Автор: марвес
Дата: 21-08-17 13:00
Имам малък опит, ама съм пълен аматьор.
EVF (електронен визьор) на безогледалките не е гот за следене на вързо движение или "улавяне на мига" в части от секундата. Има някакъв лаг - това с проба за снимане на врабчета с Fujifilm X-T2 и Sony A7RII, които се водят "най-най" технологично. При продължително гледане уморява окото, при мен даже доста бързо.
После пробвах Canon 6D - е все едно прогледнах. Виждам врабчетата в реално време какво правят и мога да реагирам бързо и да следя в полет, без да ме лъже EVF и без да ми уморява окото.
За бързината на фокус не съм компетентен, защото още не ги ловя врабчетата с която и да е техника, но пробата ми беше с Tamron 150-600 VC (първа версия, не G2) на Canon 6D и A7RII+MetabonesT(IV) и Fujinon 100-400 на X-T2.
Canon 6D + Tamron 150-600 = най-бърз фокус, почти светкавичен при префокусиране в близост до обекта или дофокусиране. Няма значение слънце, сянка или сумрак, фокуса кове. Скоро ще пробвам 7D Mark II и очаквам УАУ.
Sony A7RII + Metabones T (IV) + Tamron 150-600 = ужас... дори за пейзажи ми е бавен фокуса и минавам на ръчен, но вероятно не се разбира комбинацията, Sigma MC-11 + Sigma 150-600 би трябвало да е добре.
Fujifilm X-T2 + Fujinon 100-400 = според мен ок, но само на светло. На сенчесто дърво го усещам по-бавен от Канон/Тамрон комбинацията, за следене на полет според мен няма да е на нивото на DSLR комбинацията. А срещу истинска спортна комбинация от рода на Canon 7D II + Canon L ще е като сапунерка, според мен.
За момента има само една безогледалка, насочена към спортните събития - Sony A9, ама ценовата му (не)ориентация е при профи спортните DSLR-и, а дълги и бързи обективи за него общо взето няма, засега.
|
|