Автор: itilien
Дата: 19-12-16 00:35
Чили е държава със сравнително висок стандарт - минималната заплата е около 720 лева, а повечето цени са двойни, че и отгоре спрямо българските. Тоест това не е държава от третия свят, съответно не е опасна. Е, има някои изключения - в някои градове на север има престъпност, която е резултат от много високите заплати в минната индустрия и многото имигранти от Перу, Боливия и Колумбия. Случват се често джебчийски кражби по автогарите - отвличат ти вниманието и ти задигат направо цялата раница (малката де). Но специално в Сан Педро де Атакама, където пребивавах може да се каже, че няма престъпност. По високото пък съвсем, там и хора няма :)
Тия няколко места, на които ходих, са доста изолирани - далеч от населени места и се посещават почти само от туристи с наети автомобили или с турове, тъй че след 4 следобед нямаше никой наоколо, чувстваш се напълно сам на майната си :) Аз първо мислех да взема тур до тия места и да остана там, а после да се връщам с друг, но никоя агенция не беше съгласна да ме остави, щото ги беше страх да не се случи нещо и после да има лоши последствия за тях. Все пак изолирано и далечно място, голяма надморска височина, ниски температури през нощта (докъм -4 в тоя сезон), липса на вода. Една единствена агенция се нави да ми организира частен транспорт до едното място, ама искаха 450 лева за двете посоки.
Аз реших да ида до едно село на 3200 за аклиматизация, пък директно стигнах на стоп доста по-далеч, а на другия ден и до мястото, където исках. До третото място ме закара един чилиец, с когото ме запозна виртуално един приятел българин, който беше обикалял из Южна Америка преди година и половина. На всичкото отгоре се оказа, че работи в един радиотелескоп - Atacama Cosmology Telescope, разположен на 5200м, който е проект на Принстънския университет, та успях да му разгледам карантиите :)
Иначе през 2010 съм обикалял доста из Боливийската част на Алтиплано и из Перу, и къде ли не, съм спал и на палатка (май около 160 нощи), и не съм имал никога проблеми. Само една нощ бях случил на един чалнат в Чили, с който стана бая шантав разговор :)
Проблемите обикновено могат да се случат в големите градове, а не на средата на нищото или по селата.
Публикацията е редактирана (19-12-16 00:44)
|
|