Рекламирайте тук
ЗатвориРеклама в секции форуми и базар
Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.
За стандартната ценова листа и условия изпратете запитване до webmaster@photo-forum.net.
Любител: по-новата матрица дава по-високо исо. И толкова от моя гледна точка. Не бих купил нов за да си снимам детето примерно. Старият висок клас ми върши прекрасна работа. Ще го сменя пак със стар висок клас, когато новият такъв остарее.
Значи, зависи какъв ти е стария апарат Аз от доста време се каня на ново тяло, ама още не съм се наканил.
Моето канонче 500д се държи на 800iso така както новите тела на 6400, няма настройки за бек/фронт фокус, и е с по-бавен автофокус. Мен това вече ме ограничава. С един светъл обектив на 1.8 или 2.8 и 3200 (6400) може да снимаш доста повече неща на мрачно и тъмно. Влаго и прахо устойчивостта също са плюс.
Та така, за по-хубави снимки - на дали ще прави нещо много по различно, щом аз снимам с него, но ще ми даде повече опции за снимане и експерименти, което си голям плюс.
> Преди си правих статистика на
> снимките с някакво софтче.
> Най-използваното ИСО беше в
> диапазона 100-400.
Абе статистиката не е полезна без по-точни данни. 50.01% е повече от 49.99% Та лично за мен, има резон смяна на тяло, само ако ти даде опция да си увеличиш възможностите за снимане с 10%-15% (или ако просто вече не снима и това му състояние е необратимо )
Все пак, едно е да снимаш нещо движещо се на 60/2.8/1600 друго е на 250/2.8/3200 и нагоре.
Някои ора още не могат да повярват, че все още сме сряда
За А9 не знам, но направих наскоро подобна врътка с друга марка. От моята камбанария - не опира толкова до техническите параметри, макар и да бяха наистина значително подобрени, а просто преминаване към по-висок клас и съответния гъдел от това :) Тъпо, сериозно удрящо по джоба, но това е положението
има насищане...
Няма истерия покрай А9 на Сони. Някакво бледо вълнение в 2-3 форумни участника. Когато направят адаптор за Сони обективи за Канон тела и Фуджи обективи за Сони, тогава ще настъпи вълнение и еуфория дива. Но не би...
Покрай лентовото снимане съм вече, искам още 1-2 камери, които не се намират из Европа. Япония и Америка са следващите цели.
> Много сте сериозни, надявах се да
> подходите с повече петъчно
> чувство :)
Е сега, никой няма да си признае, че си купува тела от висок клас, за да си подпира масата с тях. Хората няма да го възприемат добре, пък било то и сряда.
Аз си признавам купувам си висок клас тела, за да ми събират прах в шкафа.
Кеф цена няма.
Е ако е А9 тогава има цена и то доста солена, но не мисля че А9 е ъпгрейд на А7R2, така че ще почакам за А9R
Като ще е гарга да е рошава :)
Аз пък да питам пак петъчно що снимате с некаква дърта техника ... кеф ли немате за нова, пари ли ... Може да отговарят само професионалисти ... щото любителите стара техника не ползват
Аз лично за сега не бих сменил 70-200/2.8G VR първа версия с която и да е от по-новите. Просто разликата в цената не си заслужава за разликата в качеството (плюс, благодарение на добър колега имах шанса да взема доста рядката сива версия на обектива).
Не знам дали бих сменил D7200 със следващия модел (D7500), или със FF, хем ме сърби, хем осъзнавам, че няма да ми даде кой знае какво в повече в сравнение с това което биха ми дали други играчки (GigaPan или DJI Mavic)... и така.
Но пък кой знае, като ударя 100к кадъра на моето тяло може и да реша, че е време за смяна и да скоча на по-ново, знам ли се на какъв акъл ще съм след няколко месеца :).
Новите модели ПРАВЯТ по-добри снимки! Всеки, който разправя как 'не апаратът правел снимката' или е неграмотен, или безсрамно лъже.
Ся (тая дума я научих тук във ФФ) - задапаратното устройство (а.к.а. фотограф - артист) взема важни решения за снимката, като например:
- Избира експонация, която най-добре 'рисува със светлината': показва детайли или ги скрива в художествена мъгла. За тази цел, колкото и точно да експонира автоматиката на апарата, ЗАУ-то може ръчно да пре-експонира или да недо-експонира за цели, които машината няма как да знае...
- Фокусира много точно на важното място - напр. големите красиви очи на моделката (или "очи", ако е гола), а не например тухлите в стената зад нея.
- Избира "решаващия момент" както го е казал някакъв известен майстор (важно ли е да знаем кой?).
- Композира кадъра ("кадрира", както е прието да се казва) по най-въздействащ художествен начин (а не как му падне, като нЕкой левак от 'А' група)...
Нали така? Майсторство, което не може да бъде заменено от някаква си техника, нали?
Добре де, ама:
1. Експонация, плюс EV, минус EV - тинтири минтири. Докато ги мислиш и конят вече плува в пословичната река... Новите апарати дават такава нечувана динамика, че от един кадър можеш да вадипш и преекспонирани, и недоекспонирани и каквито си искаш версии за точната художествена цел. Отделно дето снимат скорострелно и клинове за HDR и всякакви експонационни нужди... Как да не правят по-добри снимки?
2. Новите апарати имат по-добър автофокус от старите. Все по-добър. Зашеметяващо бърз и точен. Всички сме забравили как се фокусираше ръчно, а родените по-късно никога не са го опитвали. Но има автофокус и автофокус. Новите апарати са не само безпогрешни, но дори са 'умни' - вече разпознават не само лица, но дори усмивки и очи, в които да фокусират. И ги следят, накъдето и да бяга обектът. (Е, не от 'ония' другите 'очи', но несъмнено и тях скоро ще почнат да ловят).
И понеже фокусът е цар, фокусът е главен художествен критерий колко е добра една снимка ('Б' експерти са го писали черно на бяло) и тук мнозина получчават оргазъм от остър фокус - няма как да направим шедьовър с някакъв си модел дето бави фокуса, не следи, не разпознава очи и изобщо - какво могат старите апрати?
3. Какъв решаващ моемнт? Новит апарати щракат като картечница по повече ФФ кадри в секунда от видеокамера! Перкаш 100-200 бързи кадъра и важния момент е някъде сред тях - избираш и триеш останалото. А със стар апарат без такава възможност - я Фанеш, я не Фанеш момента!..
4. И кадрирането е по-добро: с наличните гига-пиксели имаме толкова място за рязане и прекомпозиране БЕЗ загуба на качество (както е в горките стари апарати), че най-доброто кадриране става след снимката. Ако е направена с нов апарат, де ; ) Да не говорим, че някои модели разпознават сюжета и, особено ако е портрет - САМИ предлагат най-добър кроп за дадената ситуация...
Кой още твърди, че новият апарат не правел по-добри снимки от стария? При това - САМ ги прави и на безхаберното ЗАУ е трудно да му попречи. А на 'хаберното' ЗАУ му е просто по-лесен живота и си щрака шедьовър след шедьовър, докато другите се мъчат със стара техника
Винаги е имало лудити и мазохисти - някои все още (или тепърва) снимат на лента, други събират от битаците ръчни обективи, трети си карат вече втора горина с морално остаряла техника от далечната 2016-та... Това ги спасява от кисело грозде, което (твърди се) било вредно за здравето. Да не им пречим: те могат даже на планината да се качат пеша, но аз ще взема лифта
Абе пипал съм ултра мудерен DSLR, кеф е, спор няма, но ми е много по-интересно и приятно да си снимам на филм, да се цапам, да клатушкам дози, да се мъча с ръчен фокус, да планирам кога къде, с какво мога да направя снимка. От тия простите съм дето скоро са почнали с филма. Ако ми подарят FF DSLR и няколко джиджани обектива, няма да ги върна и ще ги ползвам с кеф, но ако трябва пред себе си да оправдая трошенето на нужната сума вместо да налея тия пари в химия и емулсия, нещо не ми се струва да стане.
Сега се гледат безогледалки, вече не е модерно голям черен апарат. С чупещи екрани, връзки с космоса, с докосвания и размазвания екрани. Това се тачи най-много. Всичко останало си го има.
Потвърждавам, все повече си мисля за куп емулсии и още 1-2 камери. Но няма да оставя дигиталното. Спрял съм да купувам.
Aпаратите са консуматив, обективите остават!
Новите апарати са не само безпогрешни, но дори са 'умни' - вече разпознават не само лица, но дори усмивки и очи, в които да фокусират. И ги следят, накъдето и да бяга обектът. (Е, не от 'ония' другите 'очи', но несъмнено и тях скоро ще почнат да ловят)
След време, като почнат да разпознават и кой хубав, кой грозен и да снимат избирателно - тогава така нареченото задапаратно устройство ще бере ядове, особено ако снима сватба и се окаже, че булката не е отговаря на спецификациите