Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Понеже заключихте темата за търсенето на загиналия ... апел от първо лице!
Автор: slyn4ogled   
Дата:   02-11-16 23:03

За всички, излели невероятната си жлъч в темата по повод на военните и техниката, предоставена от нас за търсенето на загиналия край вр. Ботев...

Преди да се*ете така яко и безогледно, би било разумно да се замислите, че в тая цялата история си има процедури ...

Военната техника се заявява за съответната операция ЕДВА КОГАТО ВСИЧКИ ДРУГИ ОТГОВОРНИ СЛУЖБИ ДЕКЛАРИРАТ ЛИПСА НА СПОСОБНОСТИ ЗА СПРАВЯНЕ СЪС СИТУАЦИЯТА!
От тук натам се започва една кореспонденция между ведомствата - и за ваша жалост, мили хейтъри - точно там се губи време, защото именно в тия ведомства са най-малко заинтересуваните хора!!!
Т.е. за да тръгне вертолета на третия ден - най-малка вина имат екипажите и тези, които ги осигуряват!!! Има случаи, в които машината е била във въздуха на 30-тата минута ... така че мерете си думите!

За прекратяването на полетите посред нощ - колегите, които участваха в търсенето, нямаха право на лично мнение или самоволно продължаване на мисията - ние, тъпите военни, следваме заповеди, и точно така работи системата!!!

Така че ако обичате, не обвинявайте участниците в мисиите по търсене, а Шапката и нейните договорки с другите служби... Уверявам ви, че никой от участниците не е искал да си тръгва, преди да даде всичко, на което е способен!!!

Отделно от това, има условия, при които изпълнението на полет (например на пределно ниски височини в планината в условия на силен вятър и намалена видимост), носи прекомерни рискове за техниката и екипажа в нея - но вие няма как да знаете това, нали???
Или е по-лесно да загинат 5 заради един???
Да знам, от гледна точка на близките на изчезналия, всеки риск е оправдан ... Но помислете и за близките на търсещите - защото и те всеки ден чакаха с трепет да се приберат техните любими хора!!!

Много е лесно да се говори от страни ... особено от лаици...

Надявам се този пост да не бъде изтрит, защото има хора все още в тази държава, наистина решени и готови да рискуват всичко, за да спасят живот!!! И го правят редовно - това, че вие не знаете, е въпрос на смотана държавна политика!!!

И накрая - нека всички ние уважаваме тези хора, защото не знаем кога ще се наложи да се молим да дойдат и за нас!!!

Re: Понеже заключихте темата за търсенето на загиналия ... апел от първо лице!
Автор: asahi   
Дата:   02-11-16 23:17

Масовият българин има идеализирана представа за планината, спасителите, военните, физичните закони. Причината се крие в лошото образование и вродената ленност.

Ич да не ти пука!
Автор: steeens   
Дата:   02-11-16 23:40

slyn4ogled [smilie24]
Автор: slyn4ogled   
Дата:   03-11-16 00:12

Тъжно е бе хора ... и няма как да не ми пука!!!

Над 400 човека изкараха кошмарни 5 дена, а някакви си всезнайковци тука си позволяват да се гаврят с това!
Както казах - дано не им се наложи тях да ги търсят!

Но ние не сме народ ... и Ботев го е написал, и Славейков ... и винаги ще страдаме от това!
Автор: marrio31   
Дата:   03-11-16 00:28

Организацията явно е куцала,иначе военните правят каквото им се заповяда,прочетох по-нагоре ,че са забранили на близки на човека с високо проходими машини да го търсят и то в самото начало,това е според мен голямата грешка.
Автор: batsali   
Дата:   03-11-16 00:55

В крайна сметка няколко реда написани в нета нямат никакво влияние върху делата на спасителите. Няма смисъл да се ядосваш.
Автор: prozium   
Дата:   03-11-16 02:04

@batsali , един да се трогне пак е нещо! asahi май наистина е прав, че хората имат много романтична представа за случващото се в планината и въобще в кофти ситуации.
@marrio31 , много често такива забрани идват от това, че накрая операцията за спасяване няма да е за един, а за двадесет човека ...
Автор: PhotoBo   
Дата:   03-11-16 02:16

Не знам кой какво е бил написал в другата тема, защото просто не съм я чел, но не виждам смисъл човек да се впряга заради нечии думи, написани от виртуални люде в интернет, не прекарали и час на терен, а стотици такива в интернет [smilie7] Без да обиждам някой, ама професор по всичко в нета не се става трудно, а с asahi сте пропуснали да отбележите и всеобщата ни култура по теми свързани с политика и футбол [beer]
Автор: тьма   
Дата:   03-11-16 07:18

slyn4ogled [smilie24]

Автор: LorDDemoniC   
Дата:   03-11-16 07:24

slyn4ogled Като син и племенник на бивши полковници ми е ясно за какво става дума. Не трябва да се обръща внимание на дребните душици ...
Автор: тьма   
Дата:   03-11-16 07:50

Точно - като съпруга на офицер, мога да те посъветвам същото.

Автор: vkk1   
Дата:   03-11-16 07:52

Даа, четейки поста на слънчоглед, не остава нищо друго, освен да се отдаде на лош късмет, че 400 обучени командоси, подкрепени с Кугар, търсят три дни на площ без едно дърво човек + колело и след като преустановяват търсенето, група доброволци и приятели на човека го намират. Лош, лош късмет. Дано не ги пуснат на операция в джунглите на Амазонка, че с този късмет, не ми се мисли.
Автор: Nikolas666   
Дата:   03-11-16 07:56

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: Myth   
Дата:   03-11-16 08:06

Автор: vkk1
Дата: 03-11-16 07:52

Даа, четейки поста на слънчоглед, не остава нищо друго, освен да се отдаде на лош късмет, че 400 обучени командоси, подкрепени с Кугар, търсят три дни на площ без едно дърво човек + колело и след като преустановяват търсенето, група доброволци и приятели на човека го намират. Лош, лош късмет. Дано не ги пуснат на операция в джунглите на Амазонка, че с този късмет, не ми се мисли.

Ами да точно лош късмет е, а за загиналото момче, бог да го прости, най-вероятно е бил починал часове след като е спрял да се движи, при минусови температури и силен вятър мокър просто е измръзнал за отрицателно време. Дори да е продължил да се движи при в мъглата резултата вероятно е щял да бъде същия. Не можем да обвиняваме когото и да било за това, че някой е постъпил неразумно тръгнал в планината през есента при подобни условия облечен като за летен преход, точка по въпроса.
Автор: bg2014   
Дата:   03-11-16 08:39

Към военните, спасителите и другите участници в спасяванията - САМО УВАЖЕНИЕ И БЛАГОДАРНОСТ! Нищо друго.
Българите сме научени, особено младите да не изразяват благодарност, да не проявяват слабост като се извинят и подобни ....
Научени сме да сме противни, хейтъри и неблагодарници.
Всеки народ си заслужава съдбата. Понякога съжалявам за това.
Това го говоря от личен опит. Аз съм спасител (воден и планински) от 1984г. Колко и какво съм видял ..... няма да говоря. Но благодарност е имало един единствен път и то от МВР. Така, че съм научен -" НАПРАВИ добро и го ХВЪРЛИ на сметта." Забрави го и толкова.
А най-странното е ЗАЩО неговите приятели с колела са тръгнали толкова късно?
ЗАЩО не тръгнаха на втория, на третия ден. ЗАЩО???
Задавам този въпрос в бъдеще време за поука след анализа. Не като упрек. Всеки сам избира дали да потърси приятеля си или не. И трябва този избор да се уважава, но трябва и и да се възпитава чрез създаване на истински приятелства, а не компютърни такива.
Дано момчето е на по-хубаво място....
Автор: MARLOV   
Дата:   03-11-16 09:16

Вместо непрекъснТо да се плюе държавата, полицията, армията, гражданска защита и прочие нека всеки да се замисли малко поне преди да предприеме някое "мъжкарско" начинание. Да помисли и за близките си, които ще му сърбат после попарата. Лесно е да се плюе. Но още по-лесно е, ако помислиш малко преди да направиш нещо.

Публикацията е редактирана (03-11-16 09:18)
Автор: Frenchev   
Дата:   03-11-16 09:30

Хайде спрете се бе хора. Отворете още 5 теми ако искате. Без да знаете какво е било не можете да кажете каквото и да било нито за момчето, нито за спасителите, нито за военните.

Юли го минах абсолютно същия маршрут, два пъти в рамките на една седмица като единият беше с колело. Двата пъти времето беше коренно различно, все едно имаше месеци между тях не 3 дни.

Първият път беше 6 - 7 градуса, ураганен вятър, дъжд и страшно гъста мъгла. Няма никакъв шанс да видиш от кол до кол, а пътеката не е ясна на места. Без GPS нямаш никакъв шанс да се ориентираш. Шансовете да намериш някого в такива условия клонят към минус не към нула, пък ако ще и 4000 човека да го търсят.

Дори и да бяха тръгнали веднага, изхода надали щеше да е по-различен.

По-добре си вземете поука от случилото се. Момчето е постъпило абсолютно неразумно. Знам какво говоря, защото и нас са ни търсили в Централен балкан.

1. Винаги, винаги взимайте топли и дебели дрехи, без значение кой сезон е и какво е времето. Знам за много случаи на хора измръзнали лятото.

2. Винаги тръгвайте колкото е възможно по-рано и си оставяйте няколко часа резерва дневна светлина. При толкова къс ден като сега се тръгва още по тъмно.

3. Винаги си носете GPS отделен от телефона. На смартфоните батериите им падат за нула време особено при студ и лош обхват. Аз нося втори смартфон, изключен и с допълнителна батерия. Хубаво е да имате офлайн карти на местността. Аз ползвам orux maps, където има подробна информация и може да се зареди предварителен маршрут.

4. Силно препоръчително е да не тръгвате сами а винаги с компания. Излишно е да изброявам причини защо.

5. Винаги съобщавайте за маршрута по който сте тръгнали и предполагаемо време на пристигане.

Това са едни от основните правила, като може да се допълват още много.

Да извлечем поука от тази трагедия и не рискуваме собствените си животи, както и тези на спасителите.

Светла памет на момчето и много сили на близките му да превъзмогнат загубата.
Автор: Nikolas666   
Дата:   03-11-16 09:33

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.
Автор: Антивик   
Дата:   03-11-16 09:37

Frenchev [smilie24] [cool]
А другите де фъргат огин и жупел по войската....няколко израза на български, ма да си се сещат сами[smilie9], щот на войската това не и е баш задължение.
Автор: шдфдшд   
Дата:   03-11-16 10:18

"..ако бяха тръгнали по пътеката от хижата към върха , по която се е движел ,и да бяха гледали вляво и вдясно - щяха да го намерят..." , казва един от групата ,която го е намерила , след като официалното търсене е прекратено...
..каквото и търсене да се предприеме , да се провери по пътя , по който се е движил ,не е ли първото нещо , което трябва да се направи бе мааму стара...[smilie11] ..това ми обяснете...
Автор: steeens   
Дата:   03-11-16 10:26

шдфдшд, ми и сто пъти да минеш, при мъгла през която е трудно да следваш пътеката, колко мислиш е шанса да видиш нещо?
Автор: vkk1   
Дата:   03-11-16 10:32

bg2014, понеже засегна въпроса за планинските спасители, ще ти кажа моя челен опит от миналата година.
В началото на септември решихме да се качим на Мусала при отлично време, слънчево, тихо, приятно.
Понеже сме с малко дете на 4 години, а и не съм изявен планинар, решихме с жена ми да ползваме услугите на планински водач за всеки случай.
Отидохме до Бороспорт и се уговорихме за следващия ден с човека, всичко наред, само ние - аз, жена ми е детето ще бъдем в групата, за да се съобразяваме с темпото на детето. Целта ни не беше да се пребием по каманаците, а да си прекараме една хубава събота в планината.
И така, в уговорения ден отиваме 30 минути по-рано от уговорения час пред къщата на бороспорт до пистите.
Чакаме, чакаме, чакаме, минава час след уговорения за тръгване.
В един момент разбирам, че с нас ще има още 5 девойки, които отишли да си купят кафе и ... чакаме тях.
Как да е, явно уговорката да бъдем само ние няма да бъде спазена и приключи с момента на плащането за услугата.
И така, 1 час след планирания тръгваме нагоре.
Качихме се на лифта, слизаме горе, тръгваме към хижа Мусала.
Понеже вече закъсняваме от графика заради кафеджийките, се отпаря такова темпо, почти тичаме. Естествено детето не може да ходи толкова бързо, и аз го понасям на конче тичайки към хижата.
Още на средата на пътя групата се "разпадна" и момичетата отпрашиха.
След 3 километра, стигаме до хижата.
Там вече те са се напили, наяли и тръгват нагоре.
За нас съответно време за почивка няма, храна, вода, тръгваме на бегом нагоре.
На средата на пътя, водача отпраши нагоре с момичетата и ни заряза.
Зае.а ни насред планината. Водачът!
Как да е, лека полека сами се качихме, стигнахме до заслона и натам вече реших че няма смисъл да драпаме по камъните, видя ми се опасно за дете, целта не беше непременно да забием кол на върха.
Тръгнахме надолу. Пак някъде по средата между заслон Еверест и хижа Мусала се засичаме със слизащата вече група и водача, за който платихме и ... на обратно отново ни заряза!
Та такива неща с планинския водач-спасител ми се случиха на мен.
Иначе сигурно са страхотни хора, явно отново е намесен лошия късмет, щото аз не уцелих.
Автор: Vladimir666   
Дата:   03-11-16 10:35

Коментар под статията в Дневник. :(

първо моите най-искрени съболезнования.
второ: мястото на което е намерено колелото му е почти до пътя а той е на 20-30м по-надолу.

Като приятел на Миро и присъствал доброволец в издирването последните дни и запознат с много подробности, нека ви кажа какво е станало:

Мирослав си планира маршрута подробно.. казва на хижаря и на близките си преди да тръгне и на върха също знаят че трябва да пристигне. По време на прехода се обажда на близки и приятели и им казва къде е. После се разваля времето и се загубва контакт с него. Днес се оказва че си е оставил колелото до пътя (по който се знае че е планирал да мине) и се е сгушил 20м по надолу, където е и намерен (вероятно е слязъл по-надолу защото горе на билото е духало зверски). Тоест Мирослав е изпълнил всички препоръки за сам турист в планината.
Първите дни го издирват ПСС (няколко човека) и доброволци (на които ПСС упорито отказва всякакво съдействие, тоест ПСС твърди че са обходили всички възможни пътеки + естествено планирания маршрут). Били го минали няколко пъти целия маршрут и гледали на 100м от пътя. Нямало какво да се минава повече.
Последните 3 дни (преди днес) времето на това място е ужасно... силен вятър и мъгла и няма как да се намери, но в първия и втория ден е било по-хубаво времето.

Излиза че ПСС не са огледали основния маршрут добре, за което нямам думи.
Защо хижаря като се е развалило времето не се е обадил на върха да пита дали е пристигнал?
Защо от върха ако са го чакали и се е развалило времето и не е дошъл, не са сигнализирали или тръгнали по пътя да го търсят?

Има и още много подробности за липсата на координация в търсенето, но самия факт че Миро е бил на няколко метра встрани от обявения маршрут и не е намерен още първия ден е потресаваща.

Мир на праха му!

Автор: Myth   
Дата:   03-11-16 10:39

И да го бяха намерили бил си е заминал вече, какво значение има?

Бил е едва облечен като за разхдка.
Автор: Vladimir666   
Дата:   03-11-16 10:39

vkk1 , може ли да споделиш как се казва водача и към коя фирма работи? Просто ми е интересно, тъй като и аз засичам водачи , които нямат понятие от планина и безопасността в нея.

Публикацията е редактирана (03-11-16 10:42)
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

Тази тема е затворена