Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Въпрос относно М42 обективи и Sony
Автор: MrEdweird   
Дата:   16-07-16 00:56

Здравейте!

От доста време ровя из ферманите изписани в тези форуми и понаучих това-онова. Но, както често случва в живота, дойде момент в който просто трябва да си отворя устата и да питам.

Разполагам с вече доста стар Sony DSLR-A300, който за щастие във времето е практически непокътнат. Разполагам също така и със невероятно добре запазен Helios 44-2 58/2.0 (голяма изненада [smilie3] ), който според това което разбирам, тази година навършва 44 по случайност.

Тааа...мисля се досещате на къде вървят нещата. Прочел съм каквото има - разбирам, че със нормален адаптер само в режим М ще станат нещата и тогава няма автоматично нагласяне на каквото и да е, и най-вече няма потвърждение на фокус и няма намаляне на вибрациите.

За съжаление, старите Bigis/EMF адаптери не се продават и съществуват само от тези със фиксирана бленда f1.7/50мм, за които ще се наложи да чакам предполагам поне месец и половина и тогава резултатът няма да е идеален.

Прочетох нещо бегло за г-н С. Славов, който явно се ползва с някакво уважение тук - предполагам човека и да се занимава с такива неща, може би няма способност да прави такива с чипове. Някой да ме ориентира?

Евентуално ако някой може да ме насочи към алтернатива или да давам 22-та лева на photovideo.biz и да трая треперенето и затрудненото фокусиране. Или както беше казано по-горе да купя такъв Pixco/пр. от eBay и да чакам? Не виждам нищо в базара за съжаление.

Всякакви мнения по въпроса ще са уважени.

Благодаря.

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос относно М42 обективи и Sony
Автор: Jk.freeman   
Дата:   17-07-16 03:31

Здравей! Сега ще ти кажа как решаваш проблема кардинално. Звъниш на Слав и го питаш дали може да ти направи Хелиоса направо да се закача на тялото без никакви преходници. Ако може да го направи, му го пращаш без да му мислиш. Е мерене няма да имаш, ти вече трябва да си се абстрахирал към тази мисъл. И стабилизация няма Хелиоса, ама кво като, стреляш само на ураганни скорости и сърцето ти пее, докато ти твориш. Сега за потвърждаването на фокуса не мога да кажа нищо конкретно и защо няма да има. Аз го закачам на Никон и то нисък клас и имам потвърждение на фокуса. Хелиоса е старо стъкло, но има какво да даде на новобранци като мене. Ръчния фокус хич да не те плаши, даже си е голяма зарибявка. Мацаници прави страшни, само да ти се занимава. Ето ти една такава за нагледно, като имаш в предвид, че тука вече се лигавех след дълга фотосесия и ми беше омръзнало да въртя каквото и да било...

https://photo-forum.net/static/forum/2016-07/glhk2695.JPG

http://prikachi.com/images/900/8838900i.jpg

...и когато не се лигавя...

https://photo-forum.net/static/forum/2016-07/tipm8378.JPG

http://prikachi.com/images/906/8838906f.jpg

Автор: dimidumi   
Дата:   17-07-16 13:49

Има прости преходници за по 4-5 лв, които вършат идеална работа и не е небходимо да го разваляш Хелиоса, утре може да си купиш Canon или Pentax тяло и няма да можеш да го ползваш. Има си чалъм със снимане с ръчни обективи, не е сложно. От кой град си MrEdweird. [beer]

Дата:   19-07-16 01:18

Благодаря за отговорите. :)

От Варна съм, dimidumi. Ако намериш в българия М42 - A-Mount ми покажи, защото аз не успях. :D

Уговорихме се с един колега от форумите за програмируем такъв с електроника, ще видим като евентуално пристигне.

Въпреки че разбирам сентиментите в по-горните постове, държа да отбележа, че въпреки че съм много добре запознат с терминологията и принципите във фотографията, нямам почти никакъв реален опит и съответно все едно нищо не знам. :)

Съответно всяко нещо, което мога да ползвам, ще ми е от помощ и мисля, че потвърждаването на фокуса ще ми е нужно (поне в началото), защото никога не съм снимал с изцяло ръчен обектив.

Към Jk. - потвърждение на фокуса няма, защото тия от Sony са решили, че единствения случай, в който е приеливо да ползваш нещо ръчно е ако е телескоп на трипод. И съответно фотоапарата не ще да отваря затвора ако няма закачен обектив с потвърждение. И тъй като това е 8-9 годишен модел, няма focus peaking и тем подобни иновации и единствения начин да активира намаляне на вибрациите и потвърждение на фокуса е ако обектива му каже фокусна дължина - в случая 58мм. С адаптера мога да го излъжа, че е 60мм и ще сработи стабилизацията, фокуса и ще мери коректно.

Публикацията е редактирана (19-07-16 01:23)

Автор: petrov88   
Дата:   19-07-16 01:28

В ebay има. Дори се чудя дали да не ти предложа моя, защото и без това вече не ползвам обективите за него.
Този, които имам аз а и сума други не са с фиксирана бленда (това за пръв път го чувам за тези адаптери)

Публикацията е редактирана (19-07-16 01:30)

Дата:   19-07-16 01:31

Знам че има, но както казах в първия пост - ще се чака дълго и резултатът ще е по-малко от оптимален. :)

Ще видим какво ще стане с текущото предложение, което имам и ако тръгнат нещата, естествено, ще шерна вероятно смешната снимка на дърт DSLR с невероятно дърт обектив.

Иначе въпросните адаптери с чипове текущо ги правят забити на 1.7 колкото да излъжат апарата, че има нещо закачено - иначе значение няма никакво, идеята е да го сетнеш на А режим (приоритет на бленда) и фотоапарата да си го държиш на 1.7, а да играеш само с обектива.

Публикацията е редактирана (19-07-16 01:33)

Автор: hotsnail   
Дата:   19-07-16 07:56

Май не знаеш какво трябва да работи какво е гъдел.

Най-важно е меренето т.е. Да има сносна експозиция. Това работи с какъвто и да е адаптер. Не му трябва електроника.

Другите две функции са

2. потвърждаване на Фокус - това е важно предвид микроскопичния и ултра некачествен визьор на а300

3. Стабилизация - това е гъдел, а не необходимост

За 2 и 3 ти трябва адаптер с чип. Единствено за 3 трябва да е точно Фокусното разстояние. Блендата въобще няма значение каво ще пише в exif. Най-много да ти прецаква меренето със светкавици. Ако е сбъркано Фокусното разстояние изключваш стабилизацията и снимаш.

Така че взимай първия адаптер с електроника, който ти попадне и пукай. Предполагам много хора вече не ги използват и ще се намери нещо да си чешеш крастата.

Ако те устройва само механичен имам един в шкафа. Подарявам го

Публикацията е редактирана (19-07-16 07:58)

Автор: A4o90   
Дата:   19-07-16 08:26

Малко уточнение само: не съм сигурен че а300 ще има мерене с преходник без чип. А100 можеше, а200 трябваше само на М. А300 пък по спомен имаше Live view, така че ако се наложи може да се фокусира по дисплея?

Дата:   19-07-16 09:53

Точно, ще използвам live view за фокус ама на тоя екран ми е трудно и без това, таааа затова искам с електроника. А не исках какъв да е (защото тия ebay са 1.7/50), а програмируем, за да го докарва апарата достатъчно близко. Мисля че няма нищо лошо в това да искам да е възможно най-добре предвид обстоятелствата след като има такъв адаптер на разположение.

Освен това, пробвах меренето през обектива без адаптер и постоянно правеше разлика 2-3 EV надолу или нагоре и някак не му вярвам много (като естествено това беше с обектива опрян отпред в много ръчен режим :D ) Иначе лентата за експозиция си реагираше в М-режим без закачен обектив.

А за адаптер/преходник търсих доста и честна дума освен в photovideobiz за България НИЩО друго не намерих, само за Canon/Nikon. Нито в OLX, нито тук, нейде.

Относно потвърждаването, hotsnail, А300 явно не поддържа потвърждаване на фокус без електроника. Без обектив във М-режим, който е единствения, който работи без електроника отпред, потвърждаване няма, играх си половин час да видя дали нещо ще стане, изобщо не вдява.

Иначе за останалото съм съгласен...

Освен тези работи имам някакви бегли спомени, че А200 може би, но А100 със сигурност имаха по-добри визьори, което пичуити от Сонье са решили, че е компенсирано от live view ... което след 8 години още май не го разбирам.

Публикацията е редактирана (19-07-16 10:18)

Автор: kireto_a   
Дата:   19-07-16 10:31

Меренето работи на А с всеки преходник. Потвърждаването на фокуса и стабилизация работи само с преходник с чип. Ако с а300 не е така, спокойно може да го засилиш в кофата. Или да му купиш един 50/1.8 пластик фантастик за 130-40 лева и да не се занимаваш с глупости.

Дата:   19-07-16 10:40

По-горе поясних, че въпросното Sony А300 е предназначено да работи с ръчни работи само и ЕДИНСТВЕНО в М режим ако няма електроника отпред. И то проблема не е че няма мерене на А, а че фотоапаратът категорично отказва да прави снимки и за разлика от другите сонита няма опция в менютата за изключване на тази малоумна функционалност.

Тоест трябва да го засиля към кофата.

Проблемът е, че нямам 1500+ лева да дам за нещо от типа на А6000 или нещо еквивалентно сладурско (един колега си купи Fuji X-T10, много готино).

Иначе като се има в предвид, че обектива и преходника ми излизат към 50-60 лева общо не мисля че има за какво да се оплаквам, просто търся оптимално решение.

Но не е като да не съм зяпал 35/50мм нифтита във Фотосинтезис.

Публикацията е редактирана (19-07-16 10:41)

Автор: lamerko   
Дата:   19-07-16 10:42

Фуджито готино, ама цената е без стъклата, които също са "готини" [smilie5]

Дата:   19-07-16 10:46

Ако си в София, пиши едно лс. Имам преходник с чип(50/1.7), леко е лабав ама работи. 20 кинта.

Автор: A4o90   
Дата:   19-07-16 11:14

..няма ли нещо като release w/o lens? На а100 поне имаше...

Дата:   19-07-16 11:27

и на мен ми е странно, за пръв път чувам, че само на М да работи, но не и на А.

Дата:   19-07-16 11:27

Не съм в София, мерси. :)

За Фуджито - да, ама не аз плащах парите. Взехме му Fujinon XF 35mm f/1.4 R за стъкло.

Anyways, към темата - както и да го погледна съм набутан, но поне ако стане работата с адаптера дето чакам ще имам с какво да щракам, което въпреки ръчната работа ще да е по-добре от китовия 18-70.

За опцията - пак казвам, конкретно А300/А350 НЯМАТ опция за release without lens, ако искате ще ви цитирам точното място в manual-а , където се обяснява как се ползва ръчен обектив с това фотоапаратище. А100 и А700 са имали, но уви.

Публикацията е редактирана (19-07-16 11:34)

Автор: lamerko   
Дата:   19-07-16 12:04

Възможно е да не бачка на А - май имах същите "драми" със стария Канон 1000Д - ако няма потвържадаване на фокуса, не може да се ползват автоматичните режими. Просто не задейства шутъра. Взех си тогава преходник с чип и нещата се решиха доволно.

Автор: t.marev   
Дата:   19-07-16 12:49

Най-доброто, което можеш да направиш с този обектив, е да го пуснеш в кофата и да забравиш за такива глупости. Да, не звучи много творчески, но върши работа и спестява главоболия.
Същото посъветвах и един мой приятел, на който му беше изпаднал запазен двигател от Москвич и искаше да го пригажда на Аудито, щото чул, че бил много здрав и мощен.
Наздраве![beer]

Дата:   19-07-16 12:54

Абре хора, много ви харесва да мятате разни работи у тая кофа. :D

За един човек боклук, за друг - съкровище.

Дата:   19-07-16 12:59

44-2 не е за кофата, особена ако е в прилично състояние. апарата е :).

Дата:   19-07-16 13:05

Тука вече не споря ... доколкото помня, тва чудо ми струваше към 1200 в кит с 18-70 + 55-200, което като цяло не е зле за DSLR с live view и накланящ се екран за него време.

И все пак, апаратчето не е лошо, с изключения като тези.

Автор: papadok   
Дата:   19-07-16 14:54

То пък голям праз, че ще има залепен чип на обектива! Като ти "потвърждава фокуса", да не би да означава, че ще "цепи косъма"?
И ще се осмеля да попитам: Да снимаш на "М" е нещо лошо и гадно, така ли?!!

Дата:   19-07-16 14:59

Не разбирам цялостната емоция зад този пост, но не - просто аз съм гаден и лош фотограф и ми трябва всяка патерица, за да направя сносна снимка, което мисля, че го казах вече.

Единствената причина да не искам да снимам на М е, че нищо не работи както трябва, което...пак мисля го изясних по-нагоре. :)

Освен това визьора е шит и екрана е ниска резолюция и за мен лично е трудно да разбера кога това, което искам да снимам е във фокус.

Ако господата и дамите от Сони бяха го направили така че да работи нормално, нямаше да се занимавам.

Защо се дразниш от това какво аз искам от техниката си? Ако смяташ, че говоря глупости, мнение като нормален човек не можеш ли да изкажеш по въпроса?

Публикацията е редактирана (19-07-16 15:11)

Автор: papadok   
Дата:   19-07-16 15:13

Когато човек се заиграва с ръчно-фокусен обектив, го прави заради гъдела, заради удоволствието всичко да е в твоя контрол и в твоите ръце. Няма фото камера, която да не работи добре в режим "М"!!! Не ти ли е минавала мисълта, че проблемите може да са някъде зад апарата? Което всъщност не е лошо - ще имаш широко поле за игра и развитие.

Дата:   19-07-16 15:18

Цитирам какво написах буквално в миналия пост:

"Не разбирам цялостната емоция зад този пост, но не - просто аз съм гаден и лош фотограф и ми трябва всяка патерица, за да направя сносна снимка, което мисля, че го казах вече."

Естествено, че искам да стана по-добър фотограф, естествено, че ми трябва опит, но ми е по-лесно ако все пак техниката прави каквото се очаква. Вече установих, че не мога да вярвам на меренето на фотоапарата, а за коментара ти, че няма фотоапарат, който не се справя в М нищо не мога да кажа, защото в живота ми съм хващал точно 5.

Мислиш ли, че няма да пробвам да щракам при всевъзможни варианти в изцяло ръчно и не толкова? С какво право правиш такова заключение?

Искам да имам възможности, това можеш ли да го оцениш?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »