Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Влияния от апаратура .. възможно ли е ?
Автор: roburt48   
Дата:   27-08-16 09:02

Здравейте "колеги". Слагам го в кавички, тъй като не съм баш на ниво колега [smilie5] ... Тоест, снимам отскоро. Та на въпроса - онзи ден си купих нов обектив Пентакс 50/1.8..от Павилиона. Оставям настрана факта, че не съм очарован от фокус и острота, но това е вероятно въпрос на калибриране (не знам). Вчера обаче ми направи впечатление нещо друго. На няколко кадъра, които са снимани от една и съща позиция има някакво отвратително изкривяване (наляво и надясно на различните кадри). Извинявам се за термина "изкривяване" - вероятно на фотоезик си има друг [smile] .. М/у другото онзи ден (веднага след като купих обектива) пак на същото място, на което вчера изкривяваше кадрите.. не можех изобщо да направя никакъв кадър на фокус !! Та въпроса ми е следния - възможно ли е на това място да има някаква апаратура - антени, излъчватели, и т.н. каквото и да било, което по някакъв начин да влияе на камерата и на работата и ? Качвам 3 кадъра в профила си за да се види за какво става дума.. Извинявам се, че ще са в профила ми, но нямам никаква идея как и къде мога да ги кача на друго място за споделяне [smilie5] .

https://photo-forum.net//i/2004952

https://photo-forum.net//i/2004951

https://photo-forum.net//i/2004950

Искам да уточня, че това кривене го има само на кадрите, които са снимани на конкретното място. На други кадри го няма !! Иде реч за София, непосредствено преди кръстовището на Раковски и Графа от страната на офиса на М-тел..

Благодаря предварително на включилите се [smile]

Re: Влияния от апаратура .. възможно ли е ?
Автор: Argo   
Дата:   27-08-16 09:21

нищо странно не виждам, може би имаш предвид винетиране?
Дата:   27-08-16 09:32

Как няма нищо странно ?? На първите два кадъра все едно съм снимал кулата в Пиза [smilie5] .. Само да вметна, че дървото и сградата са съвършено прави в действителност :) А на третия кадър стълба и банкомата всеки момент ще паднат !!!
Вероятно е моя грешка, че не съм уточнил какво точно имам предвид "изкривяване". Всичко е килнато на една страна ...

Публикацията е редактирана (27-08-16 09:38)
Автор: Argo   
Дата:   27-08-16 09:41

Кое ти е съвършено право? Виж си хоризонта.
Долу тротоара подсказва, че улицата е с наклон!

http://prikachi.com/images/547/8890547S.jpg

Публикацията е редактирана (27-08-16 09:44)
Автор: ceco100   
Дата:   27-08-16 09:44

Според мен скоростта ти е малка.
Опитай същия кадър със статив при същата скорост и бленда от направените кадри и виж дали ще има рарлика.

[shtrak] [shtrak] [shtrak]
Дата:   27-08-16 09:45

Казвам в действителност .... Вероятно аз не говоря разбираемо.. Или неправилно съм кадрирал, не схващам ?
Там няма никакъв наклон... ще се помъча да видя нямам ли други кадри от същото място. Ако има действителен наклон там, то той е някакви проценти от градуса ... а дървото си е право :)...

Публикацията е редактирана (27-08-16 09:51)
Дата:   27-08-16 09:57

Обърнете и внимание на хоризонталните фуги на сградата - направо са като ветрило !!! А позицията ми е почти фронтална ...
Автор: dekov   
Дата:   27-08-16 10:23

В случая има перспективна деформация, зависи и от ъгъла на обектива и от позицията, израза "почти фронтална..." означава и че картинката ще е изкривена.
Снимането без никаква деформация е много сложно нещо, по-важното е да се разбира от какво се получава.

Автор: agop4o   
Дата:   27-08-16 10:27

Там няма никакъв наклон... Сигурен ли си.И поради каква причина тротояра в лявата част на кадъра е почти на нула спрямо най долната фуга а в дясната страна на кадъра е поне на 7-10см по на долу.[smilie11]
Дата:   27-08-16 10:34

Грешката си е в мен [smile] ... Наклон има, но е изключително малък...за да го подценя (обаче напълно достатъчен, явно)..Сега във Faststone си поиграх и наистина грешката си е в мен [smilie5] .. Първо трябваше да си поиграя да изправя, а после да вдигам гюрултия, за което много се извинявам [smilie8] [smilie5] ...
Добре, че в началото уточних, че снимам отскоро... иначе щях да стана за резил. Не, че сега не станах де... [smilie5]
Дата:   27-08-16 10:41

Все пак много благодаря на включилите се [smile] .. Закривам темата поради откриване на проблема - тоест АЗ [smilie5] ..
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.