Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 Re: Понеже заключихте темата за търсенето на загиналия ... апел от първо лице!
Автор: vkk1   
Дата:   03-11-16 20:48

bg2014, за цената - ще ми е трудно да си спомня, това се случи в началото на септември миналата година. В цената беше включен билета за лифта и стойността на услугата - планински водач.
Водачът предполагам беше от Бороспорт, от там купихме въпросната "услуга", от къщичката вдясно от пистата в Боровец.
Как да е, минали неща, остана само хубавия спомен и снимки от прехода.
Автор: Krassy   
Дата:   03-11-16 20:53

Мен лично, като българин ме е срам малко от тази тема и от начина, по който всеки дърпа моралната черга към себе си...

Пиша този пост само да попитам... плащате ли си туристическата застраховка, когато стъпвате по родните планини?
Автор: camelasign   
Дата:   03-11-16 21:00

...ама разбира се, никой не ви спира да тръгнете и голи, гладни, без да се обадите на никой и сами в планината, въпроса е че тогава рискувате и все някой ден се случва аварията...и тогава айде армията ...дето съвсем я няма
Автор: тьма   
Дата:   03-11-16 21:09

Дано админът не я затвори тогава, защото в този форум всички виждат само черните точки, но не и белия лист /метафорично - във връзка с една друга тема/

Автор: itilien   
Дата:   03-11-16 21:10

"Пиша този пост само да попитам... плащате ли си туристическата застраховка, когато стъпвате по родните планини?"

Никога не съм плащал застраховка честно казано. Но мисля, че имам достатъчно знания, опит и култура, че да не стигна до използването и.
Дата:   03-11-16 21:10

camelasign, нали разбираш, че това твърдение е валидно за ВСИЧКО, което правим този живот?
До качването пил зад волана, с изтъркани гуми и непроверени спирачки... до влизането в морето при жълт или червен флаг...
Според мен няма никакъв смисъл да повтаряме неща, които всеки един ги знае.
Проблема ни е на национално ниво и засяга самосъзнанието.

Ще си поприказваме "велики приказки", ще се почувстваме виртуално велика нация... ще ни мине и ще забравим случая. А това е груба грешка.
Лично аз си мисля, че емоционалното споделяне в интернет е обезболяващо за истинските човешки чувства.
Нас трябва да ни боли и целта е по малко да приказваме в интернет и повече да действаме.
Как и какво да правим?
Щом сте толкова умни да изразяваще становище в интернет, значи ще знаете и какво да се прави на живо.

Все още се чудя кой е този катализатор, който да накара дейният виртуален ентусиаст да излезе от зоната на комфорт...
Автор: Myth   
Дата:   03-11-16 21:20

Автор: itilien
Дата: 03-11-16 21:10

Никога не съм плащал застраховка честно казано. Но мисля, че имам достатъчно знания, опит и култура, че да не стигна до използването и.

Докато не се случи, колкото и опитен планинар да си, падаш чупиш крак и... дано не ти се случва никога де.
Дата:   03-11-16 21:24

Плащането на застраховка не касае теб и твоите способности, а това, с колко ще задлъжнееш към бюджета, ако трябва да летят хеликопчери за теб...

Понякога едно спасяване, дори на добри планинари, възлиза на 5-10 К в лева...

Един треньор по сърф ми беше казал: Пребиват се не тези, дето се учат, а вече добрите, защото постоянно изследват границите на своите възможности...
Автор: Frenchev   
Дата:   03-11-16 21:32

itilien колкото и опитен си и каквато и култура и знания да имаш, никога не знаеш кой камък ще поддаде под теб или просто ще си изкълчиш крака при неправилно стъпване. Точно за тези моменти е застраховката.
Автор: bg2014   
Дата:   03-11-16 22:26

Krassy написа:............
Все още се чудя кой е този катализатор, който да накара дейният виртуален ентусиаст да излезе от зоната на комфорт...

1. Знания и опит в дадената област.
2. Съзнанието и морала на човека.
3. Съпричастността по причини, че става въпрос за близък, приятел, познат или нуждата да направиш добро с вярата, че един ден ще се върне и на теб.
4. Заради импулса да помогнеш породен от стадното чувство.
5. Просто защото си на правилното място в правилното време и, АКО не помогнеш, ако не нарушиш своя комфорт после ще си гузен и без сън няколко дни.
Почти винаги човек съжалява да дреболии след като е помогнал, но ако е Човек пак ще го направи.
А колко сълзи проливат спасителите при смърт, когато останат насаме със себе си.....защото мислят как е щяло да бъде, АКО бяха там час по-рано или 10 м по в ляво....
Не ми се пише повече! Темата е с дълбок смисъл. Всеки един от вас може да е спасителят УТРЕ.....

Публикацията е редактирана (03-11-16 22:30)
Автор: alext   
Дата:   03-11-16 23:40

Респект за псс, военните и доброволците. В планината, ако сам не си планираш и мислиш предварително никой не може да те спаси. Факт е, че 70% от туристите си мислят, че е разходка в кварталния парк.

По- интересният въпрос е ако не беше една седмица преди избори дали от шапката щяха да дадат подобна заповед и мобилизация на тези хора..[smilie11]

Публикацията е редактирана (03-11-16 23:45)
Автор: mitkomk   
Дата:   03-11-16 23:44

Изкарват момчето(Мирослав) навсякъде(даже и тука) като някакъв малоумен глупак тръгнал зорлем да си търси белята...
Погледнете му походите с колело: Мирослав Късовски
само в тоя район има 8 похода.Три от които по пътя по който и станало нещастието.Предполагам познава много добре и района и условията.Не е карал колело за първи път.
Може би просто е един ентусиаст,който този път поради някакви нелепи обстоятелства загива.Случвало се е и на най-добрите и ще се случва и за напред. Всяко нещо си има цена. Гледките и емоциите които е видял и преживял вървят заедно с риска който поема за тях и съм сигурен,че го е знаел.
Който малко е походил по планини е видял много паметни плочи на загинали по разни причини.

Няколко пъти се споменава и за "Планинска застраховка",тия които са я споменали правили ли са си някога?Чели ли са си условията по нея?А какво им дава?
Първо "ценоразписа" на ПСС:
СПИСЪК НА ВИДОВЕТЕ ПОМОЩ , ОКАЗВАНА ОТ ПЛАНИНСКАТА СПАСИТЕЛНА СЛУЖБА ПРИ БЪЛГАРСКИЯ ЧЕРВЕН КРЪСТ
No Видове помощ Цена лв
1 Нещастен случай в планината 557
2 Нещастен случай на ски-писта 400
3 Акции за търсене 724
4 при повече от 24 часа 40/час
5 Акция при лавинно нещастие 955
6 при повече от 48 часа 40/час
7 Транспортиране на пострадал със специални спасителни средства на ПСС 160
8 Транспортиране на мъртвец 280
9 Поръчка за издирване 90
10 Първична мед. помощ в спасителен пост или база на ПСС 30
11 Акция с използване на хеликоптер 2800/час

сега и какво дава стандартна "Планинска застраховка"(има и др. видове за екстремни спортове и т.н.) обикновенна като за турист.
плащаш 30лв(приблизително) на година, покрива разходи до 1000 лв,
(има и за по 2-3-7-30 дена пак зависи къде)
Като се зачетеш и в условията в които важи(примерно нещастието да се е случило по маркирана пътека и т.н цяла страница А4 формат) и се оказва,че винаги може да се намери причина по която да не ти я изплатят.
А сумичката застрахователите си я слагат в джоба(добре щеше да е поне някаква част директно да ходи при ПСС,но едва ли).
Та аз не бих я направил тая застраховка щом ми "спестява" до 1000 лв само евентуално.
(инфт. за застраховката ми е отпреди години,но гледам цените са се вдигнали малко док помня: Планинска застраховка)

Публикацията е редактирана (03-11-16 23:47)
Автор: batsali   
Дата:   04-11-16 00:45

Традиционно трябва да се разнищи случая и да се намерят и оплюят виновните. Много често лоши работи просто се случват, защото не сме всемогъщи и каквито и институции да се мобилизират, техника и пари да се вложат, каквито и умения да имаме и колкото и да се вардим, пак ще се случи нещастие. Приемете го! Човека е сам срещу безкрая и е тук замалко...
Автор: Myth   
Дата:   04-11-16 11:37

Автор: mitkomk
Дата: 03-11-16 23:44

Изкарват момчето(Мирослав) навсякъде(даже и тука) като някакъв малоумен глупак тръгнал зорлем да си търси белята...
Погледнете му походите с колело: Мирослав Късовски
само в тоя район има 8 похода....
...Та аз не бих я направил тая застраховка щом ми "спестява" до 1000

Различните застрахователи предлагат различни условия има застрахователни суми до 10 000лв.

Иначе момчето лека му пръст може и да не малоумен глупак, но в случая е подходил, да не употребявам по-тежки изрази, изключително глупаво.
Автор: badweather   
Дата:   04-11-16 12:33

Рядко пиша тук, но бих искал да дам съвет като, да речем, закърмен в планината. Има някаква мантра да "си вземеш патронче за из път" и една традиция да се напиеш като талпа в хижата вечерта с хижаря. Алкохолът не сгрява, а напротив - малко или много натоварва тялото и в момент, в който хипотермията чука на вратата и решенията, които вземаш започват да са неадекватни, алкохолът ти е последния приятел. По цитираните последни думи на загиналия, предната вечер бил "изпил 2-3 ракийки"(което всички знаем какво означава това количество), а сутринта "обърнал 1-2 бири" и "взел патронче за из път". Така не се прави. Не става въпрос да не си пиян, а да си отпочинал и готов за преход в сложни условия(защото Стара Планина ноември месец си е сложна).

И като цяло - уважавайте планината - на нея не й дреме хич колко сте смели в града, колко пъти сте "покорявали" седемте езера с лифта, колко истории сте разказали на кифлите в дискотеката, че сте големия мачо и т.н. Не може да разчитаме на армия, ПСС, хеликоптери, Бойко, Тръмп и Господ да са ни длъжни всеки път когато вземаме лоши решения, а една трагедия почти винаги е поредица от няколко такива решения.
Автор: itilien   
Дата:   04-11-16 12:38

И аз си мислех, че това с ракията може доста да е помогнало за хипотермията. Особено ако след като му е станало много студено е решил да удари малко да се сгрее. Не знам дали алкохолът натоварва тялото, но знам, че разширява кръвоносните съдове и отваря пътя на кръвта към периферията, което спомага за много по-лесното и охлаждане, и в крайна сметка за бързото охлаждане на жизнено важните органи.
Дали е пил или не, могат да кажат тези, които са го намерили.
Автор: Admin   
Дата:   04-11-16 15:43

Здравейте съфорумци. Никоя тема няма полза от стигането до крайности в изказванията и поставянето на етикети. Изписа се доста. Всяка тема, която излиза от добрия тон на фотографските дискусии ще бъде затваряна или скривана.
Поздрави,

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

Тази тема е затворена