Автор: PhotoBo
Дата: 27-11-16 03:32
Значи, положението е малко филм, ама като цяло аз често попадам в такива, така, че нищо ново под слънцето (за мен самия и тези, които ме познават), за някой по-опитни, сериозни и вещи в занаята хора ще е поредната "петъчна тема", ще стане веселба или отегчение до смърт... Аз ще си кажа, който желае да пише.
Имам едно D750 и малко "повечко" стъкла от необходимите ми, това са - Nikkor 20/1.8G, 50/1.8G, 85/1.8G, 105/2.8VR, Tamron 24-70/2.8 VC, 70-200/2.8 VC, имам и светка. За кеф снимам портрети, чат-пат пейзажи, платено съм снимал интериор и от скоро се опитвам да снимам събития и сватби и натам гледам. На повечето не съм конкуренция, в Англия съм и тук се опитвам да пробия. В момента правя личен сайт за събитийна фотография. Ако говорим за сватби и събития схемата е следната:
Искам да разкарам иначе чудесния макро обектив 105/2.8, тъй като почти не намирам приложение с него. На негово място искам да добавя второ тяло, даже ако трябва да съм честен искам да намеря себе си и конкретната система, която да ми върши работа. Лошото е, че не съм готов да покрия едно събитие/сватба само с два твърди обектива, както напоследък често се спрягат Сигми-те 35/1.4 арт и 85/1.4 и затова съм се ПРЕзапасил в тая насока, но понякога почвам да го мисля и се отплесвам кой обектив да сложа, с кой какво искам да постигна и т.н. Изненадващо за мен самия, последната сватба я изкарах предимно с 24-70/2.8 и 50/1.8, само за сесията отвън слагах (по-скоро за тест) 70-200/2.8...
Малко се поотплеснах, конкретно: Искам вместо 105-цата (говорим и финансово, и физически) да взема едно второ тяло и за сега обмислям D7200. D500 ми идва скъпичко и ако ще давам толкова пари, то по-добре вместо него да взема още едно D750. Oт друга страна с един приятел си говорим, че при един ФФ и един кроп при едни и същи стъкла ще покрия по-различен обхват, както и ще се сдобия с различна визия. Та се чудя, какви да ги свърша... Хем по-оптимално да подбера техниката (в това число, ако е нужно да я понамаля), хем като прохождащ в този бизнес да не се стигне до там, че нещо да ми липсва и да се излагам особено в началото. Иначе казано как бихте съкратили или променили замисленото от мен:
D750 + 24-70 + 20 + 50
D7200/D750 + 85 + 70-200
Горe-долу сигурно така бих ги и комбинирал и сменял обективите на двете тела...
Офф, че дълго стана... Извинявам се предварително, както викаше Тошко младши
|
|