
Дата:   07-10-17 23:21

Бе едно подмазване към Жоро, сега може да си го обиждаме предполагам. Напомняте ми драмата със Замунда.
Дата:   07-10-17 23:47

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] ич няма да влизам в диспут, емиле :)
ценя те достатъчно, за да не го направя :)
ич не си противореча, ама ако не ме разбираш, няма как да ти го обясня :)

ако ти е по-ясно така: не искам друг да ПРОДАВА МОИ неща.
на жоро кадрите продават ли ги тука?

хм...иначе съм правила дипломна работа, в която съм ползвала чужди произведения и чужд интелектуален продукт...за разкритикуване [smilie18]
Автор: victory13   
Дата:   08-10-17 00:00

Чрез снимките се продава събитие...
Би трябвало да се абстрахираме от автора на темата, и да се коментира по принцип... Не са една и две темите за гадните капиталисти, дето ни крадат труда, преминават през венсеремос, и завършват със сенедеро луминосо [smilie5]
А и въпросът на Илиян си виси...
Автор: Стоев   
Дата:   08-10-17 00:12

Кефи...Жоро.... [beer][smilie5]

Публикацията е редактирана (08-10-17 00:13)
Автор: e-mil   
Дата:   08-10-17 00:35

Дата: 07-10-17 23:47
"ич няма да влизам в диспут, емиле :)
хм...иначе съм правила дипломна работа, в която съм ползвала чужди произведения и чужд интелектуален продукт...за разкритикуване"

То отдавна няма смисъл от диспут. Сто пъти сме повтаряли в този и другия форум, че ползването на творби за учебни цели може да се прави без разрешение на автора. И други неща сме повтаряли, но въпреки това едни и същи хора си бъбрят едно и също без да вденат поне малко.

Дата: 07-10-17 23:47
"ако ти е по-ясно така: не искам друг да ПРОДАВА МОИ неща.
на жоро кадрите продават ли ги тука?"

Ама всеки автор има пълното право да избере как да се разпорежда с творбите си. Независимо дали е продажба, безплатна публикация в медия или реклама (което също е вид комерсиална дейност). Може да избере да я дава безплатно, дори ако е скъпа творба, както беше филмът "Home" на Ян Артюс Бертран, а може да си снима котката и да иска по 100 млн долара за всяка отделна употреба на снимката. То си е лично негов избор и въобще не е твоя работа да му се присмиваш.
Още повече пък не е редно да се месиш между автора и търговеца, особено след като Сашо каза, че Жоро по принцип е прав. Било е грешка заради непълната информация на "Черга".

Не мога да ви разбера. От една страна сте автори, много от вас самонаети и цените свободата на личния избор. От друга страна се държите като диктатори по форумите и искате всички да правят като вас. Че на всичкото отгоре оправдаваш и кражбата. Хора, които си пазят правата, съответно и хляба са ти смешни, а проф. Боян Добрев, който гушна хилядарки с чужди снимки смяташ за творец.

Автор: PhotoBo   
Дата:   08-10-17 04:06

Криворазбраната цивилизация...

Според мен става въпрос за грешка по невнимание, J0R0 от своя страна е сигнализирал където е сметнал за добре, на което получава смислен и разумен отговор. Не, че ми е работа да се бъркам, но най-неприятно ми е да гледам хора седейки на една маса да се хващат за гушите ... в това число четох вчера и публикацията от страна на iliyanb и там тъжни неща само... Не се настройвам или нещо, но не е приятно, когато грешките се натрупат в актива на едната страна... [smilie2]
Дата:   08-10-17 10:15

[smilie18] емилеее, емиле...ебаси, какви изводи си правиш [smilie18] и все грешни!
ама успя да ме вкараш в диспут де :) страшен си буквалист и ти убягва смисъла, който влагам в квото и да е...не е ли уморително?
оня професор ич и не го знам кой е. а па да го смятам за творец - зАеби...може би артист? общо взето - добре изглеждаше колажа...доколкото го помня.
и не, аз даже не правя опит да съдя - забавлявам се на провала...[smilie5]
нагледала съм се как некви хора са патентовали думЕчки, нямаш право да ги ползваш...едни други са патентовали музиката на класиците - нямаш право да я ползваш. на тодор му свалиха клип от тубата, от регистрационна камера - щото свирело радио и парчето било разпознаваемо.
туй нормално ли е? мойто мнение винаги е било тва, вероятно мож да се проследи във времето...мярката е изтървана.
в конкретния случай предполагам, че на жоро му е все тая и ако го бяха питали, щеше да даде снимките и сам. ядосва се, от абсурда. новите собственици на сайта са стари - нема начин да не знаят кое какво е. ама управлението е трагично и сайтът върви на провал...ама на як провал! и праят гаф след гаф...
е, да кажем, че аз тоя форум много или малко, при цялата ми любов към него, вече съм го прежалила. и ся гледам и се смея.
Автор: asahi   
Дата:   08-10-17 10:45

Маро, стегни се. Говорим за авторско, а не за патентно право. Ти като автор си най-печеливша от съществуването и спазването на това право. Иначе китайците да са те налазили, изкопирали и мултиплицирали.
Дата:   08-10-17 11:39

говорим си И за други работи :)
а ти ако си мислиш, че някой е защитен от китайците - дълбоко си се объркал...всеки ден гледам как всяко лесно за копиране нещо се копира и продава...и им дреме на задниците. и нема кой да ги спре ИЗОБЩО! [smilie5]
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.