Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За трайноста на принтираните снимки и тези от минилаб
Автор: millagorova   
Дата:   06-08-16 12:34

Пред мен стои задача да подредя в албуми няколкостотин кадъра. Прдедложиха ми вариант, да ми ги изпринтят на Епсън принтер с оригинални мастила или на Коника минилаб. Какво бихте ме посъветвали?
 Re: За трайноста на принтираните снимки и тези от минилаб
Автор: fototo   
Дата:   06-08-16 12:43

аз съм с две ръце за минилаб, но не коника
по добре някое фуджи фронтера
Автор: camelasign   
Дата:   06-08-16 13:30

минилаб
Автор: asahi   
Дата:   06-08-16 14:08

Минилаб, при това от по-скъпите, дето си поддържат химията.
Автор: camelasign   
Дата:   06-08-16 14:40

...по-скъпата цена не е гаранция, важно е да имат много работа, така химията винаги прясна (ако разбира се лаба е настроен да пуска химия както трябва) щото някои хитреят...за СФ знам и коника с добра химия, а фуджи и с добра, и с кофти...хартията също е важна
Автор: Джъмбо   
Дата:   06-08-16 19:04

ако са цифрови снимки - принтер...
ако са лента то на аналогов а не цифров минилаб...
Дата:   06-08-16 19:19

Джъмбо, би ли обяснил като на лаик? Снимките са цифрови.
Автор: dekov   
Дата:   06-08-16 20:43

Джъмбо не се занасяй, знаеш много добре, че разликата между цифров мини(макси)лаб и принтер е, че лабовете работят със светлочувствителна хартия, а принтера с несветлочувствителна (печата се по някакъв начин).
Колкото до това филм да се копира аналогово, това си е архаика.

Автор: джъмбо   
Дата:   06-08-16 21:13

Здравко, съвременните принтери с пигментни мастила дават много по-добра разпечатка на принтерна фотохартия от колкото минилаб с дигитален експонатор на фоточувствителна хартия

колкото до архаичното копиране то оптичното копиране върху фоточувствителна хартия също ще даде по-добро качество от колкото цифровия експонатор върху фоточувствителна хартия... факт

а иначе живота на снимката зависи от начина на съхранение
на открито никоя снимка няма да издържи дълго
в албум и мастилената и химичната снимка ще ви надживеят (поне така се кълнат и едните и другите)

всичко опира до центата която е сконен да плати клиента
Автор: dekov   
Дата:   06-08-16 21:27

Джъмбо, не помня вече колко тестове направихме за сравнение на аналогово и цифрово копиране.
При всичките при цифровото имаше повече подробности и в светлите, и в тъмните участъци на снимката.
Донасяй аналогово копие и негатив и да направим поредния, за да не си говорим празни приказки, а да имаме в ръцете и пред очите . От друга страна цифровото копиране позволява много по-добро копие от неточно експониран негатив, защото информацията я има в негатива.

Дата:   06-08-16 21:36

Изчетох много дискусии по темата във форума. В моя случай ме интересува снимките, като са си в албума колко биха изкарали, без да им се променят цветовете. На слънце е ясно какво ще се случи. А всички производители на принтери се опитват да ни убедят, че техните разпечатки ще изкарат по 100 години! Възможно е, но база за сравнение нямаме.
Автор: compur   
Дата:   06-08-16 22:39

може ли аз да присъствам на тестовете?

millagorova имам снимки от началото на 80-те, подредени в албумче, копирани на домашен "минилаб" [smilie3] (мануално изработени в банята на апартамента) които леко започнаха да избледняват. ама леко!
Автор: Aron   
Дата:   07-08-16 09:35

compur, твоите снимки от 80-те вероятно са черно-бели, те ще издържат още поне толкова време без проблеми- изображението е на база сребърни кристалчета. Тук обаче става въпрос за цветни снимки- цветовете са получени от органични багрила, които имат по-къс живот и силно зависят от условията на съхранение.
Дата:   07-08-16 10:25

Имаме стари семейни албуми и някои от фотографиите са близо на 100 години. И не мога да кажа, че са избледнели. А колкото до домашните "минилабове"-сама съм си копирала снимки в средата на 70-те години на ХХ век. Благодаря на всички за изразените мнения!
 първа  назад  1     всички  напред  последна

Авторът е затворил собствената си тема.