Автор: vkk1
Дата: 03-11-16 10:32
bg2014, понеже засегна въпроса за планинските спасители, ще ти кажа моя челен опит от миналата година.
В началото на септември решихме да се качим на Мусала при отлично време, слънчево, тихо, приятно.
Понеже сме с малко дете на 4 години, а и не съм изявен планинар, решихме с жена ми да ползваме услугите на планински водач за всеки случай.
Отидохме до Бороспорт и се уговорихме за следващия ден с човека, всичко наред, само ние - аз, жена ми е детето ще бъдем в групата, за да се съобразяваме с темпото на детето. Целта ни не беше да се пребием по каманаците, а да си прекараме една хубава събота в планината.
И така, в уговорения ден отиваме 30 минути по-рано от уговорения час пред къщата на бороспорт до пистите.
Чакаме, чакаме, чакаме, минава час след уговорения за тръгване.
В един момент разбирам, че с нас ще има още 5 девойки, които отишли да си купят кафе и ... чакаме тях.
Как да е, явно уговорката да бъдем само ние няма да бъде спазена и приключи с момента на плащането за услугата.
И така, 1 час след планирания тръгваме нагоре.
Качихме се на лифта, слизаме горе, тръгваме към хижа Мусала.
Понеже вече закъсняваме от графика заради кафеджийките, се отпаря такова темпо, почти тичаме. Естествено детето не може да ходи толкова бързо, и аз го понасям на конче тичайки към хижата.
Още на средата на пътя групата се "разпадна" и момичетата отпрашиха.
След 3 километра, стигаме до хижата.
Там вече те са се напили, наяли и тръгват нагоре.
За нас съответно време за почивка няма, храна, вода, тръгваме на бегом нагоре.
На средата на пътя, водача отпраши нагоре с момичетата и ни заряза.
Зае.а ни насред планината. Водачът!
Как да е, лека полека сами се качихме, стигнахме до заслона и натам вече реших че няма смисъл да драпаме по камъните, видя ми се опасно за дете, целта не беше непременно да забием кол на върха.
Тръгнахме надолу. Пак някъде по средата между заслон Еверест и хижа Мусала се засичаме със слизащата вече група и водача, за който платихме и ... на обратно отново ни заряза!
Та такива неща с планинския водач-спасител ми се случиха на мен.
Иначе сигурно са страхотни хора, явно отново е намесен лошия късмет, щото аз не уцелих.
|
|