Автор: stef7
Дата: 28-10-16 00:46
И аз не съм видеограф и снимам за удоволствие. Значи ти снимаш от статив. Така ли да разбирам ? ОК. Ще се върна след малко на фокуса и отворените бленди. Значи ако искам да снимам репортаж примерно и да се движа, DSLR няма да става, освен ако не го накича на риг като елха както писа Ради.
Първо за LCD дисплея и слънцето. От сума ти време се опитвам да ви кажа за едно от големите предимства на безогледалките, ама то е така като не ползва нещо човек не може да го оцени. EVF. Безогледалките подобно на класическите видео камери имат електронен визьор. И в най-яркия слънчев ден залепяш око на визьора и гледаш увеличена цветна прекрасна картинка, при това във Full HD резолюция която уви все още никой външен LCD не поддържа. Нон стоп, и преди и по времето докато снимаш. И EVF а ти има focus peaking който позволява без да сваляш око от него да фокусираш който и да е обектив ръчно точно за 2-3 секунди. Оригиналните обективи за системата които имат електроннен контакт могат в ръчен режим само с едно завъртане на гривната, автоматично и да ти увеличат картинката във визьора, което прави фокусирането още по-фасулска работа и доста бързо. Има зебра, хистограми, корекция на диоптри за тези които носят очила. С безогледалка може да се снима точно както с видео камера, само дето формата и е по-различна.
А за отворените бленди попитах, защото освен вечер и при ниска осветеност, отворените бленди през деня водят след себе си ND филтър. Задължително. На DSLRa си в някои случаи когато всичко ми е на фокус мога да се изхитря и да направя фокусировката автоматично както все едно снимам фото, преди да вляза в Live View. Това ми пести времето за ръчна фокусировка. Ако отворя блендата трябва обаче да сложа ND филтър, който спира светлината с поне 3 стопа и сенсорите за фазова автофокусировка отказват да работят както трябва, светлината в оптичния визьор също рязко намалява и трябва да задължително да мина в Live View , там да натисна два пъти едно копче за да ми увеличи изображението х10 да фокусирам, после да върна увеличението на нормално, да кадрирам и да почна да снимам. Сега си представи че трябва да направя тази операция докато държа 2килограмовата камера на 30 см пред очите си. Колко лесно и удобно ще да е това.
Резултата е такъв че като снимам с DSLR си нося един китайски евтин външен EVF с мизерната 800х480 резолюция, щото снимам основно навън и не мога да разчитам на LCDто при по ярко осветление, за който EVF трябва да нося 2-3 батерии, HDMI кабел, закрепване на HDMI кабела за камера, закрепване на EVF за камерата и разбира се поне монопод, щото с това чудо само от ръце се работи много трудно и бавно и най-вече уморително. Но най-добре статив. Което доста ме ограничава като време за снимане, свобода на движение и т.н.
А безогледалката с обектива ми е само 800грама със стабилизация в обектива, надявам се един ден да си купя и такава със стабилизация в тялото. Просто я дигам фокусирам и снимам при всякаква ситуация и всякакво време. Пей сърце.
Това горе долу Ради го е описал вече.
Значи моя DSLR е Canon и единствената причина да снимам с него е RAW video с хака на Magic Lantern. Просто съм пристрастен като към наркотик към това RAW video въпреки че е много скъпо и трудоемко и времеемко, но още не мога да се отвържа Като картинка е супед дюпер и по-добро от безогледалката, и по-добре от който и да е Никон, ама като начин на работа е такава разправия, че от 6 излизания да снимам 5 са с безогледалката и 1 с DSLRa.
Публикацията е редактирана (28-10-16 00:48)
|
|