Автор: nsirakov
Дата: 22-06-17 01:04
Майтапът настрана...
Почнах да снимам в далечната 1983 година съвсем по детски с една Смяна 8М, разни непроявени филмчета от тогава още се въргалят в лъщи и ме връщат в тъмната стая от време на време...
в 8ми клас станах горд собственик (изкарал парите си сам от закуските - буквално) на един Сапунер Кодак (малко по-арно от СКИНА)... снимки в албумчета 9х12... перфектни цветове... дори и след 30 години
10ти клас намерих на един битак Зенит 12ХП... Малии това късоглед да пее в хора по-може отколкото да уцели фокуса на бленда 5.6 в тъмен следобед... ама седеше профи на врата :)
после минах през една от първите сапунери на Сони (да хотснейл и аз съм снимал със сони :) )... резултатът... първата ми открадната снимка от вестник 24 часа... още ми дължат хонорар...
после.. о КЕФ... Панасоник ФЗ10.. то не беше 5дървета на зелена поляна с драматични небета, не беше 12пъти по ебати зума... абе за нсираков ставаше дума :)
Тогава Минко си купи невероятният за времето, супер дупер мега якия Канон 350Д... на цената на колата на баша ми... пипах го с трепетливи пръсти и с влажни очи (и мръсни помисли) си мечтаех да снимам с такава техника... ми само след година Минко буквално ми го подари защото беше минал на по-горен клас...
О кеф, О музо фотографска... то не беше китака, не бяха филтри, че и тамрон 70-300 за кратко ползвах и птичар се наричах... и сватби почнах да снимам... (бай дъ вей.. апаратчето е още живо и снима - на 250 000 кадъра е затворът и още държи)... да с 350Д успях да изработя за ...
50Д... и си рекох, е това е камера, повече не ми трябва... сватбите продължаваха, даже няколко конкурса спечелих, че и специални награди в Казанлък.. и на моста на НДК се излъгаха админите на форума да сложат мои снимки разпънати на 4 на 2 метра... абе бях супер дупер мега як :) със самочувствието на хотснейла, егото на .. даа... точно на теб..дето сега ме четеш и се хилиш... и с толкова приятели, че не можех да ги изброя..
мдаа.. сватби имаше, и кръщенета се намираха... и погребение даже снимах,.. но какво ставаше... все по-рядко бира с приятели, все по-рядко разходки из Пирин със снимки на Персеиди (а бях направил супер кадър с Панасоника... е малко шумничък.. ама 2006 година на кой му пукаше за шум и динамичен обхват...)
Та така.. до днес... сега си седя с един телефон в джеба и се забавлявам да снимам седнал в колата :) ....
За какво изнасилих клавиатурата тия 10 минути... хем да си спомня за доброто старо време... хем да ви кажа...
Колкото по-примитивна беше техниката, толкова повече снимахме и се забавлявахме и се стараехме и вървяхме НАГОРЕ...
сега имам техника за която 2004г. дори не можеше да си мечтаем да има (както ТРЕСНАТ беше казал - 20Мегапиксела без никакъв шум)... ама снимаме ли... а?? И аз така мисля....
Уви...
сори за правописните грешки.. не ми се редактира, шъ мъ прощавате...
|
|