Автор: my.point.of.view
Дата: 24-03-16 09:57
Преди няколко месеца Лайка пуснаха нов модел филмово М тяло. И се зачетох с интерес какво ново са сложили. А познайте?
Нищо не са сложили, просто са махнали : ) светодиодната индикация за потвърждение на експонацията. С други думи - имате фотоапарат, който има обектив, въртите врътката, фокусирате, имате врътка за скорости и имате бленда. И как ще ги нагласите блендата и скоростта, си е ваша работа. Ще кажете - ми те хората така са снимали едно време. Да, така е, ама защо да се лишаваме от коректно експонирани негативи с хубав полутон? И понеже пропуснах да спомена Картие-Бресон, ще кажа, че и при него си личи, че има преекспонирани или недоекспонирани негативи. Какъвто и корифей да си, експонацията не е нещо, което да подлежи на артистична интерпретация, не и при този жанр фотографски. Друг момент е, че филмите днес са тънкослойни, което означава - с малък толеранс за грешки при експонацията. Но филмите са такива, защото техниката го позволи.
Но явно е маркетингово обоснован ход, явно има такива хора.
Естествено, говорим си за бутиков продукт.
Не злобея.
Признавам си, че съм доста по-неразумен и за цената на една Лайка М комплект с обектив /5 хил евро/, съм достатъчно откачен, за да си взема един Ролай 35 от ония джиджаните.
|
|