Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Зенит - Скорост на затвора
Автор: Abyssos   
Дата:   20-10-16 19:48

Здравейте,

във инструкциите на Зенит Е, ЕМ и т.н. казват да не се завърта скалата за скоростта на затвора между "В" и 500. Ако евентуално се случи, какви проблеми би причинило с фотоапарата, и дали е толкова опасно?

Благодаря !
 Re: Зенит - Скорост на затвора
Автор: e-mil   
Дата:   20-10-16 20:08

Автор: Abyssos
Дата: 20-10-16 19:48
"... да не се завърта скалата за скоростта на затвора между "В" и 500. Ако евентуално се случи..."

Не би трябвало да се случи, защото врътката все пак оказва някакво съпротивление. Чувствително е много по-различно, отколкото преместването между другите скорости. Трябва да положиш усилие за да преминеш от B към 500. Обратно - от 500 към B упорът е още по-твърд.

А какво ще прични на апарата? Ще му причини нова тема "Къде да го ремонтирам?", на която ще отговорят "Хвърли го и си купи Praktica, Nikon, Canon, Yashica, Pentax, Contax, Ricoh за смешни пари от базара!"
И ще са прави.
Автор: lamerko   
Дата:   20-10-16 20:19

ДО колкото помня имаше там едно чопче, дето контрира врътката, но с малко повече въображение то не би спряло никого, след което мармалад :)
Автор: turntablism   
Дата:   20-10-16 21:23

Завъртането на врътката от В към 500 ще строши вътрешния селектор или опиовача под него вккючително и въпросното защитно чопче. Завртането от 500 към В ще нарани чопчето но нищо друго. Какво ти помага този отговор?
Автор: quazimodo   
Дата:   20-10-16 23:14

Предполага се, че вече апарата е омазан[smilie5]. Сега просто се събира информация за размера на щетите[smilie5] [smilie5].
Автор: valio1966   
Дата:   21-10-16 11:24

Ако си повредил зенита и си още мераклия за зенит - да ти продам моя, само че е 12 хр. Работи добре но ми е много тежък за носене и предпочитам да си снимам със Зоркия
Автор: Abyssos   
Дата:   21-10-16 12:45

Благодаря на всички за отговорите :)
Всичко с Зенит-а ми е наред, просто исках да разбера при евентуално невнимание какво би станало и какво точно се чупи.
Автор: quazimodo   
Дата:   21-10-16 14:31

Abyssos написа:

> Благодаря на всички за отговорите
> :)
> Всичко с Зенит-а ми е наред, просто
> исках да разбера при евентуално
> невнимание какво би станало и
> какво точно се чупи.

Доста голямо "невнимание" трябва да се приложи за целта[smilie18]
[beer].

Автор: turntablism   
Дата:   21-10-16 14:40

Повярвайте, че някои представители от еди кой си пол могат да бъдат и толкова разсеяни, че да пренавият 3 кадъра на зенита без да задействат затвора между навиванията [cool] но това е сладко!

Abyssos, не се притеснявай за такава 'грешка', зенит-ът, няма да позволи да завъртиш тази врътка така. Аз направих друго, беше ми интересно , бях на 16, отворих затвора на B, и докато държах спусъка натиснат, реших да сложа на 30x, ами , не е готино да се прави! ..

При японските няма проблем..
Автор: lamerko   
Дата:   21-10-16 14:44

Виж, това не ми е хрумвало да тествам [smilie18]
Автор: ivansky   
Дата:   21-10-16 17:47

Еро, помислих си, че ще напишеш, че след една трийста затворът се затвори :)
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.